Εδιωξαν από το Ελληνικό δομή για προσφυγόπουλα (στο τέλος του 2016)

Συντάκτρια: Διαλεκτή Αγγελή

Σημείωση του Μωβ: Με αφορμή την εξέγερση των προσφύγων που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στο Ελληνικό και τις αυταρχικές και προσβλητικές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που πήγε επιτόπου τη Δευτέρα 6/2, θεωρήσαμε αναγκαίο να αναδημοσιεύσουμε, έστω και καθυστερημένα, την είδηση για την αποπομπή εθελοντικού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, που εκτελείτο εκεί για 2 μήνες με επιτυχία. Εξάλλου σήμερα 8 του Φλεβάρη δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία έκθεση από 10ήμερη έρευνα σε αρκετά κέντρα διαμονής προσφύγων, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των προσφύγων, και δημοσιεύουμε παραπλεύρως.

Την παύση λειτουργίας αυτοχρηματοδοτούμενης δομής δημιουργικής απασχόλησης για τα προσφυγόπουλα, στις Αφίξεις του Ελληνικού, καταγγέλλει η οργάνωση Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε άδεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να δράσει στο πεδίο.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι ήταν γνωστό πως η άδεια έληγε τον Δεκέμβριο του 2016 και ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας.

Το ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την οργάνωση School Box έλαβαν άδεια λειτουργίας αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης με την οπτική του ψυχικού τραύματος για τα προσφυγόπουλα στις Αφίξεις του Ελληνικού, πρόγραμμα που βασίζεται στη δράση ανεξάρτητων εθελοντών και εθελοντριών, καταρτισμένων στην αντιμετώπιση του τραύματος.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η απασχόληση των μικρών προσφυγόπουλων προκειμένου να αντιμετωπιστεί μέσω δραστηριοτήτων, όπως η διάφανη ζωγραφική, το πλέξιμο, η αφήγηση ιστοριών, η μουσική, ο χορός και ο αθλητισμός, το αίσθημα εγκατάλειψης που είναι πολύ έντονο στον προσφυγικό πληθυσμό.

«Ενιωθαν την ανάγκη να φύγουν»

«Οταν πήγαμε στις Αφίξεις του Ελληνικού υπήρχαν 700 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 300 ήταν ανήλικοι. Στην αρχή, λόγω όσων έχουν βιώσει, τα παιδιά ήταν επιθετικά, δεν μπορούσαν να παραμείνουν συγκεντρωμένα πάνω από πέντε λεπτά και συχνά ένιωθαν την ανάγκη να βγουν έξω, να φύγουν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Φωτεινή Σιάνου, μέλος του Δ.Σ. και συντονίστρια των προγραμμάτων του ΚΕΔΕ.

«Η εργασία που κάνουν οι εθελοντές και εθελόντριές μας είναι η απαραίτητη προεργασία για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μέσω της δημιουργικής απασχόλησης τα παιδιά μαθαίνουν να μετρούν, να συγκεντρώνονται, να εμπιστεύονται, ενώ η σταθερή παρουσία ανθρώπων και η ύπαρξη ενός σταθερού χώρου, του School Box, του κοντέινερ όπου πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες, βοηθούν στη καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας» τονίζει η κ. Σιάνου.

Στο κοντέινερ της οργάνωσης τα μικρά προσφυγόπουλα ασχολούνταν με τη ζωγραφική, το πλέξιμο, την αφήγηση ιστοριών, τη μουσική, το χορό και τον αθλητισμό, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια.
Οι εθελοντές και εθελόντριες του προγράμματος είναι εκπαιδευτικοί με ειδική επιμόρφωση στο τραύμα, ενώ το πρόγραμμα δεν επιχορηγείται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά μέσω crowdfunding.
domi_allilegiis-elliniko1

Τα έσοδα των δωρεών καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του School Box (μίσθωση κοντέινερ και προμήθεια λειτουργικού εξοπλισμού), ενώ τα έξοδα των εθελοντών για τις μετακινήσεις, τη διατροφή και το εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζονται για την εργασία τους με τα παιδιά καλύπτονται από τους ίδιους.

Το πρόγραμμα τερματίστηκε στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση του έργου και παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε ανανέωση της άδειας λειτουργίας, που έληγε στις 30 Δεκεμβρίου 2016.

«Είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι θα ανανεωνόταν η άδεια λειτουργίας. Στις 29 Δεκεμβρίου κάναμε αίτημα ανανέωσης στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην απάντηση που λάβαμε στις 5 Ιανουαρίου, το υπουργείο μάς ευχαριστούσε και μας ζητούσε να φύγουμε, με τη δικαιολογία ότι το υπουργείο Παιδείας στήνει εκπαιδευτικές δομές. Ζητήσαμε εκ νέου να μείνουμε ώστε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, αλλά και πάλι ήταν κατηγορηματικοί στην άρνησή τους. Μάλιστα στις 10 Γενάρη η εκπρόσωπος του Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πεδίο εκδίωξε τη συντονίστρια του προγράμματος και τους εθελοντές μας από το Ελληνικό» υποστηρίζει η κ. Σιάνου.

«Χρειαζόμαστε δέκα μέρες ώστε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες που ξεκίνησαν τα παιδιά, να κάνουμε μια φυσιολογική διαδικασία αποχαιρετισμού και να μη μείνουν τα παιδιά με το αίσθημα της εγκατάλειψης αλλά ούτε κι εμείς με το στίγμα της εγκατάλειψης. Η Μονάδα μας δεν υποστηρίζει μεθόδους που ενισχύουν τα τραύματα των παιδιών, που έχουν ζήσει συνεχόμενες, απότομες αποσυνδέσεις και αλλαγές στο περιβάλλον τους και έχουν βιώσει συστηματική εγκατάλειψη. Οποιαδήποτε απότομη κίνηση θέτει σε κίνδυνο την αποθεραπεία των τραυμάτων τους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η συντονίστρια προγραμμάτων του ΚΕΔΕ.

«Γνώριζαν ότι έληγε τον Δεκέμβριο»

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει ότι ήταν γνωστό πως το πρόγραμμα έληγε τον Δεκέμβριο και ότι η οργάνωση θα έπρεπε να είχε φροντίσει να το έχει ολοκληρώσει και πως δεν μπορεί να λειτουργεί το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί το υπουργείο Παιδείας:

«Δεν είχαν καμία διαβεβαίωση ότι θα συνεχιζόταν το πρόγραμμα. Ισως ο τρόπος που απομακρύνθηκαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων να ήταν άγαρμπος, και γι’ αυτό απολογούμαστε, αλλά δεν υπήρξε καμία αθέτηση από πλευράς υπουργείου ούτε έγινε κάτι με αιφνιδιαστικό τρόπο. Σε συνεννόηση με ανθρώπους που γνωρίζουν πώς πρέπει να υλοποιούνται τέτοια προγράμματα αποφασίσαμε την παύση του εν λόγω προγράμματος, καθώς η παράλληλη λειτουργία του θα αποπροσανατόλιζε τα παιδιά που πρέπει να επικεντρωθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί το υπουργείο Παιδείας» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κυριάκος Μαντούβαλος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΠΕΘ, δεν υλοποιείται κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού, καθώς πρόκειται για μια προσωρινή δομή που σύντομα θα αδειάσει, ενώ ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, μας είπε ότι ουδέποτε ρωτήθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με το θέμα.

Μάλιστα τόνισε ότι το ΥΠΠΕΘ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις οργανώσεις που δρουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών – 16-1-2017

Ο τίτλος του άρθρου είναι από την ΕφΣυν, μόνο έχουμε προσθέσει την ημερομηνία