Αναφαίρετο δικαίωμα η επιμέλεια του 6χρονου παιδιού από τις συγγενείς του

Ανακοίνωση της φεμινιστικής συλλογικότητας ΤΟ ΜΩΒ

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η επιμέλεια του 6χρονου παιδιού δύο κρατουμένων γονιών. Τόσο το υπουργείο όσο και η Εισαγγελέας Ανηλίκων χρησιμοποίησαν το νόμο χωρίς ανθρωπισμό, προφανώς για να τιμωρήσουν τους γονείς του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτό να περάσει 4 ημέρες ουσιαστικά κρατούμενο σε νοσοκομείο, χωρίς οι αρχές να έχουν την απαραίτητη ελαστικότητα για ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας.

Παραβιάστηκε η διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία έχει επικυρώσει το ελληνικό σύνταγμα.

Έγινε εγκλεισμός του παιδιού στην παιδοψηχιατρική κλινική του Αγία Σοφία, κάτι που δεν ενδείκνυται για παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, μόνο και μόνο γιατί είναι “κλειστή” κλινική, χρησιμοποιώντας έτσι το Νοσοκομείο ως χώρο φυλάκισης, αφού το παιδί ήταν φρουρούμενο από αστυνομικούς.

Δεν επιτράπηκε η επίσκεψη από τη γιαγιά και τη θεία του, που είχαν υποδειχθεί από τους γονείς ως κατάλληλες για να αναλάβουν την επιμέλειά του, παρά μόνο μετά από εκτεταμένη κατακραυγή από άτομα και φορείς. Η απαγόρευση επισκέψεων όσο και η φρούρηση του μικρού έγιναν με γραπτή απόφαση της εισαγγελέως ανηλίκων.

Επισημαίνουμε με αφορμή αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, ότι πλήθος ασυνόδευτων παιδιών μεταφέρονται σε νοσοκομεία μέχρι που να τακτοποιηθούν σε οικογένειες ή δομές, με αποτέλεσμα άλλα να φεύγουν και να χάνονται και άλλα να διαβιούν για μεγάλο διάστημα σε νοσοκομείο χωρίς να είναι ασθενή.

Ζητούμε από την πολιτεία να αντιμετωπίσει ταχύτατα το θέμα της διαμονής και περίθαλψης των παιδιών αυτών, που μέσα σε συνθήκες ακραίας κοινωνικής κρίσης αυξάνονται, δυστυχώς.

Ακόμα με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για τις απίστευτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, και φυσικά και των παιδιών τους, μέσα στο χειμώνα, την παγωνιά και το χιόνι, και ζητούμε από την πολιτεία να ανοίξει κλειστά κτίρια είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στα νησιά, ώστε να διαβιούν σε κατάλληλες και ανθρώπινες συνθήκες, μέχρι να τους χορηγηθεί το άσυλο ή να λάβουν τη νομιμότητα που διεκδικούν και δικαιούνται.

index

9 Ιανουαρίου 2017