Καταδικάστηκε η επικεφαλής τάγματος εφόδου της Χ.Α.

skordeli2-630_0

Φωτό: Οκτώβριος 2010: Η Θέμις Σκορδέλη οδηγείται στον εισαγγελέα | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης

Την καταδίκη της Θέμιδος Σκορδέλη, επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Αγ. Παντελεήμονα, αποφάσισε χθες το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την επίθεση σε βάρος των εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλέκου Αλαβάνου, τον Οκτώβριο του 2010.

Η επίθεση αυτή είχε τότε πραγματοποιηθεί με πέτρες, αυγά, γιαούρτια, ντομάτες κ.λπ. από μέλη της περιβόητης επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, η οποία αποτέλεσε όχημα για τη διείσδυση της ναζιστικής οργάνωσης στην περιοχή. Μάλιστα, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, είχε πραγματοποιηθεί παρουσία του Ηλ. Παναγιώταρου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει συσχετιστεί στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής και η οποία λίμναζε επί χρόνια στα συρτάρια των αρμόδιων αρχών. Από τα συρτάρια βγήκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Χρειάστηκαν λοιπόν 7 χρόνια προκειμένου να φτάσουμε στη δικαστική απόφαση, η οποία καταδικάζει τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους και παραπέμπει τον πέμπτο, ο οποίος το 2010 ήταν ανήλικος, στο δικαστήριο ανηλίκων.

Ειδικότερα, από τους τέσσερις καταδικασθέντες, στους Θέμιδα Σκορδέλη, Αλίκη Παπαδάκη και Ανδρέα Σοφιά επιβλήθηκε ποινή 14 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης (το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης παραγράφηκε υφ’ όρον), ενώ ο γνωστός «αγανακτισμένος» Σπύρος Γιαννάτος καταδικάστηκε σε 10 μήνες με αναστολή. Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν μόνο οι δύο από τους κατηγορουμένους (Γιαννάτος, Παπαδάκη) και οι υπόλοιποι έστειλαν απλώς τον δικηγόρο τους.

«Μια δυναμική απόφαση-απάντηση στη ρατσιστική ρητορική, τη βία και το μίσος που επί χρόνια κυριάρχησαν στον πολύπαθο Αγιο Παντελεήμονα, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία, που τα ενίσχυε, και σπέρνοντας παντού τον τρόμο. Αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον ρόλο της», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Μία δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα ακόμα και παρά την παραγραφή κατηγοριών και το ελαφρύ κατηγορητήριο. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει το παζλ της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η Σκορδέλη είναι επίσης κατηγορούμενη. Συνεχίζουμε διεκδικώντας την περιθωριοποίηση της ναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και από τα μέλη της συνοδείας του Αλ. Αλαβάνου που δέχτηκαν τότε την επίθεση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών 20-4-17

ΣΧΟΛΙΟ: Βέβαια και είναι θετική η απόφαση, αλλά ας μην ξεχνάμε, με αναστολή. Στο σπιτάκι της λοιπόν η Σκορδέλη, μια χαρά. Ούτε στο δικαστήριο καταδέχτηκε να πάει. Αλλά τα αυγά που έριξε στον Αλαβάνο δεν είναι τίποτα μπροστά στο μαχαίρωμα μετανάστη, την ίδια περίπου περίοδο, που ο άνθρωπος κινδύνεψε να πεθάνει και έμεινε για διάστημα στην εντατική. Και το αντιφασιστικό κίνημα πήγαινε στα δικαστήρια κάθε φορά που είχε οριστεί η δίκη, με μαζική κινητοποίηση, για να πάρει μετά από μερικές ώρες ακόμα μια αναβολή. Και με τους φασίστες να προκαλούν μέσα και έξω από το δικαστήριο. Πηγαίναμε 9 η ώρα το πρωί, ομαδικά περίπου 300 άνθρωποι, με τη αντιφασιστική συλλογικότητα τότε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, και στη διάρκεια έρχονταν και άλλες εκατοντάδες άνθρωποι, για να φτάσουμε στην αναβολή, και μετά από έξι μήνες τα ίδια. Και η υπόθεση αυτή είναι στις 32 δικογραφίες, αλλά μέχρι στιγμής, παρά τις δίκες, δεν έχει φυλακιστεί καθόλου αυτή η φανατική φασίστρια και επίδοξη φόνισσα. Οπότε, υπό όλες τις συνθήκες, δεν κοστίζει πολύ ούτε να ρίχνεις αυγά, ούτε να μαχαιρώνεις. Δυστυχώς, και έχουμε και 21η Απριλίου σήμερα, και θυμόμαστε και άλλες εποχές δικτατορίας, καταστολής, εξοριών, φόνων.

Σ.Β.