Μία Ουκρανή κακοποιημένη από τον σύντροφό της και τρεις γυναίκες πρόσφυγες από την Συρία μεταξύ των κρατουμένων στην Πέτρου Ράλλη

Μέλη του Μωβ πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 16/12/2018 επίσκεψη στα κρατητήρια αλλοδαπών γυναικών στην Πέτρου Ράλλη. Οι συνθήκες κράτησης είναι δυστυχώς απάνθρωπες, δεδομένου ότι επικρατεί πλέον παγωνιά, χωρίς κανενός είδους θέρμανση, σε αντίθεση με τα γραφεία των υπαλλήλων στο ίδιο κτίριο, τα οποία θερμαίνονται κανονικά. Εν τω μεταξύ παραμένει το ανυπόφορο πρόβλημα με τις κατσαρίδες και τα άλλα έντομα, ενώ αναμένουμε τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς & Νήσων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 04/12/2018 μετά την σχετική καταγγελία μας στις 23/09/2018.

Καταγγέλουμε επίσης το γεγονός ότι μεταξύ των κρατουμένων γυναικών υπήρχε μια Ουκρανή εμφανώς κακοποιημένη (χτυπημένη στο πρόσωπο με το ένα της μάτι κλειστό και μελανιασμένο), μετά από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Αρχικά κρατήθηκε τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της σε Αστυνομικό Τμήμα, και στη συνέχεια, ενώ ο άντρας αφέθηκε ελεύθερος, η γυναίκα κατέληξε στην Πέτρου Ράλλη διότι έχει λήξει η άδεια παραμονής της. Ειδικά για την συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα κρατούμενη, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών κι ελπίζουμε σύντομα να έχουμε καλά νέα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας οι κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες ήταν 22, από τις εξής χώρες: Αφγανιστάν (1), Γεωργία (4), Ιράν (2), Καζακστάν (1), Κίνα (1), Κονγκό (2), Μαρόκο (1), Νιγηρία (2), Ουκρανία (1), Σομαλία (1), Συρία (3), Τουρκία (1), Φιλιππίνες (2). Συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τις γυναίκες στο διάδρομο και στο χώρο προαυλισμού. Δώσαμε σε όλες από μία τηλεκάρτα, καθώς και ρούχα και παπούτσια από δωρεές μελών και φίλων του Μωβ, τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την αλληλεγγύη τους.

Το γενικό πλαίσιο παραμένει ότι αρκετές γυναίκες συλλαμβάνονται στο δρόμο απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά, ενώ άλλες έχουν κατηγορίες, π.χ. πλαστό διαβατήριο. Όσον αφορά τη διάρκεια της κράτησης, οι γυναίκες κρατούνται από μερικές μέρες έως κι επί σειρά μηνών. Κάποιες βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάποιες κρατούνται παρότι έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο, ή παρότι είναι ανέφικτη η απέλασή τους (π.χ. οι Σύριες). Συχνά δεν γνωρίζουν τη νομική τους κατάσταση και τις διαδικασίες, ζητούν δωρεάν δικηγόρο και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, και ρωτούν απεγνωσμένα πόσον καιρό θα κρατηθούν και τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους.

Από την πλευρά των αρχών δεν υπάρχει πια η παραμικρή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους. Όχι μόνο δεν μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια στις κρατούμενες για τα δικαιώματά τους ως κρατούμενες και για το δικαίωμα στο άσυλο, αλλά πλέον δεν υπάρχουν ούτε καν οι γενικές ενημερώσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων σε διάφορες γλώσσες που υπήρχαν τοιχοκολλημένες παλιότερα.

Επιπλέον πολλές γυναίκες μας είπαν ότι έχουν ελάχιστη ως ανύπαρκτη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ειδικά όσες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τηλεκάρτα. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να έχουν επαφή με τους δικούς τους ή με δικηγόρο. Βασίζονται μόνο σε επισκέψεις οργανώσεων και αλληλέγγυων.

Γενικότερα τώρα, και δεδομένου ότι κατά την επίσκεψή μας στην Πέτρου Ράλλη συζητήσαμε, όπως πάντα, με όλες τις γυναίκες για να ακούσουμε τα προβλήματά τους και να δημοσιοποιήσουμε εκ νέου τις καταγγελίες τους, συνοψίζουμε τα εξής: οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, υπάρχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας, και από την άλλη ανεπάρκεια νομικής προστασίας με απαράδεκτη γραφειοκρατία, ανεπαρκή ή ανύπαρκτη ενημέρωση, επικοινωνία και νομική προστασία.

Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, να ανοίξουν αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, και να υπάρχει ενημέρωση και σεβασμός των δικαιωμάτων.

Αλληλεγγύη στις κρατούμενες πρόσφυγες και μετανάστριες!

Το Μωβ

ΥΓ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τηλεκάρτες καθώς και για κουβέρτες. Παρακαλούμε για την συνεισφορά σας πριν την επόμενη επίσκεψή μας που θα πραγματοποιηθεί στις 20/01/2019 και θα συνδυαστεί με γιορτή με πρωτοχρονιάτικη πίτα και δώρα για τις κρατούμενες. Μπορείτε να φέρετε την συνεισφορά σας στην ανοιχτή εκδήλωση κοπής πίτας του Μωβ την Παρασκευή 11/01/2019 στο Romantso, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια (https://www.facebook.com/events/2255582268101694/).