“RED X”! – Θεατρική παράσταση

Bία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα, όμως υφίσταται καθημερινά δίπλα μας, ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι… Σε εμάς, στις κολλητές, στο παιδί, την αδερφή και τη συγγενή μας… Η τέχνη δεν κλείνει τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή.

Μέσα από τον συγκλονιστικό, αυτοβιογραφικό μονόλογο “RED X” που υπογράφει και ερμηνεύει, η Πολύνα Γκιωνάκη καλεί όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή, να βάλουν ένα τεράστιο κόκκινο απαγορευτικό “x” σε όλους εκείνους που βιάζουν την ψυχή και το κορμί τους.

Στην παράστασή της, η οποία ανεβαίνει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού από 5 Ιανουαρίου, η ίδια ενσαρκώνει την Αλεξάνδρα. Μια γυναίκα που- ακούγοντας τζαζ και «χορεύοντας με το διάβολο»- αναβιώνει τη σχέση που τη σημάδεψε. Η βία που έχει υποστεί από τον σύντροφό της, την κάνει να αισθάνεται σαν το φυλακισμένο ζώο, το παραδομένο στις ορέξεις του θηριοδαμαστή του. H Αλεξάνδρα περνά όλες τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, επιχειρεί όμως να σπάσει τα δεσμά της. Άραγε, θα τα καταφέρει;

Ταυτότητα παράστασης RED X

Πού: Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού, Χαλκιδικής 83, Γκάζι, τηλ.: 211 0121686
Πότε: Από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Πέμπτη στις 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Συντελεστές
Κείμενο, ερμηνεία: Πολύνα Γκιωνάκη
Θηριοδαμαστής (video): Δημήτρης Βερύκιος
Σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια: Εύα Μπενέτα
Ενδυματολογία: Τζοάννα Ρότη
Video art: Κλέλια Παπαγιαννοπούλου
Φωτογραφία: Πηνελόπη Μασσούρη
Επιμέλεια σκηνικού: Γιώργος Μαλτέζος
Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου, We Will
Ειδικός συνεργάτης: Μαργαρίτα Παύλου

Τιμή εισιτηρίου: € 12 (γενική είσοδος), 10 € (προπώληση), 6 € (φοιτητικό/ανέργων/ πολυτέκνων/ προσφοράς)
Προπώληση: Προσεχώς μέσω viva.gr
Για ομαδικές κρατήσεις: 698 0662 060, Τάπαρης Έκτορας (καθημερινά 10:00-14:00)
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
Το θεατρικό έργο RED X κυκλοφορεί από τις 5 Ιανουαρίου στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

 Σημείωμα της Πολύνας Γκιωνάκη

Αποφάσισα να γράψω αυτό το θεατρικό μονόλογο εκ μέρους όλων των γυναικών που έχουν υποστεί τη βία, ανάμεσα σε αυτές πρέπει να ομολογήσω ότι ανήκω κι εγώ… Επιτέλους, η σιωπή ας σπάσει…

Η σιωπή δεν είναι χρυσός, είναι μόλυβδος.

Ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο την κοινωνική και οικονομική της θέση, η κάθε γυναίκα ως αδύναμο φύλο κινδυνεύει να βρεθεί θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας. Η ηρωίδα του έργου η Αλεξάνδρα, ουρλιάζει: «Αξίζω σεβασμό, απαιτώ σεβασμό» και έπειτα αναρωτιέται: «Γιατί; Γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου;» Σε αυτό το «γιατί» η τέχνη δεν κλείνει τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή. Η τέχνη καλή ή κακή λέει RED X.

Επιστολή της Ελένης Κουλοσούσα, Ψυχολόγου- Ψυχοθεραπεύτριας
Δημοσιεύθηκε την November 14, 2016 από την Vasso Sotiriou στην κατηγορία Blog

«Ναι, είμαι ζωντανή!»

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως το trafficking, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας και ο βιασμός, ενώ οι γυναίκες που καταφέρνουν να επιβιώσουν από μια τέτοια σχέση αποκαλούνται επιζήσασες.

Ζώντας σε μια τέτοια σχέση η γυναίκα απομονώνεται από το υποστηρικτικό της περιβάλλον, βιώνει ενοχές για την άσχημη συμπεριφορά που υφίσταται, εξουθενώνεται σωματικά και ψυχικά, χάνει σταδιακά την αυτοεκτίμηση της.

Η στάση του συζύγου/ συντρόφου, ο οποίος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμπεριφορά του και άλλοτε της συμπεριφέρεται με στοργή και άλλοτε βίαια, την μπερδεύει.

Οι ενοχές, το καλό κοινωνικό του προφίλ, η ντροπή, οι κοινωνικές προσδοκίες την κάνουν συχνά να σιωπά ή και να δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι βρίσκεται σε μια σχέση βίας. Αλλά ακόμα και όταν αρχίζει να το συνειδητοποιεί, μπορεί να νιώθει ντροπή και ενοχή: κάτι δεν έκανε αυτή καλά για να της συμπεριφέρονται κατά αυτόν τον τρόπο. Έτσι σιωπά κι απομονώνεται στη μοναξιά της. Αποδυναμώνεται.

Συχνά επιβλέπει να βλέπει ως χαρακτηριστικό του συζύγου/ συντρόφου την «καλή» του πλευρά, αυτή αρχικά την τράβηξε σε αυτή τη σχέση, ενώ την «κακή»- βίαιη πλευρά του την χαρακτηρίζει μέσα της ως περιστασιακή, ως επακόλουθο της δικής της κατά περίπτωση μη αρμόζουσας συμπεριφοράς. Μπλέκεται στο φαύλο κύκλο της βίας και σταδιακά εγκλωβίζεται- «πνίγεται».

Η Πολύνα Γκιωνάκη μέσα από το έργο της περιγράφει τη ζωή μιας γυναίκας που επέζησε από μια σχέση βίας. Μέσα από το καλλιτεχνικό της φίλτρο αναδύονται γλαφυρά τόσο η ψυχολογία της όσο και οι ψυχολογικές και κοινωνικές αιτίες της βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων. Στερεότυπα γύρω από το προφίλ του ατόμου που ασκεί αλλά και υφίσταται τη βία καταλύονται. Η γυναίκα που κακοποιείται μέσα στη σχέση, μπορεί να είναι η οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού- κοινωνικού- οικονομικού επιπέδου αλλά και καταγωγής.

Ένα ακόμα θέμα που πολύ εύστοχα αγγίζει η συγγραφέας είναι αυτό της στάσης των τρίτων προσώπων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα απέναντι στη βία κατά των γυναικών. Ακολουθώντας τον παλμό της συγγραφέως ας βάλουμε όλοι ένα μεγάλο RED X στη βία κατά των γυναικών.

« Η ζωή όμως συνεχίζεται και τώρα ήρθε η ώρα να σου πω ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ». Η Αλεξάνδρα επέζησε!

Με τις θερμότερες ευχές για καλή επιτυχία!
Ελένη Κουλοσούσα