ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ

Πότε:
Ιούλιος 4, 2018 @ 9:00 μμ – Ιούλιος 6, 2018 @ 11:00 μμ
2018-07-04T21:00:00+03:00
2018-07-06T23:00:00+03:00
ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ

ΜΆΡΘΑ ΜΠΟΥΖΙΟΎΡΗ – «ΑΜΆΡΥΝΘΟΣ»

Διαμαρτυρία μεταξύ μνήμης και λήθης

Η υπόθεση της Αμαρύνθου ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Οκτωβρίου 2006 και πήρε αυτόματα πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς κοινή γνώμη, ΜΜΕ, πολιτικοί και λοιποί φορείς δημοσίου λόγου είδαν σε αυτή πολλά διεγερτικά συστατικά: βιασμός και ανήλικοι, κινητά που κατέγραφαν ερωτικές συνευρέσεις, σχολικές καταλήψεις και νεολαία σε κρίση, επαρχία και κλειστές συντηρητικές κοινωνίες, μετανάστες, ρατσισμός, προκαταλήψεις, συνενοχή.

Η Μάρθα Μπουζιούρη, ορμώμενη από την εθνογραφική προσέγγιση, προσεγγίζει την υπόθεση μέσα από τους όρους του θεάτρου ντοκιμαντέρ για να φανερώσει τις διαδικασίες κατασκευής της αλήθειας και τις γενικεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τις δύο πλευρές (βιασμός ή συναινετική συνεύρεση).

Η παράσταση επιχειρεί να παρουσιάσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, σε σχέση με την αντίδραση των θεσμών και των ΜΜΕ και παράλληλα να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά όσων αναμείχθηκαν στην παράσταση. Όπως δηλώνει η ίδια η σκηνοθέτης: «Με τη δική μας «Αμάρυνθο» επικαλούμαστε έστω και εκ των υστέρων, αυτό το χαμένο προνόμιο για επικοινωνία και κριτικό αναστοχασμό.Δεν επιχειρούμε ούτε να ξαναδικάσουμε αλλά ούτε να προτείνουμε μια βολική ουδετερότητα. Ερχόμαστε να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας οδήγησαν στιγμιαία να φωνάξουμε, στη συνέχεια να αποσυρθούμε και τελικά να ξεχάσουμε».

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. (Η παρουσίαση από το ElCulture)

Κείμενο – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Σύμβουλος έρευνας: Αθηνά Αθανασίου
Ερευνητική ομάδα – Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Γρηγόρης Γκουγκούσης, Νούρη Διακάκη, Αθηνά Σίμοβγλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια, Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Video – Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης
Ηχητικός σχεδιασμός:  Voltnoi Brege
Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Κισσανδράκης, Θεανώ Μεταξά