Η έκθεση “ξεΡιζωμένοι” τελευταίες μέρες με μουσική

της Βερας Σιατερλή

«ξεΡιζωμένοι»

Το θέμα επισημαίνει τον ξεριζωμό των λαών  από τη χώρα τους, από τη δουλειά τους, από τη ζωή τους την ίδια. Ξεριζωμό  που ασελγεί πάνω στις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Ξεριζωμό που προκαλεί η ανεργία, η φτώχια, η αποβιομηχάνιση, το ξήλωμα της παραγωγικής βάσης του τόπου, ξεριζωμό που προκαλούν οι στρατιωτικές επεμβάσεις, που προκαλούν οι  ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»…

Η  δουλειά που παρουσιάζεται είναι σχέδια και ζωγραφική που έγιναν στο εργαστήριο, μέ θέμα τον άνθρωπο της δουλειάς, τον άνεργο, το μετανάστη, τον πρόσφυγα. Επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστικη Ζώνη Περάματος (χώρο με οξυμένα εργασιακά προβλήματα, εργατικά ατυχήματα, ανεργία που αγγίζει σήμερα το 95%, αγώνες και ταξικές συγκρούσεις) και στους μετανάστες είτε ως εργαζόμενους στην υπερεκμετάλλευση, είτε μέσα στις δυσκολίες μιας ζωής υπό διωγμόν, στην παράνομη παραμονή, στα κρατητήρια, στο δρόμο, στο κυνηγητό, στις επιχειρήσεις «σκούπα», στα κέντρα κράτησης… Πρόκειται για έργα σε χαρτί ή πανί, φτιαγμένα με κάρβουνο, μαυρόασπρα. Θα πλαισιωθεί η παρουσίαση και από σειρά πορτραίτων,  με χρώμα.

Στην έκθεση συμμετέχει ο ζωγράφος Νίκος Χριστοφοράκης παρουσιάζοντας το ίδιο θέμα από μιαν άλλη σκοπιά, κάνοντας πιο ολοκληρωμένη έτσι την προσέγγιση της έκθεσης στο θέμα της, με το έργο-εγκατάσταση «ΜΕΣ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ ΕΒΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΟΥ…» Οπως ο ίδιος σχολιάζει: «….αν και την βαλίτσα θα την συνδέαμε με το ταξίδι του ανθρώπου σε μέρη που επισκέπτεται για να γνωρίσει να δημιουργήσει, να ψυχαγωγηθεί, και να κουβαλά μέσα σ’ αυτή τα απαραίτητα για την ευπρεπή κοινωνική συναναστροφή του, την βρίσκουμε και σε σκηνές όπου τίποτε δεν θυμίζει χαρά, παρά είναι γεμάτες αγωνία, πόνο, θλίψη, καταστροφή, ακόμη και θάνατο. Βιαίως ερχόμαστε σε επαφή σήμερα, αλλά και με την απειλή να πάθουμε τα ίδια, με τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τα οικεία, κατ’ επανάληψη της ιστορίας, όχι απαραίτητα κατ’ απαίτησή της. Διωγμένοι από τον τόπο τους, από τις εστίες, πορεύονται, έχοντας μαζί τους, εν τέλει,  ότι η μνήμη χώρεσε.»

 

Τελευταίες μέρες – έως και  την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη  η  έκθεση “ξεΡιζωμένοι”

Σχέδια και ζωγραφική της Εύας Μελά με θέμα την ανεργία και τη μετανάστευση.

Με τη φιλική συμμέτοχη (εγκατάσταση) του Νίκου Χριστοφοράκη

στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”

(πρώην πιλοποιείο Πουλόπουλου)

Ηρακλειδών 66, Θησείο, μετρό “Κεραμεικός”

έως 13 Δεκέμβρη 2012

 

Ώρες λειτουργιάς: καθημερινά (και Σάββατο)  10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00-14.00,

Δεύτερα: κλειστά

(είσοδος ελεύθερη)

 

Βραδιά με μουσική,  Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, στις 8.00

Η Νανά Νικολάου, ο Νίκος Βαρελάς και ο Γιώργος Αραπάκης,

την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη στις 8.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων

στο χώρο της έκθεσης «ξεΡιζωμένοι» παρουσιάζουν,

σε μια μικρή συναυλία 70΄, τα νέα τραγούδια τους, σε στίχους  Βασίλη Κανιάρη.

[μουσική Νίκου Βαρελά – Γιώργου Αραπάκη ].

 

Οι στίχοι των τραγουδιών περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Βασίλη Κανιάρη

«οι αλεπούδες του Βερολίνου», Εκδόσεις «Εντός», 2010.

1c30d73cfc3dc42965e885a63a464acf