Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με την “Ένωση Κεντρώων” για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων των 12 γυναικείων οργανώσεων σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα της Βουλής, για το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, επισκεφθήκαμε σήμερα 20 Απριλίου την “Ένωση Κεντρώων”. Μας υποδέχθηκε η βουλεύτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου με τη συνεργάτιδά της νομικό Χριστίνα Καρελιά.

Ως εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαμε, τονίσαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η σύντομη κύρωση της Σύμβασης, γιατί θα αποτελέσει χρήσιμο και κρίσιμο νομικό εργαλείο με παιδαγωγικό και αποτελεσματικό ρόλο στο δρόμο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια από τότε που η Ελλάδα πρώτη υπέγραψε τη σύμβαση αυτή, και όμως καθυστερεί στην κύρωσή της και την ένταξή της στο εσωτερικό δίκαιο.
Τονίστηκε ότι όλες οι οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, 50 τον αριθμό σε εθνικό και 2.500 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμφωνούν για την κύρωση, ενώ αναφέρθηκε ο σημαντικός ρόλος του τράφικινγκ το οποίο συνεχίζεται, αποτελώντας σημαντική πηγή βρόμικου κέρδους για τα κυκλώματα.

Αναφέρθηκε ότι η φετινή χρονιά κηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έτος αφιερωμένο στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, όπως προβλέπει η σύμβαση. Επίσης αναφέρθηκε ότι ουσιαστικά απουσιάζει η πολιτική βούληση, κάτι που βλάπτει σοβαρά τον αγώνα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Στο θέμα της διακίνησης των μεταναστριών, τα φώτα από την Ευρώπη είναι στραμμένα στην Ελλάδα, και όμως οι υπηρεσίες αρμόδιες για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των θυμάτων είναι υποστελεχωμένες και υπάρχουν μόνον 20 άτομα εξειδικευμένα γι’ αυτό το καθήκον.

Η σύμβαση θ’ αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο νομικό εργαλείο, γιατί σήμερα οι νόμοι είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, που της κόβεις ένα κεφάλι και ξεπροβάλλουν δύο. Η κοινωνία θα αποδεχθεί τη σύμβαση αυτή, όταν κυρωθεί. Επιπλέον, το πόρισμα της επιτροπής που επεξεργάστηκε τις απαιτούμενες νομικές αλλαγές είναι επαρκές, έστω και αν άργησε να βγει. Η δικαιολογία ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές δεν μπορούν να εργασθούν σε σύντομο χρόνο λόγω απόστασης δεν πείθει, μια και με την τεχνολογία του skype είναι δυνατόν να συνεδριάζουν όταν τα μέλη βρίσκονται σε απόσταση.

Στο ζήτημα των οικονομικών απαιτήσεων που συνοδεύουν τη Σύμβαση, αναφέρθηκε ότι είναι μικρές, και επιπλέον για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Εξάλλου το κόστος της βίας κατά των γυναικών είναι πολλαπλάσιο από τα ποσά που θα χρειαστούν για τις απαραίτητες υποδομές.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση το σκανδαλώδες άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα, που επιτρέπει να σταματά η δίωξη του δράστη σε περίπτωση ασέλγειας σε ανήλικη κάτω των 15 ετών, εάν δεχθεί να παντρευτεί το θύμα του.

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής ανέφερε σε δραματικό τόνο ότι πολλά ασυνόδευτα ανήλικα εκπορνεύονται για ένα κομμάτι ψωμί ή για ένα ρούχο, και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό συνδέεται με τη φτώχια, είπε.

Η κυρία Μεγαλοοικονόμου ανέφερε ότι τα θέματα των γυναικών και των αναπήρων την συγκινούν περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, γι’ αυτό και τα έχει αναλάβει στο κόμμα της. Είπε ότι συμμερίζεται την ανάγκη για την κύρωση της Σύμβασης και θα σκεφθεί τους τρόπους ενέργειας ώστε να προχωρήσει σε συνεργασία και με άλλα κόμματα, αλλά δεν θα διστάσει αν χρειαστεί να προχωρήσει και μόνη της. Ανέφερε ως καλό παράδειγμα ότι γυναίκες βουλεύτριες από όλα τα κόμματα ανέδειξαν το θέμα της δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας, το οποίο και έχει πλέον θεσμοθετηθεί.

Στη σημερινή επίσκεψη, συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία:
Ζέλλου Λίλιαν οργάνωση Παναθηναϊκή
Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Βωβού Σίσσυ φεμινιστική οργάνωση ΤΟ ΜΩΒ
Sekezte Tedla Nendesha Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής
Ρουμπάνη Νίκη Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

βλ. προηγούμενα δημοσιεύματα στο Μωβ για το ίδιο θέμα