Συστάθηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων συστάθηκε επίσημα η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΦΕΚ Β’ 617/28-2-2017) για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ξεκινάει άμεσα τις εργασίες της, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη ότι «Στόχος μας είναι η άμεση επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, κατεύθυνση από την οποία δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε και για την οποία θα παλέψουμε μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας».

Από τη μεριά μας επισημαίνουμε ότι η κύρωση της Σύμβασης έχει καθυστερήσει πολύ, αφού ήδη 22 χώρες έχουν κάνει τα δέοντα στο νομικό και κοινωνικό τομέα και έχουν ήδη κυρώσει τη Σύμβαση και την έχουν κάνει εσωτερικό δίκαιο. Το να δηλώνεις ικανοποιημένη που η Σύμβαση δεν έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τρία χρόνια αφού τέθηκε σε ισχύ, δηλαδή από το 2014, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνεις πόσο επείγουσα ανάγκη είναι η νομοθετική αυτή αλλαγή, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ήδη 11 οργανώσεις υποβάλαμε αίτημα για την κύρωση της Σύμβασης την περασμένη εβδομάδα (βλ. σχετικό δημοσίευμα Μωβ). Το μόνο που δεν επείγει την κυβέρνηση, όπως έχει αποδειχθεί από τη στιγμή που συγκροτήθηκε, είναι τα γυναικεία δικαιώματα. Εμείς θα συνεχίζουμε μαζί με τις άλλες οργανώσεις που συνυπογράψαμε το κείμενο, να πιέζουμε και να εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, αντί ικανοποίησης, για την διαρκή καθυστέρηση αυτής της μεταρρύθμισης.

Σ.Β.