Πρώτη επίσκεψη στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες στην Πέτρου Ράλλη

Στο πλαίσιο των μηνιαίων επισκέψεων του ΜΩΒ στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες, και μετά την μεταγωγή όλων των γυναικών από το Ελληνικό στην Πέτρου Ράλλη στις 15/01/2017, πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 05/02/2017 την πρώτη μας επίσκεψη στα κρατητήρια αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.

Μαζί μας αυτή τη φορά είχαμε ένα μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, καθώς και δύο αλληλέγγυους δικηγόρους, την Τζίνα Παλαιολόγου και τον Θοδωρή Ζέη, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη νομική συνδρομή των κρατουμένων γυναικών.

Κατά την επίσκεψή μας οι κρατούμενες ήταν 23 και τις συναντήσαμε στον χώρο προαυλισμού, στην ταράτσα του κτιρίου, όπου υπάρχουν κάποια τραπέζια, πάγκοι και μια μπασκέτα, και τριγύρω ψηλοί τοίχοι με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή. Συζητήσαμε μαζί τους, ακούσαμε τα προβλήματά τους, και μεταφέραμε τα αιτήματά τους στις αστυνομικές αρχές σχετικά με την κακή ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη καντίνα, την ανεπαρκή θέρμανση και τον περιορισμό στα επισκεπτήρια.

Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται στο δρόμο απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, και σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να παρέμβουμε. Άλλες, έχουν κατηγορίες γιατί συνελήφθησαν με πλαστά διαβατήρια, αλλά και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα κάποιας νομικής βοήθειας. Ορισμένες γυναίκες μας είπαν ότι είχαν πληρώσει ιδιώτες δικηγόρους οι οποίοι/ες εξαφανίστηκαν χωρίς να ολοκληρώσουν το καθήκον τους. Αυτή την κατηγορία πρόκειται επίσης να την εξετάσουμε.

Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνταν από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο. Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους.

Το αίτημά μας παραμένει να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, και όχι να μετάγονται από το ένα στο άλλο.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΝΑΙ ΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Το Μωβ

20170205_120608