Κούνεβα: «Τα κλειστά σύνορα θησαυρίζουν τους εμπόρους του trafficking κι είστε συνένοχοι»!

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση προφορικής ερώτησης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Το βίντεο της ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=-W0H0ngTALY

«Η στρατηγική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αποτυγχάνει γιατί είναι αντιφατική. Τα κλειστά σύνορα θησαυρίζουν τους εμπόρους  του trafficking κι είστε συνένοχοι!» τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η παρέμβασή της έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης προφορικής ερώτησης που κατέθεσαν 14 ευρωβουλευτές από τη GUE/NGL μαζί με 4 ακόμη ευρωβουλευτές και από τους Πρασίνους, τους Σοσιαλδημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους. Η προφορική ερώτηση των 18 Ευρωβουλευτών ζητάει από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη Στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας νέες κατευθυντήριες γραμμές και λαμβάνοντας πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων. Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να ερευνήσει τις χρηματικές και οικονομικές πλευρές της εμπορίας ανθρώπων και να ενισχύσει με κονδύλια και σχέδια δράσης τη διάσταση του φύλου σε όλες της τις πολιτικές.

Η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, εγκληματική επιχείρηση παγκοσμίως, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν το 98% των θυμάτων του. Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο και η εθνική νομοθεσία 134 χωρών ποινικοποιούν την εμπορία σεξ, ωστόσο εξακολουθεί να είναι νομικά και κοινωνικά αποδεκτή η μεταχείριση και εκμετάλλευση των γυναικών και των κοριτσιών ως εμπορεύματα. Τα στοιχεία για τα χρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε. είναι απογοητευτικά, καθώς λιγότερο από το 20% των κονδυλίων καταπολέμησης του trafficking αφορούν δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Μια βιώσιμη στρατηγική κατά του trafficking πρέπει να έχει στο επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, που είναι η πηγή της εμπορίας ανθρώπων», κατέληξε στην παρέμβασή της η Κ. Κούνεβα.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

«Πόσο αξίζει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Για την Κομισιόν πολύ φθηνά!

Καθυστερεί πάλι να κάνει το αυτονόητο. Να προστατέψει στην πράξη θεμελιώδεις αξίες και δικαιώματα!

Το trafficking είναι το πιο αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο!

Είναι σύγχρονη δουλεία, με πάνω από 30 εκατομμύρια θύματα, από τα οποία 5,5 εκατομμύρια είναι παιδιά. Και έχει πολλές μορφές. Της πορνείας. Της αναγκαστικής εργασίας. Της υποχρεωτικής επαιτείας. Της εμπορίας βρεφών και οργάνων. Εκεί καταντήσαμε σήμερα.

Ναι, έχουμε μια καλή Οδηγία κατά του trafficking. Αλλά γιατί έχει φτωχά  αποτελέσματα; Γιατί οι Στρατηγικές που σχεδιάζει η Επιτροπή είναι αντιφατικές.

Πώς αντιμετωπίζει η Ένωση τους διακινητές; Μπλοκάροντας τους νόμιμους δρόμους μετανάστευσης; Μα έτσι σπρώχνει τους ανθρώπους στην αγκαλιά των παράνομων δικτύων! Τα κλειστά σύνορα θησαυρίζουν τους εμπόρους  του

Πώς θα αποτρέψει η Ένωση την έμφυλη βία; Καθυστερώντας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης;

Γι’ αυτό προτείνω μια βιώσιμη Στρατηγική κατά του trafficking. Τι σημαίνει βιώσιμη; Να είναι στο επίκεντρο η  μείωση της φτώχειας και της μεγάλης ανισότητας. Γιατί, για την Αριστερά αυτές αποτελούν  διαχρονικά τις πηγές της εμπορίας ανθρώπων.

Ναι! σε περισσότερα κονδύλια για ενημέρωση και υποστήριξη θυμάτων.

Ναι! σε πιο αυστηρές ποινές για τους «πελάτες».

Πρωτίστως χρειαζόμαστε συντονισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών κατά  της ανισότητας και της φτώχειας. Για να μην είναι ο άνθρωπος εμπόρευμα με ημερομηνία λήξης, συνάδελφοι».