Μαλακάσα: Σύλληψη δύο προσφύγων για trafficking

Το κέντρο ανοιχτής διαμονής προσφύγων στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη

Για τράφικινγκ συνελήφθησαν δύο άνδρες 48 και 49 ετών, αφγανικής εθνικότητας, στις 8/4/17 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατηγορούνται για γενετήσια εκμετάλλευση προσφύγων γυναικών, τις οποίες εντόπιζαν στο χώρο ελεύθερης διαμονής προσφύγων της Μαλακάσας, όπου διέμεναν και οι ίδιοι, και εκμετελλευόμενοι την ευάλωτη θέση τους τις οδηγούσαν στην πορνεία, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους βίας και εξαναγκασμού. Επίσης, τους υπόσχονταν ότι θα τις διευκολύνουν για να φύγουν στο εξωτερικό.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αναφέρεται συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο χώρο διαμονής προσφύγων.

Η αστυνομία αναφέρει ότι διερεύνησε πληροφορία από το αναφερόμενο κέντρο διαμονής, και εξακρίβωσε ότι οι δύο προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία εκμετάλλευση δύο εγκατεστημένων στο Κέντρο γυναικών, μίας υπηκόου Αφγανιστάν και μίας Ιράν.

images

Συγκατηγορούμενος των ανωτέρω, είναι και ένας 19χρονος, επίσης υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος κατ’ εντολή των συλληφθέντων, προκάλεσε σωματικές βλάβες σε άλλο υπήκοο Αφγανιστάν, θεωρώντας ότι «παρενοχλεί» τις γυναίκες που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Όπως διαπιστώθηκε επίσης, οι δράστες προέβαιναν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίσθηκαν και απελευθερώθηκαν οι δύο γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων, στις οποίες παρασχέθηκε προστασία και αρωγή, ενώ εντοπίστηκε το διαμέρισμα που διατηρούσαν γι’ αυτό το σκοπό στην οδό Λιοσίων.

Τα ευρήματα στο σπίτι το οποίο εντόπισε η αστυνομία, δείχνουν ότι πρόκειται για μικρής δυναμικότητας κύκλωμα, πάντως είναι σημαντική αυτή η σύλληψη, γιατί εδώ και καιρό γράφονται πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές για τράφικινγκ προσφύγων γυναικών, και μέχρι στιγμής δεν είχαν γίνει συλλήψεις ενόχων.

Οι γυναίκες δικαιούνται προστασία και άσυλο, κι εδώ να σημειώσουμε ότι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες, δεν έχουν καθόλου εισόδημα, κάτι που κάνει ακόμα πιο ευάλωττη τη θέση τους απέναντι σε τέτοιου είδους παραβιάσεις δικαιωμάτων και εξαναγκασμούς.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Αστυνομία

“Θα σου αρπάξουμε το παιδί και θα το πουλήσουμε…” ήταν η καθημερινή απειλή των δυο Αφγανών στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, σε μια από τις δυο γυναίκες που εκμεταλλεύονταν για να τις βιάζουν και να τις εκμεταλλεύονται σεξουαλικά. Και μάλιστα πάντα πριν τις παραδώσουν στον ” πελάτη” είχαν φροντίσει με τη βία να τους δώσουν χασίς και αλκοόλ και σχεδόν μισολιπόθυμες τις μετέφεραν στο δωμάτιο που περίμενε ο πελάτης.

Οι δυο Αφγανοί είχαν υποβάλει κανονικά αίτημα αύλου και είχαν βρει μόνιμη στέγη και τροφή στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Οι δυο γυναίκες διέμεναν στα διπλανά κοντέινερ περιμένοντας επίσης ποτέ θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει η μια στις 18 Ιανουαρίου και η δεύτερη στο 7 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: CNN Greece