Συνεχίστηκε η δίκη του κατά συρροήν βιαστή στα Εξάρχεια

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τρίτη δικάσιμος χθες (30 Νοεμβρίου), της δίκης κατηγορούμενου για κατά συρροήν βιασμούς στα Εξάρχεια, από το τέλος του 2014 έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2015. (Βλ. Προηγούμενα δημοσιεύματα στο Μωβ στις 13 Οκτ. και 26 Οκτωβρίου, για τις δύο πρώτες δικασίμους).

Η μάρτυρας ήταν μια Δανέζα, 25 ετών τότε, η οποία υπέστη απόπειρα βιασμού στο τέλος του 2014. Ήταν το πρώτο θύμα, ημερολογιακά, αφού οι δύο επόμενες ήταν στις 5 και 25 Σεπτεμβρίου 2015. Εξέθεσε τα γεγονότα, τα οποία είχαν κοινά στοιχεία με τους δύο βιασμούς που αυτός κατηγορείται ότι έκανε στις αναφερόμενες ημερομηνίες.

Γνωρίστηκαν από το ίντερνετ και συμφώνησαν να πιουν έναν καφέ λίγες μέρες μετά. Εκείνος είπε ότι ήθελε να αγοράσει κάποια λαχανικά, το οποίο και έκανε, και μετά της είπε ότι πρέπει να τα ανεβάσει στο διαμέρισμά του, όπου της ζήτησε να ανεβεί και αυτή. Στη συνέχεια τακτοποίησε τα λαχανικά, κλείδωσε την πόρτα και πήγε δίπλα της με απειλητικές διαθέσεις. Εκείνη θέλησε να φύγει, αλλά δεν μπορούσε αφού η πόρτα ήταν κλειδωμένη και το διαμέρισμα ήταν στον τρίτο ή τέταρτο, όπως είπε, όροφο. Στη συνέχεια της επιτέθηκε. Αυτή αντιστάθηκε και τον ξάφνιασε. Εξοργισμένος με την αντίδρασή της, την οποία δεν είχε συνηθίσει, της είπε ότι θα της κάνει μασάζ για να χαλαρώσει και να ξεχαστεί το θέμα, και όπως αυτή είχε ήδη παγώσει από το φόβο της και έψαχνε τρόπο να φύγει, αυτός την ακινητοποίησε, την έγδυσε και προσπάθησε να της κάνει μασάζ. Αυτή τελικά κατάφερε να σηκωθεί, να πάει στο μπάνιο, και να ξαναβάλει την μπλούζα της. Προσπάθησε και πάλι να φύγει, εκείνος τελικά την άφησε, αφού της είπε να μην πει τίποτα σε κανέναν για το τι συνέβη στο διαμέρισμα.

Στις επίμονες ερωτήσεις εισαγγελέα, δικαστών και δικηγόρων, αν αντέδρασε, εκείνη επέμενε ότι είχε παγώσει, των απώθησε όσο μπορούσε, αλλά του είχε δείξει καθαρά ότι ήταν αρνητική και η αντίδρασή της είχε αυτή τη μορφή.

Επίσης, σε ερωτήσεις που της έγιναν απάντησε ότι δεν το είχε πει σε κανέναν αυτό, ούτε στη μητέρα της, αλλά όταν είδε τη φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιευμένη στην εφημερίδα, κάτι που της επισήμανε ένας φίλος της, αποφάσισε να καταγγείλει την απόπειρα βιασμού της. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου προσπάθησε να αμφισβητήσει το πώς είδε τη φωτογραφία, αφού δεν ξέρει ελληνικά και δεν παρακολουθεί τον τύπο.

Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας ελληνίδα δικηγόρος η οποία συνεργαζόταν με κέντρο υποστήριξης θυμάτων κακοποίησης, υπέρ της Ιταλίδας – θύματος, και ανέφερε ότι η νεαρή κοπέλα χρειάστηκε μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη από αυτό το κέντρο στο οποίο προσέφυγε, και η ίδια γνώριζε για την υποστήριξη που έλαβε η νεαρή αυτή.

Ο κατηγορούμενος είχε 6 μάρτυρες υπεράσπισης, που είχαν τελείως αντιφατικές μαρτυρίες, αφού το αφήγημα του αμετανόητου θύτη είναι το ίδιο αντιφατικό. Ο θύτης και συνεπώς ο δικηγόρος του, έχει ως γραμμή άμυνας ότι η Ιταλίδα ήταν ερωτευμένη μαζί του και είχαν συμφωνήσει να παντρευτούν αφού αυτός θα της έδινε (και της έδωσε) 2.500 χιλιάδες ευρώ. Δεν έγινε κατανοητό από τις μαρτυρίες αν αυτός ο γάμος θα ήταν λευκός και ψεύτικος ή πραγματικός. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τα λεφτά αυτά τα έδωσε ο κατηγορούμενος για να τους προμηθεύσει η Ιταλίδα πλαστό διαβατήριο για να φύγει από την Ελλάδα. Και επειδή δεν του έφτιαξε το διαβατήριο και συνεπώς καταχράστηκε τα χρήματα, τον κατάγγειλε για βιασμό για να τον τιμωρήσει και να κρατήσει τα χρήματα. Όλες αυτές οι αντιφάσεις πέρασαν μέσα από τους και τις μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου, φθάνοντας σε σημεία πλήρους σύγχυσης. Ήταν φανερό ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε να κατανοήσει και να δεχθεί ως λογικές τις μαρτυρίες. Όλοι οι μάρτυρες γνώριζαν τον κατηγορούμενο, καθώς και την Ιταλίδα, από τη δουλειά.

thumb_colourbox15318444

Οι δικηγόροι των θυμάτων αποκάλυψαν με τις ερωτήσεις τους τη σύγχυση και τις αντιφάσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ σε πολλά σημεία οι διαμαρτυρίες του δικηγόρου του κατηγορουμένου έκαναν φανερό ότι δεν γνωρίζει καν τη δικογραφία, ή ότι προσπαθεί απλά να μπερδέψει το δικαστήριο και τα θύματα.

Σκάνδαλο όμως αποτέλεσε η τελευταία μάρτυρας, Νορβηγίδα, η οποία έχει κάνει κατάθεση υπέρ του κατηγορουμένου και τον Δεκέμβριο του 2015. Η κυρία αυτή, σε ώριμη ηλικία, είναι εθελόντρια υπέρ των προσφύγων και γνωρίζει τον κατηγορούμενο από το 2011. Ο κατηγορούμενος είχε απελαθεί από τη Νορβηγία, και η αιτία, κατά την μαρτυρία της, ήταν ότι πολλοί απελαύνονται έτσι έγινε και με αυτόν. Αναμάσησε τα αφηγήματα περί γάμου, περί πλαστού διαβατηρίου, ανέφερε ότι οι δύο προηγούμενες μάρτυρες υπεράσπισής του καθώς και η σημερινή γνωρίζονταν μεταξύ τους και ότι ο κατηγορούμενος ήταν ερωτικό αντικείμενο για τις δύο τουλάχιστον γυναίκες, οι οποίες συνωμότησαν για να του πάρουν τα χρήματα, ανέφερε ψευδώς, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις των δικηγόρων των θυμάτων, ότι η Νορβηγίδα φιλοξενήθηκε από αυτόν στην Αθήνα για λίγες μέρες και είχε ερωτική σχέση μαζί του ενώ την είχε φιλοξενήσει στο διαμέρισμά του μόνο για λίγες ώρες περιμένοντας να πάρει το κλειδί ενοικιαζόμενου δωματίου, κάτι που είχε φανεί καθαρά στο δικαστήριο.

Γενικότερα, η γυναίκα αυτή που εργάζεται υπέρ των προσφύγων, ήταν φανερό ότι με τα χοντροκομμένα ψέματά της τα οποία μάλιστα εκνεύρισαν όλη την έδρα όπως ήταν φυσικό, θέλησε να συγκαλύψει το κακούργημα του βιασμού, λόγω του υπέρτερου αγαθού, κατά τη γνώμη της προφανώς, που ήταν να πάρει άσυλο ο διωκόμενος Παλαιστίνιος. Τέτοιες γυναίκες έχουμε συχνά συναντήσει σε κινήματα, και με αυτές τις νοοτροπίες ναρκοθετούν τον αγώνα για την αυτονομία του γυναικείου σώματος, ενάντια στο κακούργημα του βιασμού στην προκειμένη περίπτωση.

Ο κατηγορούμενος, μετά την απέλασή του από τη Νορβηγία στην Παλαιστίνη ή κάπου εκεί, κατάφερε να περάσει παράνομα στην Ελλάδα με βάρκα, να έρθει στην Αθήνα, μπόρεσε να βρει δουλειά, και ξαναπροσπαθούσε να βγάλει χαρτιά για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Αυτή τη δραματική συνθήκη της ζωής του χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος για να πλέξει ένα αντιφατικό και αδιέξοδο σενάριο, αφού προφανώς είχε πιστέψει ότι ο βιασμός είναι δικαίωμά του και καμιά γυναίκα δεν μπορεί να τον καταγγείλει. Και στη σημερινή δικάσιμο φάνηκε καθαρά ότι ο κατηγορούμενος είναι αμετανόητος, και γι’ αυτό πολλαπλά επικίνδυνος. Ευελπιστούμε η έκβαση της δίκης να είναι η δικαίωση των θυμάτων.

Να μην παραλείψουμε την προσπάθεια απονομιμοποίησης της φεμινιστικής αλληλεγγύης που έκανε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, παραδίδοντας στην έδρα τα δημοσιεύματα του Μωβ για τη συγκεκριμένη δίκη και στηλιτεύοντάς τα. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ζητήσει να αποβληθούμε, σε άλλα δικαστήρια μας έχουν παραπέμψει για δίκη, σε άλλα μας έχουν προπηλακίσει. Γνωρίζουν φυσικά ότι η φεμινιστική αλληλεγγύη και η δημοσιοποίηση της κάθε τέτοιας δίκης, μόνο κακό για τους πελάτες τους μπορεί να φέρει.

Η δίκη συνεχίζεται στις 10 Ιανουαρίου 2017.