Γυναίκες στα Μαύρα, Βελιγράδι: Το κράτος ευλογεί τη βία ενάντια σε υπερασπίστριες δικαιωμάτων

Η απόφαση για την υπόθεση Pocuca

Στις 14 Δεκεμβρίου 2016 δικαστήριο του Βελιγραδίου αθωώνει τον Radomir Pocuca για απειλές που εκτόξευσε, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ακτιβιστριών της φεμινιστικής-αντιμιλιταριστικής οργάνωσης Γυναίκες στα Μαύρα.

Ο Radomir Pocuca, τον Μάρτη του 2014 παρότρυνε τους χούλιγκαν να επιτεθούν ενάντια σε ακτιβίστριες της οργάνωσης Γυναίκες στα Μαύρα, κατά τη διάρκεια μιας δημόσια διαμαρτυρίας τους στο δρόμο. Την εποχή εκείνη, ο Pocuca ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της σερβικής αστυνομίας. Όταν η υπόθεση προχώρησε για το δικαστήριο, εκείνος διέφυγε στη Ρωσία, όπου παρέμεινε για 18 μήνες.

Η υπεράσπισή του βασίστηκε στην ελευθερία του λόγου. Το ανοιχτό και βίαιο κάλεσμα του Pocuca για βία, παρουσιάστηκε ως “κανονική” γνώμη, η οποία εντάσσεται στην ελευθερία του λόγου. Το δεύτερο επιχείρημα της υπεράσπισής του ήταν οι “ακραίες απόψεις” των Γυναικών στα Μαύρα. Ο δικηγόρος του είπε ότι ο “αντιμιλιταρισμός”, φεμινισμός, η επιμονή στην δικαστική διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου … είναι ακραίες απόψεις, συνεπώς όσοι και όσες τις προωθούν πρέπει να περιμένεουν”ακραίες απαντήσεις”.

Είμαστε αναστατωμένες από το γεγονός ότι το δικαστήριο αποδέχθηκε αυτά τα επιχειρήματα και, με την ετυμηγορία του, τα έκανε επίσημη πολιτική.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ενθάρρυνση για καθέναν και καθεμία που θέλει να ασκήσει βία, λεκτική ή φυσική, απέναντι σε ακτιβίστριες ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί επίσης μήνυμα σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, την αστυνομία, τα δικαστήρια, για το πώς να αντιμετωπίζουν παρόμοιες υποθέσεις.

Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί επιβεβαίωση αυτού που ήδη πιστεύαμε, αν λάβουμε υπόψιν την ένταση των επιθέσεων σε ακτιβίστριες και ακτιβιστές τα τελευταία 3 χρόνια, και την απουσία αντίδρασης από το κράτος. Οι σερβικές αρχές είναι οι πιο υπεύθυνες γι’ αυτή την κατάσταση.

Για όλες τις μελλοντικές επιθέσεις, θα θεωρούμε άμεσα υπεύθυνη την σερβική κυβέρνηση, της οποίας ηγείτει ο πρωθυπουργός Vucic.

Συγχρόνως, οι Γυναίκες στα Μαύρα θα συνεχίσουν, με όλα τα νόμιμα μέσα, να επιζητούν δικαιοσύνη και την τιμωρία των επιτιθέμενων σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γυναίκες στα Μαύρα – Βελιγράδι – 19 Δεκεμβρίου 2016