Βιβλία για δώρα ή για εμάς

της Σίσσυς Βωβού

Αν έχετε χρόνο και χρήματα για βιβλία, αν θέλετε να χαρίσετε ή να διαβάσετε, υπάρχουν πολλά. Εμείς επιλέξαμε σήμερα τρία και σας τα προτείνουμε.

Θηλυκές Φαλλοκράτισσες-οι γυναίκες και η ανερχομένη κουλτούρα του ξέκωλου

ariel_leviτης Αριέλ Λεβί, μετάφραση Νίκη Σταυρίδη, εκδόσεις Κουκκίδα

Ακούγοντας τόσο συχνά ότι βρισκόμαστε σε μια συντηρητική στιγμή της ιστορίας, αυθόρμητα θα περιμέναμε κάτι εντελώς αντίθετο απ ό,τι είναι η ανάδειξη του ξέκωλου, στην πραγματικότητα όμως ταιριάζει τέλεια αν το καλοσκεφτούμε. Η κουλτούρα του ξέκωλου στην ουσία δεν είναι προοδευτική, είναι εμπορική. Το νόημα της κουλτούρας του ξέκωλου δεν είναι να ανοίξουμε το μυαλό μας στις δυνατότητες και τα μυστήρια της σεξουαλικότητας. Είναι το να επαναλαμβάνουμε αενάως μια συγκεκριμένη -και ιδιαίτερα εμπορική- συντόμευση του τι είναι σέξι. Το βιβλίο αυτό δεν μιλάει για τη βιομηχανία του σεξ. Μιλάει γι αυτό που αποφασίσαμε ότι σημαίνει η βιομηχανία του σεξ… για το πώς τη στηρίξαμε, την καθαρίσαμε και την παραμορφώσαμε. Για το πόσο στηριζόμαστε σε αυτήν για να μας μαρκάρει ως σεξουαλική και χωρίς απαγορεύσεις κουλτούρα, σε μια εποχή που ο φόβος και η καταστολή οργιάζουν.

Η κρίση ως κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”- Κριτικές και αντιστάσεις

4ac3d6fbee12a11d3f332ca67009036bτης Αθηνάς Αθανασίου, εκδόσεις Σαββάλας

… Αν οι ζωές παράγονται με γνώμονα τις νόρμες που ρυθμίζουν το διανοητό της ανθρώπινης ζωής, αυτό διόλου δεν σημαίνει ότι οι ζωές μας εξαντλούνται στην παραγωγική και ρυθμιστική λειτουργία αυτών των νορμών. Αναδύεται ένα κοινωνικό αισθητήριο και αίτημα για αλλαγή των όρων ζωής, για αναχαίτιση του κοινωνικού εκφασισμού, για επανενοίκηση του δημόσιου χώρου, για αναδιεκδίκηση του κοινωνικού και του πολιτικού χρόνου.

Υπάρχει πάντα ένα φαντασματικό περίσσευμα, μια εκκρεμότητα κοινωνικής αλληλεγγύης, αντίστασης και ανατροπής, ένα ριζοσπαστικό αίτημα ισότητας και ελευθερίας, που πλανιέται πάνω από κάθε κατάσταση εξαίρεσης.

Σώμα, φύλο, σεξουαλικότητα -ΛOATK πολιτικές στην Eλλάδα

loatkεπιμέλεια Άννα Αποστολλέλη, Αλεξάνδρα Χαλκιά, εκδόσεις Πλέθρον

Γράφουν οι: Βενετία Καντσά, Άννα Αποστολίδου, Λίνα Λαχανιώτη, Κωστής Σπηλιώτης, Γιώργος Χαλάτσης, Κώστας Κανάκης, Κώστας Γιαννακόπουλος, Άννα Αποστολλέλη, Αλεξάνδρα Χαλκιά

Το βιβλίο αυτό έρχεται να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε η ημερίδα που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας-Athens Pride τον Μάιο του 2009.

Η δημόσια συζήτηση με αφορμή ακαδημαϊκές έρευνες και κινηματικές αναζητήσεις που αφορούν το φύλο και την σεξουαλικότητα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Η πολιτική/θεωρία του φύλου και της σεξουαλικότητας δεν είναι ούτε στην Ελλάδα, ούτε και διεθνώς, ένα καινούριο ζήτημα, αν και συχνά περιθωριοποιείται ως δευτερεύουσας σημασίας. Παράλληλα, το κοινό έδαφος μεταξύ “επιστήμης” και “ακτιβισμού” συχνά αμφισβητείται, με αποτέλεσμα την περιχαράκωση των δύο “κόσμων”. Η διατάραξη αυτών των διευθετήσεων και η διάρρηξη αυτών των οχυρών είναι μέρος του ζητούμενου του βιβλίου.

Αναπαραστάσεις της κυρίαρχης κουλτούρας, διαδικτυακά ψήγματα, αποσπάσματα συνεντεύξεων, ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, κοινωνιολογικές διαβαθμίσεις, ιντερνετικές τοπογραφίες γνωρισμιών, διεπιστημονικά προτάγματα και ακτιβιστικά κείμενα αποτελούν την πρώτη ύλη των κειμένων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Τα κείμενα ασχολούνται με την εμπειρία, τη συγκρότηση του υποκειμένου, τις αναπαραστάσεις του εαυτού, τη δυναμική της συλλογικής ένταξης, τα όρια μεταξύ κανονικοποιημένης τάξης και παραβατικής ζωής. Ξεδιπλώνονται προβληματισμοί για τις πειθαρχήσεις της έμφυλης τάξης καθώς και για τις πειθαρχήσεις της ανατρεπτικής δυναμικής της σεξουαλικότητας και των εμφυλοποιήσεων.

Ως εγχείρημα, η συλλογή αυτή επιχειρεί μια φυγή προς τα μπρος με στόχο την κατοχή αλλά κα τη δημιουργία εδάφους. Στόχος είναι η συμβολή τόσο στην κατεστημένη “επιστημονική”, όσο και στην αντίστοιχη “κινηματική” πράξη, ενδεχομένως προσκαλώντας.