Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με το κόμμα “Το Ποτάμι”

10 Απριλίου 2017

Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων συναντήθηκαν στις 10 Απριλίου με το Ποτάμι, και συζήτησαν με τον πρόεδρό του Σταύρο Θεοδωράκη και τις εκπροσώπους του Αντιγόνη Λυμπεράκη και Μαρίνα Γραμματικοπούλου, για το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την  πρόληψη και  καταπολέμηση της  βίας  κατά  των γυναικών και της  ενδοοικογενειακής βίας, και την κύρωσή της. Ήταν η δεύτερη συνάντηση μετά την επίσκεψη στην εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 6-4.

Η αντιπροσωπεία τόνισε τη μεγάλη σημασία της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών η οποία έχει αργήσει, αφού η υπογραφή της Ελλάδας στη σύμβαση έχει τεθεί το 2011 και ήδη 22 χώρες την έχουν κυρώσει.

Η κ. Μίκα Ιωαννίδου, επικεφαλής της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, ανέφερε ότι ήδη από το 2012 το Λόμπι έκανε ημερίδα για να ευαισθητοποιήσει την τότε κυβέρνηση, η οποία ήταν θετική, όπως και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις. Και όμως, 5 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κύρωσή της.

Η κ. Λυμπεράκη ρώτησε αν εκτιμούμε ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης για την κύρωση της σύμβασης, και γιατί κατά τη γνώμη μας καθυστερεί τόσο, αφού υπάρχει γενική συναίνεση στην ανάγκη αυτή, και αν υπάρχει οικονομικό κόστος το οποίο δεν θα ήθελαν οι κυβερνήσεις να διαθέσουν.

Δόθηκε η απάντηση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις γενικώς καθυστερούν στην κύρωση διεθνών συμβάσεων, όπως έχει παρατηρηθεί και με άλλες συμβάσεις, αλλά επίσης ότι δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων η ικανοποίηση γυναικείων διεκδικήσεων, οι οποίες υποβάλλονται και ξαναυποβάλλονται και καθυστερεί πολύ η ικανοποίησή τους. Και αυτό, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι υπάρχει έξαρση της βίας στη χώρα μας. Επίσης, ως προς το οικονομικό κόστος για τη δημιουργία δομών στήριξης και άλλων προϋποθέσεων, θα μπορούσαν να βρεθούν τα κονδύλια γι’ αυτό το μείζονος σημασίας θέμα. Αντίθετα  η κύρωση της σύμβασης θα  έχει  τεράστιο  οικονομικό και  κοινωνικό  όφελος.

Τονίστηκε επίσης ότι χρειάζεται παρέμβαση στην υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να τροποποιηθούν κάποιοι νόμοι και να ψηφιστούν κάποιοι άλλοι, αλλά αν περιμένουμε την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για να προχωρήσουμε στην κύρωση, αυτό μπορεί να πάρει και 10 ολόκληρα χρόνια.

Η κ. Λυμπεράκη ανέφερε ότι θα βρουν, ως κόμμα, τους τρόπους να φέρουν το θέμα στην δημόσια συζήτηση, ίσως με κάποια ερώτηση στη Βουλή. Τονίστηκε μάλιστα από τις οργανώσεις ότι θα ήταν καλό η ερώτηση να είναι διακομματική, εάν και εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα που θα επισκεφθούμε συμφωνήσουν σ’ αυτό. Οι επισκέψεις έτσι κι αλλιώς θα ολοκληρωθούν όπως σχεδιάζουμε έως την προτελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Ενημερώσαμε ότι ερώτηση έχει ήδη γίνει από 30 βουλευτές και βουλεύτριες του ίδιου του κυβερνητικού κόμματος τον Μάρτιο του 2016.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν:
Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Ζέλου Λίλιαν,  «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών
Ραγκούση -Βαρότση Αμαλία, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος
Σφανδού Χρυσηίς, Ένωση Ελληνίδων Νομικών
Βωβού Σίσσυ,  το Μωβ Ηλεκτρονική Εφημερίδα Γυναικείων Δικαιωμάτων
Σιάνου Φωτεινή, ΚΕΔΕ

Το Δελτίο Τύπου που έβγαλε Το Ποτάμι για τη συνάντηση αυτή, στο σύνδεσμο:

http://topotami.gr/sinantisi%E2%80%8B-tou-potamiou%E2%80%8B-me-gineki%E2%80%8Bes%E2%80%8B%E2%80%8B-%E2%80%8B%E2%80%8Borganose%E2%80%8Bis-gia-tin-kirosi-tis-%E2%80%8Bs%E2%80%8Bimvasis-tis-konstantinoupolis/