Αθώες οι 11 κατηγορούμενες οροθετικές – Οι ένοχοι του εγκλήματος πότε θα τιμωρηθούν;

Γράφει η Σίσσυ Βωβού*

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκε το πυκνό ακροατήριο του δικαστηρίου στην Ευελπίδων την αθωωτική απόφαση που εκφώνησε η πρόεδρος, για τις 11 οροθετικές γυναίκες που άδικα συνελήφθησαν το Μάιο του 2012, παράνομα τους έγινε η λήψη αίματος, παράνομα φυλακίστηκαν και προπαντός εγκληματικά διαπομπεύθηκαν με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους στις αρχές Μαίου του 2012.

Δεύτερο χειροκρότημα όταν η έδρα αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα των συνηγόρων για αναστολή της διαταγής για δημοσίευση των φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο.

Η τελευταία και τέταρτη δικάσιμος ήταν η πιο φορτισμένη, αφού η δίκη ξεκίνησε με τις “απολογίες” των 4 κατηγορουμένων γυναικών, που στην ουσία ήταν καταγγελίες για το κακούργημα της πολιτείας εναντίον τους. Οι τέσσερεις γυναίκες, με διαφορετικά λόγια η καθεμία και φορτισμένες από την πολύχρονη δοκιμασία τους, κατάγγειλαν όλα τα βασανιστήρια που υπέστησαν και προπαντός την διαπόμπευσή τους. Όλες απεξαρτημένες πλέον, συγκινημένες αλλά και οργισμένες.

Ο εισαγγελέας με λίγα λόγια είπε ότι δεν προκύπτει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τις κατηγορίες εναντίον τους, και συνεπώς προτείνει την αθώωσή τους.

Οι δικηγόροι που αγόρευσαν, αφού συντάχθηκαν με τη γνώμη του εισαγγελέα, επανέφεραν το θέμα της πολιτικής στόχευσης που ήταν η κινητήριος δύναμη της όλης “επιχείρησης” ενώ επέμειναν να ρωτούν πού είναι οι πελάτες, πού είναι αυτοί που θα μαρτυρούσαν εναντίον των γυναικών, που θα κατέθεταν ότι τους μόλυναν με τον ιο του hiv. Δεν εμφανίστηκε ούτε ένας. Και όμως, οι ζωές αυτών των γυναικών έπαθαν μεγάλη βλάβη, για τη διάρκεια της δίωξής τους που για τις προκείμενες είναι μέχρι σήμερα, αλλά και τη γενικότερη βλάβη στην μετέπειτα ζωή τους και τα εμπόδια που εμφανίζονται σε κάθε τους βήμα.

Η πρόεδος ξεκίνησε λέγοντας για τις (τάδε, τάδε – ανέφερε 4 ονόματα) παύει η δίωξη. Επειδή είναι νεκρές. Για τις υπόλοιπες 7 ανέφερε την αθώωσή τους και τους έκανε νεύμα να σηκωθούν από το εδώλιο. Από το ακροατήριο τις βοηθήσαμε να συντονίσουν το βηματισμό τους με το χειροκρότημά μας.

Στη συνέχεια οι δικηγόροι ζήτησαν να αποφασίσει το δικαστήριο την άρση της διαταγής για τη δημοσίευση των φωτογραφιών, και συνεπώς την απόσυρσή τους, επικαλούμενοι και το προηγούμενο της δίκης της 6ης Δεκεμβρίου, με τρεις κατηγορούμενες. Μετά νέα διάσκεψη του δικαστηρίου, εκδόθηκε και αυτή η απόφαση.

Αθωωμένες, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες και δικηγόροι βγήκαμε θριαμβευτικά από το δικαστήριο, με τις τέσσερεις να ενώνουν τα χέρια σε αλληλεγγύη. Τιμή στον κόσμο της αλληλεγγύης γυναίκα-αμεα από το Ίλιον, η οποία επίσης παρακολούθησε τη δίκη.

20161216_orothetikes_dikh_evelpidwn_athina_37_1600px

Περισσότερη ανάλυση για αυτή τη δίκη τις επόμενες ημέρες, με τις απόψεις και τα συναισθήματα των 4 γυναικών. Μετά και αυτή την απόφαση, έχουν αθωωθεί συνολικά 22 γυναίκες, ενώ δίκες των υπολοίπων της μεγάλης αυτής επιχείρησης “κυνήγι μαγισσών” αναμένονται σύντομα, για τις ημερομηνίες των οποίων θα ενημερώσουμε από το “Μωβ”.

Οι ένοχοι του εγκλήματος θα πληρώσουν;

Οι ένοχοι αυτού του εγκλήματος, όμως, είναι ελεύθεροι και “λαοπρόβλητοι”, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή, όπως ο κ. Μπόλαρης, τότε υφυπουργός Υγείας και νυν υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (αυτός, φαίνεται, είναι παντός καιρού). Στο ίδιο κάδρο των κυρίως ενόχων μπαίνει και ο κ. Χρυσοχοίδης, τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη (κατ’ ευφημισμόν). Όπως βέβαια και πολλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι εκτελούσαν χρέη εκτελεστή των αποφάσεων της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που διέταξε την όλη επιχείρηση.

Για το ρόλο των δημοσιογράφων πρέπει να γράψουμε ιδιαίτερο άρθρο, και να ρωτήσουμε πόσοι από αυτούς και αυτές θα ζητήσουν συγνώμη για τη συνέργειά τους στο έγκλημα. Πάντως δεν ήταν όλοι οι δημοσιογράφοι, πολλοί στάθηκαν αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, γι’ αυτό κι εμείς θα οργανώσουμε καλλιστεία και κακιστεία για να φανεί ο ρόλος του καθένα και της καθεμιάς, μέσα από τα γραπτά τους και τις τηλεοπτικές τους εκπομπές.

*Μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές