Μεταξύ μας… δεν πειράζει

Με αφορμή τον συμβιβασμό του πρώην ισχυρού Ντομινίκ Στρος-Καν με την καμαριέρα Ναφισάτου Ντιάλο και την κατρακύλα του πρώτου, αναδημοσιεύουμε κάποια παλιότερα άρθρα πάνω στο θέμα.

της  Σίσσυς Βωβού

Σε «πολιτισμένο κλίμα» εξελίχθηκε η πρώτη συνέντευξη που έδωσε στη χώρα του ο κατηγορηθείς για σεξουαλική επίθεση Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην πρόεδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν άνεργος και βαριά αδικημένος.

Ποιος δεν θα δείξει κατανόηση στην δημοσιογράφο για την ευγένειά της, αφού έκανε τη συνέντευξη της καριέρας της, με 13 εκατομμύρια Γάλλους και Γαλλίδες να την παρακολουθούν, όπως μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ παράλληλα έδωσε ένα τρίλεπτο στα διεθνή ΜΜΕ που μάλλον δείχνουν την ίδια κατανόηση για έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε και υπέστη τόση βαρβαρότητα, όπως αποτυπώθηκε και το ύφος του στην οθόνη; Η καλή σύζυγος Αν Σινκλέρ, κανόνισε να δοθεί η συνέντευξη σε φίλη της, ώστε να μπορεί να εξηγήσει στο γαλλικό λαό ο σύζυγός της τα βάσανά του και να μην στριμωχτεί.

Ο συνεντευξιαζόμενος, περιχαρής όταν δόθηκε ακύρωση της δίκης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, είχε δηλώσει ότι θα τα πει όλα στο γαλλικό λαό όταν γυρίσει στη χώρα του. Και πράγματι είπε, αλλά όχι και πολλά, γιατί όπως ξέρουμε τα πολλά λόγια είναι φτώχια, και αυτός είναι ένας πλούσιος άνθρωπος, παρότι σοσιαλιστής.

Είπε λοιπόν ότι ό,τι έγινε, έγινε χωρίς βία ή καταναγκασμό. Ότι δηλαδή, υπήρξε συναίνεση. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πλήρωσε γι’ αυτή τη συναίνεση, κι αυτός απάντησε όχι. Ούτε πορνεία είχαμε δηλαδή, αφού θα ήταν παράνομο γι’ αυτόν να ζητήσει πορνικές υπηρεσίες απο μια υπάλληλο του ξενοδοχείου, άσε που δεν θα είχε απόδειξη παροχής υπηρεσιών οπότε θα τον κυνηγούσε το αμερικανικό ΣΔΟΕ, και επιπλέον θα άρχιζε ψάξιμο στο ξενοδοχείο από την ίδια υπηρεσία για ενδεχόμενες τέτοιου είδους οικονομικές ατασθαλίες.

Η καμαριέρα ψευδόταν διαρκώς, και εδώ είναι η δικογραφία, έλεγε, όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει ότι κάθε φορά έλεγε διαφορετική εκδοχή στην ανάκριση για το τι έγινε. Εκείνος δεν έδωσε τη δική του εκδοχή, που σίγουρα θα ήταν η αλήθεια. Το γεγονός ότι η «συναινετική» αυτή πράξη διεξήχθη μέσα σε 7 λεπτά, δηλαδή από τις 12.06 το μεσημέρι που η καμαριέρα μπήκε να αλλάξει τα σεντόνια του δωματίου μέχρι τις 12.13 το μεσημέρι που αυτός τηλεφώνησε στην κόρη του για να φάνε μαζί, δεν έχει σημασία. Γιατί θέλει περισσότερα από 7 λεπτά μια συναίνεση και μια σεξουαλική επαφή;

Και συνεχίζει ο αδίκως κατηγορηθείς ότι αυτό που έκανε ήταν απλώς μια αδυναμία, ήταν ένα ηθικό σφάλμα. Μην πάει ο νους σας ότι ήταν σφάλμα απέναντι στην καμαριέρα, ήταν “περισσότερο από ένα λάθος, ένα λάθος απέναντι στη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τους φίλους μου, αλλά και τους Γάλλους που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους πάνω μου”.  Εδώ που τα λέμε, γιατί είναι σφάλμα να γίνει μια συναινετική επαφή με μια καμαριέρα; Μήπως επειδή αποτελεί ξεπεσμό για έναν μεγαλόσχημο να την καταδεχτεί; Ή μήπως γιατί ήταν σε διαφορετική θέση εξουσίας, και της είπε «κάτσε να σε απαυτώσω γιατί αλλιώς θα χάσεις τη δουλειά σου»; Όχι, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, η καμαριέρα είπε ψέματα ότι ήταν επιβολή και επίθεση, ενώ αυτός δεν είπε τίποτα.

Υπάρχουν όμως κι άλλες ψεύτρες στον κόσμο που τον επιβουλεύονται. Για παράδειγμα η Γαλλίδα Κριστιάν Μπανόν, νεαρή δημοσιογράφος, 32 χρονών σήμερα, που ισχυρίζεται ότι αποπειράθηκε να την βιάσει πέφτοντας πάνω της σαν «λάγνος χιμπατζής» όταν πήγε το 2003 να του πάρει συνέντευξη. Ο ίδιος έλεγε μόλις το πρωτοάκουσε ότι αυτή η κοπελίτσα έχει μεγάλη φαντασία και λέει ψέματα, ενώ τώρα, όπως διέρρευσε από τις ανακριτικές αρχές της Γαλλίας όπου κατέθεσε, λέει ότι δεν αποπειράθηκε να την βιάσει, απλώς της έκανε ερωτικές κρούσεις εκεί στη διάρκεια της συνέντευξης, advances είναι η λέξη που χρησιμοποίησε.

Άλλο παράδειγμα, η ουγγαρέζα οικονομολόγος, η Piroska Nagy, που δούλευε για το ΔΝΤ είχε μια σύντομη σχέση μαζί του το 2007. Σε επιστολή της προς το ΔΝΤ αργότερα η Νάγκι, που ήταν παντρεμένη, ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να δημιουργήσει σχέση μαζί της. «Ήμουνα καταδικασμένη αν το έκανα και καταδικασμένη αν δεν το έκανα», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο Στρος Καν ήταν «ένας άνδρας με πρόβλημα που μπορεί να τον κάνει ακατάλληλο για να ηγείται ενός ιδρύματος όπου υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν υπό την διοίκησή του».

Πριν τη συνέντευξη, οι δικηγόροι της Ναφισάτου Ντιάλο, που έχουν κάνει αγωγή για οικονομική αποζημίωση, δήλωσαν: «Αν ο κ. Στρος Καν νομίζει ότι ο γαλλικός λαός θα πιστέψει ότι μπορούσε να πείσει την κυρία Ντιάλο, που δεν τον είχε δει ποτέ πριν και δεν ήξερε ότι ήταν μέσα στο δωμάτιο, να συνευρεθεί σε σεξουαλική πράξη μαζί του μέσα σε λίγα λεπτά, τότε πρέπει να περιγράψει πώς έγινε αυτό».

Πάνω από 50 διαδηλώτριες διαμαρτύρονταν με πανό έξω από το στούντιο του καναλιού όπου δινόταν η συνέντευξη, μετά από πρόσκληση δύο γυναικείων οργανώσεων της Γαλλίας. Το ένα από τα πανό έλεγε «Ο ΝΣΚ = άρνηση δικαιοσύνης. Όταν μια γυναίκα λέει όχι, είναι όχι». «Μια καμαριέρα δεν είναι σεξουαλικό αντικείμενο» ή επίσης «ΝΣΚ, homo erectus, erectus”.

“Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά για να προχωρήσουν τα πράγματα πάνω στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε», διαβεβαίωσε μια εκπρόσωπος της Collectif La barbe, μιας από τις ομάδες που διοργάνωσαν τη διαδήλωση.

Προφανώς, μεταξύ μας, η δικαιοσύνη της Ν.Υ. κατέληξε ότι αρκετά ταλαιπωρήθηκε αυτός ο άνθρωπος από μια καμαριέρα, φτάνει μέχρι εδώ. Το ίδιο φαίνεται να σκέφτονται και διάσημοι φίλοι του, βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί, που έκαναν δηλώσεις εκθειάζοντας τη σημαντική συμβολή του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΔΝΤ. Το ίδιο και αρκετοί δημοσιογράφοι, άντρες και γυναίκες. Καλύτερα να παίρνεις το μέρος της εξουσίας, της ανδρικής και της πολιτικής, παρά μιας καμαριέρας.

Πηγή: Αυγή