«Πρόληψη – Διαχείριση – Θεραπεία Καρκίνων του Γυναικολογικού Συστήματος»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών σε συνεργασία με τον κ. Δημήτριο Παπαθεοδώρου, διοργανώνουν Ενημερωτική Ομιλία με θέμα:

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

«Πρόληψη – Διαχείριση – Θεραπεία Καρκίνων του Γυναικολογικού Συστήματος»

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί: Τετάρτη 5 Απριλίου 2017
Ώρα προσέλευσης: 18:00 Τόπος διεξαγωγής: Γραφεία Συλλόγου “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών,
Φαραντάτων 34, 11527, Γουδί (4ος όροφος)

Εισηγητής:
Δημήτριος Παπαθεοδώρου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”

Δηλώσεις Συμμετοχής: Γραμματεία Συλλόγου “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών: 210 6468 222, 6447 002

Δευτέρα & Τετάρτη: 12:00-20:00, Τρίτη-Πέμπτη & Παρασκευή: 10:00-18:00
Καταληκτική Ημερομηνία: Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν »
(Ιπποκράτης ο Κώος 460-370 π.Χ)

Ο γυναικολογικός καρκίνος αφορά πέραν του καρκίνου του μαστού και τα κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών , των σαλπίγγων, του ενδομητρίου , του τραχήλου της μήτρας , του κόλπου και του αιδοίου.  Ποια είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτών των νοσημάτων; Πόσο συχνά συμβαίνουν; Υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης; Έχει συντελεστεί πρόοδος στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μοναδικός γυναικολογικός καρκίνος που μπορεί σήμερα  να προληφθεί σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις κυτταρικές αλλαγές που προκαλεί  ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μια νόσος της εμμηνοπαυσιακής περιόδου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη μέθοδος πρόληψης. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό όλες οι γυναίκες που διανύουν την 6η και 7η δεκαετία της ζωής τους να γνωρίζουν του πλέον σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου όπως  είναι ο διαβήτης , η αρτηριακή υπέρταση και η παχυσαρκία.

Στα κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών και των σαλπίγγων  η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι αρκετά δύσκολη στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η νόσος πολλές φορές εξελίσσεται «σιωπηλά» χωρίς ειδικά συμπτώματα.  Όμως υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν ένα αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης της νόσου. Γυναίκες που νόσησαν σε ηλικία <40 ετών από καρκίνου του μαστού ή γυναίκες που είχαν ένα 1ου βαθμού συγγενή με καρκίνο των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία οφείλουν να γνωρίζουν τον αυξημένο  σχετικό κίνδυνο. Συνεπώς πρέπει  να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή ακόμα και να προχωρήσουν σε προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών  και των σαλπίγγων  υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα αν φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 & 2 και εφόσον φυσικά έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους.

Βασικά συστατικά της ορθής πολιτικής απέναντι στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου δεν είναι μόνο η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Η διαχείριση του κάθε περιστατικού πολλές φορές εξατομικεύεται.  Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Γυναικολόγος-Ογκολόγος είναι αυτός που διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση και κλινική εμπειρία για υποδείξει το πλάνο αντιμετώπισης και συνεπώς να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για την ασθενή του.

Δ. Παπαθεοδώρου