ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Επιστολή που έστειλαν οι κρατούμενες μητέρες από τη φυλακή του Ελεώνα Θηβών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον υπουργό κ.Σταύρο Κοντονή.

Είμαστε κρατούμενες στις γυναίκες φυλακές Ελεώνα Θήβας και είμαστε μητέρες ανήλικων παιδιών.Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή γιατί διαπιστώνουμε πια ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής μας οι αλλαγές, κυρίως οι ψυχολογικές στα παιδιά μας είναι μεγάλες. Θέλουμε λοιπόν να σας προτείνουμε να επανατοποθετείτε στις διατάξεις που αφορούν τις μωρομάνες και να κάνετε όσο το δυνατό ευεργετικές τροποποιήσεις όπου να λαμβάνεται υπόψη η έκτιση του  1/3 της ποινής, ανεξαρτήτως χρόνου, μικτά, δηλαδή την κλειστή φυλακή και τα ημερομίσθια μαζί. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια ενεργή διάταξη, όπως των κρατουμένων που είναι ασθενείς,  διότι και οι μητέρες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, Θα θέλαμε να σκεφτείτε ότι ακόμα και για τα μωρά που μεγαλώνουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους, η ζωή τους, παρόλο που βρίσκονται μαζί της, δεν είναι εύκολη.

a1_95

Πέρα από το πρόσωπο της μητέρας τους,  που βλέπουν κάθε πρωί,  η επόμενη εικόνα για τα παιδιά είναι κάγκελα, σιδερένιες πόρτες, γυναίκες άντρες ντυμένοι με στολή. Όσο θαλπωρή και αγάπη να σου δώσει η μάνα σου, το περιβάλλον, τα αγαπημένα οικογενειακά πρόσωπα που λείπουν, ο ήλιος και ο ουρανός, το ξέγνοιαστο παιχνίδι, η ελευθερία κινήσεων και τόσες άλλες επιρροές που δεν υπάρχουν διαμορφώνουν προβληματικούς χαρακτήρες τις περισσότερες φορές. Ραγίζουν όλες οι καρδιές όταν βλέπουν αυτά τα μικρά χεράκια γαντζωμένα στα σιδερένια κάγκελα. Δε ζητούμε την ατιμωρησία, ζητούμε την επιείκεια για χάρη αυτών των παιδιών, που τα περισσότερα θα καταλήξουν σε ιδρύματα όταν φύγουν από εδώ, μόλις κλείσουν τα τρία τους χρόνια, γιατί οι μάνες μένουν πίσω και για αυτά δεν υπάρχει μια αγκαλιά να τα παραλάβει έξω.

oldphotos13368604672

Γι αυτό ζητούμε μια αλλαγή στα όρια της ποινής πάνω από 10 έτη, μια ευεργητική διάταξη που να συμπεριλαμβάνει τις μητέρες στις ευπαθείς ομάδες, και φυσικά την αλλαγή της διάταξης σε νόμο ώστε να εφαρμόζεται άμεσα και χωρίς τη μεσολάβηση συμβολαίου, ώστε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και πραγματικό αποτέλεσμα. Θα δεχθούμε ό,τι όρους και προϋποθέσεις μας επιβάλλετε, είτε κατ’ οίκον περιορισμό είτε βραχιολακι είτε παρόν. Ό,τι πραγματικά αποφασίσει ο αξιότιμος δικαστής θα τηρήσουμε πιστά και με ιερή προσήλωση αρκεί να φροντίσουμε τα παιδιά μας όπως πρέπει και να δούμε στα πρόσωπά τους ένα πραγματικά όμορφο χαμόγελο και να ακούσουμε ένα δυνατό γάργαρο γέλιο,να δούμε τα χεράκια τους να ανοίγουν μια όμορφη ξύλινη εξώπορτα ενός ζεστού σπιτιού και όχι μια κρύα σιδερένια πόρτα μιας φυλακής

28-12-16

ΠΗΓΗ: http://www.tokeli.gr/2016/12/blog-post_28.html