8 Μάρτη – Ανακοινώσεις οργανώσεων-φορέων

«Η μαρτυρία της» – ταινία για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

«Η μαρτυρία της»: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Σόφια με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Βούλγαρου σκηνοθέτη Ιβάν Νίτσεφ για την Κωνσταντίνα Κούνεβα
Μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο, 8 Μάρτη, στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, στη βουλγαρική πρωτεύουσα

Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα γίνεται αύριο, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη Σόφια. Στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μαρτυρία της» που γύρισε ο γνωστός Βούλγαρος σκηνοθέτης, Ιβάν Νίτσεφ. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται, με βάση και τη μαρτυρία της ίδιας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, το πώς μετανάστευσε από την πατρίδα της τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, πώς οργάνωσε τη ζωή και τη δράση της εδώ, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η δολοφονική επίθεση εναντίον της το 2008, τους ανθρώπους που την στήριξαν τις πρώτες πολύ δύσκολες ημέρες και όλο το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί γύρω της.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή του Βουλγαρικού Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Βουλγαρικής Ραδιοτηλεόρασης (ΒHT) και των εταιρειών CINEMASCOPE και LUMIERE. Το  σενάριο επιμελήθηκαν η Τατιάνα Γκρανίτοβα και ο Γιούρι Ντάτσεφ. Οπερατέρ της ταινίας είναι ο Τσβετάν Νετκόφ, ενώ την μουσική έγραψαν οι Στέφαν Δημητρόβ και Πλάμεν Βελίνοφ.

Η πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε συμβολικά να γίνει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ίδια η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα είναι παρούσα στην εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθούν και προσωπικότητες της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Βουλγαρίας.

img_2068

Εμείς στις 8 Μάρτη δεν γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε, το 2017 και κάθε χρόνο

16708583_1509317879108203_7671294154453937983_n-620x413

Η ημέρα της γυναίκας δεν είναι μια μέρα για εκπτώσεις και προσφορές καλλυντικών σε γυναίκες. Ούτε και είναι μια μέρα για να δώσεις λουλούδια στο «ωραίο φύλο».

Η ημέρα της γυναίκας, που καθιερώθηκε το 1911 προς τιμή των κινητοποιήσεων των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ το 1908, συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα, στην εργασία και στο σπίτι. Κι εμείς πιάνουμε το νήμα, την κλωστή των αγώνων, που ξεκινά αιώνες πριν, και φτάνει σήμερα στην Τουρκία, στο Κομπάνι, στην Πολωνία, στην Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ την επομένη κιόλας της εκλογής του Trump.

Ζούμε καθημερινά, ως γυναίκες, τις συνέπειες της κρίσης, της ανεργίας, της επισφάλειας, τους περιορισμούς και την βία της πατριαρχίας, του σεξισμού και της κουλτούρας του βιασμού. Βγαίνουμε στους δρόμους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, από τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την κατακραυγή της ανδρικής βίας, μέχρι την εναντίωση στην επισφάλεια και τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών. Βγαίνουμε στους δρόμους ενάντια στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία και στο ρατσισμό.

Και στις 8 Μαρτίου θα ξαναβγούμε στο δρόμο.

Θα ξαναβγούμε στο δρόμο για να ξαναγράψουμε ιστορία μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που θα βγουν στον δρόμο σε πάνω από 40 χώρες την ίδια μέρα. Σε έναν κόσμο που κυβερνάται από σεξιστές, θα βγούμε στον δρόμο να δηλώσουμε ότι ποτέ δεν θα υπακούσουμε στους σεξιστικούς τους νόμους!

Θα ενώσουμε τις φωνές μας με κάθε αγωνιζόμενη γυναίκα: γυναίκες που συμμετέχουν σε σωματεία, σε συλλογικότητες στις γειτονιές, σε δομές αλληλεγγύης και δίκτυα αλληλοβοήθειας· γυναίκες που επενδύουν κόπο και χρόνο για τη «φροντίδα» της κοινωνίας και την κοινωνική αλλαγή· γυναίκες που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στο σεξουαλικό και έμφυλο αυτοπροσδιορισμό και αρνούνται τις ταμπέλες και τους κοινωνικά επιβεβλημένους ρόλους. Αλλά και γυναίκες που έχουν γίνει χίλια κομμάτια για να ταΐσουν τα παιδιά τους και να φροντίσουν τις οικογένειές τους, γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα.

Θέλουμε ακόμα να ενώσουμε τις φωνές μας με όσους και όσες καταπιέζονται από την πατριαρχία και τους συμμάχους μας που αντιλαμβάνονται την ανάγκη εναντίωσης σε αυτή. Στόχος μας είναι να αντιταχθούμε συλλογικά στις πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές επιθέσεις εναντίων των γυναικών και να καταστήσουμε ορατές τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας. Μέχρι την ημέρα που θα γιορτάσουμε τη νίκη μας.

8η Μάρτη οι αγώνες των γυναικών μπροστά
Συγκέντρωση πλ. Κλαυθμώνος, ώρα 19.00 και πορεία προς τη Βουλή

Κίνηση ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

 index

8 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, – ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1857 εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία της Ν. Υόρκης
ΒΙΩΝΟΥΝ:
Ανισότητα
Στερεότυπα, Διακρίσεις και ρατσισμό
Βία
ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ για:
καλύτερες συνθήκες εργασίας,
ίσα μεροκάματα με τους άνδρες,
ωράριο 10 ωρών αντί 16,
κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 στην Ελλάδα:
ΒΙΩΝΟΥΜΕ:
Ανεργία
Αύξηση στις ευέλικτες μορφές εργασίας και τα ευέλικτα ωράρια
Βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας και μείωση μισθού
Χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και γυάλινη οροφή στην επαγγελματική εξέλιξη
Αύξηση κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο
Σοβαρή ανεπάρκεια των υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων,  των ατόμων με αναπηρία
Μη αναγνώριση στην πράξη των επιλογών της προσωπικής ζωής – στερεότυπα – προκαταλήψεις – ρατσισμό βιολογικού και κοινωνικού φύλου
Αέναη ρητορική και απραξία για την λήψη μέτρων προώθησης της γυναικείας συλλογικής και εν γένει συμμετοχής.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:
Επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών
Εργασία με ίσους όρους, συλλογική συμμετοχή με ίσους όρους και προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες

Αποκατάσταση της δέσμευσης της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας

Ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας

Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας

Αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Δράσεις ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία και την εργασία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών

Συστηματική και διαρκή εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Δράσεις για την παγκόσμια ειρήνη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Εκατόν εξήντα χρόνια μετά, από τη θεωρία των δικαιωμάτων που μας δίνουν οι νόμοι έχουμε περάσει στην πράξη των διακρίσεων.

Η ΓΣΕΕ αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, ως κύριου ακόμα λόγου άνισης μεταχείρισης μαζί με όλα τα άλλα είδη διακρίσεων.

Καλούμε όλες και όλους, άνδρες και γυναίκες να αντισταθούμε στις πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής εξατομίκευσης και να  συστρατευθούμε  στα συνδικάτα  μας για να κρατήσουμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση, τη μόνη σταθερή και πραγματική πηγή δύναμης και δυναμικής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ