Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με το υπουργείο Δικαιοσύνης

6.4.2017

Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων συναντήθηκαν στις 6 Απριλίου με την Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για να θέσουν το θέμα της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και να ζητήσουν την επίσπευση της κύρωσής της. Ήταν η πρώτη από τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε κυβέρνηση και κόμματα της Βουλής με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για το μείζον θέμα της έμφυλης βίας, το οποίο είναι  σε έξαρση  στη  χώρα  μας.

Η κ. Γιαννακάκη δήλωσε τη δική της βούληση καθώς και του Υπουργείου να προχωρήσει η κύρωση αυτής της σύμβασης, και ανέφερε ότι υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία επρόκειτο να παραδώσει το πόρισμά της στο υπουργείο στα τέλη Απριλίου, αλλά λόγω καθυστέρησης αυτό αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαΐου. Επίσης είπε ότι δεν θα ήθελε το Υπουργείο να κυρωθεί τυπικά η σύμβαση, αλλά να υπάρξουν όλες οι ρυθμίσεις που θα αλλάξουν το νομικό πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί.

Από την πλευρά των οργανώσεων δηλώθηκε ότι είμαστε πίσω, έχει καθυστερήσει πολύ η κύρωση αυτής της σύμβασης και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο με βάση τις απαιτήσεις της σύμβασης. Επίσης, ότι είχαμε διαβεβαιώσεις και από προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά δεν προχώρησαν. Συνεπώς, ζητάμε την επίσπευση όλων των διαδικασιών.

Τονίστηκε ότι έχουμε ήδη 5 χρόνια καθυστέρησης, αφού η υπογραφή έγινε το 2011 και τη σύμβαση έχουν ήδη κυρώσει 22  χώρες, ενώ εμείς καθυστερούμε.

Ακόμα, τονίστηκε ότι πρέπει να καλούνται γυναικείες οργανώσεις στις διάφορες επιτροπές που προετοιμάζουν νομικές αλλαγές, όπως και σε αυτή για το τράφικινγκ που ήδη συστήθηκε.

Κατά  την  συζήτηση  αναφέρθηκε ότι δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις στα  μέλη των  νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, τα οποία επιβαρύνονται ακόμη και με τα  έξοδο  μετακίνησής τους, γεγονός  που  στην  παρούσα οικονομική  συγκυρία αποτελεί  δυσβάσταχτο  βάρος και αιτία καθυστέρησης στην διεκπεραίωση του έργου τους.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν:
Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Ζέλου Λίλιαν,  «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών
Ραγκούση Αμαλία, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος
Λατσού Μαρία, Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών
Σφανδού Χρυσηίς, Ένωση Ελληνίδων Νομικών
Βωβού Σίσσυ,  το Μωβ Ηλεκτρονική Εφημερίδα Γυναικείων Δικαιωμάτων
Στουραΐτη Αλεξάνδρα, ΚΕΔΕ
Σιάνου Φωτεινή, ΚΕΔΕ

 

Για την συνάντηση, η κυρία Γιαννακάκη έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

http://mariayannakaki.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85/1101-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82,-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82