14 Φεβρουαρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (European Sexuαl Awareness Event), καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM) το 2003 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινό γύρω από τα σεξουαλικά προβλήματα που εμφανίζονται και στα δύο φύλα και να αναδείξει τρόπους επίλυσής τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ποιοτική ενημέρωση του πληθυσμού, από κατάλληλα εκπαιδευμένους επιστήμονες, για θέματα πρόληψης, ισότητας, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης υπεύθυνων και υγιών  σεξουαλικών σχέσεων.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), εκτιμώντας ότι η πληροφόρηση και η συμβουλευτική για τα θέματα της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας απασχολούν σημαντικά τη νέα γενιά, κορίτσια και αγόρια, έχει ξεκινήσει  συνεργασία με τα  Γραφεία Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας για την παροχή συμβουλευτικής και πληροφόρησης σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής αγωγής σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ενημέρωση παρέχεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», με το οποίο η ΓΓΙΦ έχει συνάψει προγραμματική συμφωνία για το συγκεκριμένο σκοπό από το Νοέμβριο του 2012.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεματικές της ενημέρωσης, αφορούν στα εξής πεδία:

Ενημέρωση των εφήβων και εξοικείωση με το σώμα τους
Ωρίμανση της προσωπικότητας των εφήβων
Ο ρόλος του έφηβου και της έφηβης και η καλή μεταξύ τους επικοινωνία
Οικογενειακός προγραμματισμός
Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Ειδικότερα, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, οι στόχοι μας εστιάζουν :

στην προώθηση της αρχής  της ισότητας των φύλων, δεδομένου ότι η ενημέρωση και η συμβουλευτική για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία αποτελούν θεματικό πεδίο εξειδικευμένης δημόσιας πολιτικής για την ισότητα των φύλων.

στην προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, μέσω της υιοθέτησης στάσεων και συμπεριφορών της ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας των μαθητών και μαθητριών.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/

ext

Αναδημοσίευση από το sansimera

Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας (WAS), που συσπειρώνει σεξoλόγους απ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας (World Day of Seχual Health) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο της σεξoυαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξoυαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων

Υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξoλογίας που έγινε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα.

  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ελευθερία.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη σεξoυαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του σεξoυαλικού σώματος.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση.
  • Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση.
  • Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά.
  • Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.
  • Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή.
  • Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα.