Καμπάνια του Μωβ για την ενημέρωση γυναικών προσφύγων και μεταναστριών, ειδικά των κρατουμένων, σε 5 γλώσσες

Σε συνέχεια των δράσεων αλληλεγγύης του Μωβ, και ειδικά μετά από τις δύο πρόσφατες επισκέψεις μας στο κέντρο κράτησης γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στο Ελληνικό, καταγγέλλουμε την απάνθρωπη συνέχιση της διοικητικής κράτησης, την επαίσχυντη εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την απαράδεκτη έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης ιδιαίτερα των κρατουμένων γυναικών προσφύγων και μεταναστριών, και προχωρούμε με καμπάνια ενημέρωσης των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών σε 5 γλώσσες, και άλλες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουλίου και στις 23 Αυγούστου 2016 επισκεφτήκαμε το κέντρο κράτησης γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στο Ελληνικό, συζητήσαμε με κρατούμενες για τα προβλήματά τους και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διοικητική κράτηση προσφύγων και μεταναστών λόγω χαρτιών συνεχίζεται, και τα κέντρα κράτησης δεν έκλεισαν, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης με κορμό πρώτη φορά αριστερά. Κατά την επίσκεψή μας στο κέντρο κράτησης Ελληνικού στις 24 Ιουλίου υπήρχαν 34 γυναίκες κρατούμενες από διάφορες εθνικότητες, ακόμα και από χώρες στις οποίες είναι ανέφικτη η απέλαση, ή από χώρες από τις οποίες εξαναγκάστηκαν να φύγουν διότι κινδύνευε η ζωή τους, η σωματική τους ακεραιότητα ή η ελευθερία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων βρήκαμε και μιλήσαμε με γυναίκα πρόσφυγα από τη Συρία, της οποίας τα 4 παιδιά, ένα εκ των οποίων ανήλικο, είναι στη Γερμανία με χαρτιά, και την επόμενη ημέρα την έστειλαν στη Χίο και χάθηκαν τα ίχνη της, παρότι είχε δικαίωμα για οικογενειακή επανένωση. Εντοπίσαμε επίσης και μιλήσαμε με ανήλικη Αφγανή κοπέλα, η οποία θα έπρεπε να φιλοξενείται σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας ανηλίκων, κι όχι να κρατείται σε κέντρο κράτησης, και η οποία στις 2 Αυγούστου έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Επιπλέον βρήκαμε γυναίκα πρόσφυγα αλμπίνο από χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα της για να σωθεί και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά κρατείται κι αυτή. Με την γυναίκα αυτή μιλήσαμε εκ νέου στις 23 Αυγούστου για να την βοηθήσουμε στην αίτηση ασύλου της.

Πολλές κρατούμενες δεν γνώριζαν τη νομική τους κατάσταση, τον νόμο και τις διαδικασίες, δεν είχαν λάβει κανένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε γλώσσα που να καταλαβαίνουν, σε κάποιες είχαν επιδοθεί αποφάσεις στα ελληνικά χωρίς να τους εξηγηθούν από διερμηνέα, και ρωτούσαν απεγνωσμένα πόσο καιρό θα κρατηθούν και τι τύχη θα έχουν, ζητούσαν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους κ.τ.λ. Εκτός της έλλειψης νομικής συνδρομής και της δυσκολίας, έως αδυναμίας, επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, αλλά και γενικότερα της δυσκολίας επικοινωνίας λόγω έλλειψης διερμηνέων, υπάρχει και προβληματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη, και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης είναι ακατάλληλες και απάνθρωπες (όπως άλλωστε έχει κρίνει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζοντας την Ελλάδα).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στις 24 Ιουλίου μοιράσαμε στις κρατούμενες, στην αντίστοιχη γλώσσα, το φυλλάδιο του Μωβ για το δικαίωμα διεθνούς προστασίας (ασύλου) και ενημέρωση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το φυλλάδιο αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή σε 5 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά) και το διαθέτουμε ελεύθερα στην ιστοσελίδα μας για προώθηση και ενημέρωση των γυναικών προσφύγων και μεταναστών, κρατουμένων ή μη. Προσφέραμε επίσης σε κάθε κρατούμενη μια τσάντα με είδη ατομικής υγιεινής (οδοντόκρεμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, σερβιέτες, απορρυπαντικό ρούχων). Ευχαριστούμε πολύ την Laetitia Buob για την έκκληση εξεύρεσης πόρων που έκανε, και την γαλλική οργάνωση Planning Familial για την προώθησή της, για την εκτύπωση των φυλλαδίων και την προμήθεια της ανθρωπιστικής βοήθειας (88,77 ευρώ), καθώς και το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη (Δημητρακοπούλου 72, Κουκάκι) για την δωρεά του (50,03 ευρώ). Ευχαριστούμε επίσης τις εκπροσώπους της Planning Familial και της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής που συμμετείχαν στη δράση μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όλες τις πρόσφυγες και μετανάστριες, και επαναλαμβάνουμε τα πάγια αιτήματά μας να σταματήσει η διοικητική κράτηση προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να ανοίξουν επαρκή και αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Παράνομη είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες!

ΤΟ ΜΩΒ