300 καθαρίστριες στο δρόμο: άλλο ένα αίσχος της κυβέρνησης

της Σίσσυς Βωβού

Το υψηλό κόστος των αμοιβών τους, ύψους 325 ευρώ το μήνα, επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να απολύσει 300 καθαρίστριες εφοριών και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών! Οι καθαρίστριες εργάζονταν με συμβάσεις έργου 4ωρης απασχόλησης, περιορισμένης διάρκειας.

Σε σημερινή ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουμε ότι  «Οι καθαρίστριες αυτές – στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες μεγάλης ηλικίας και με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις- εργάζονται κάτω από συνθήκες κυριολεκτικά τριτοκοσμικές. Οι εργαζόμενες αυτές δουλεύουν αδιαλείπτως επί χρόνια σε ομηρία και υπό καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας, καθώς αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι συμβάσεις αυτές διαρκούν μόλις ένα μήνα! Στο περιεχόμενό τους αναφέρεται ρητά ότι οι εργαζόμενες δεν δικαιούνται κανονική άδεια, γονική άδεια καθώς επίσης και δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα)».

Όπως είναι φυσικό, οι εργαζόμενες αυτές έχουν περιέλθει σε απόγνωση από την συνεχιζόμενη εργασιακή τους ομηρία, ενώ τώρα απειλείται να τελειώσει η ομηρία τους με την «τελική λύση». Δηλώνουν την αντίδρασή τους. Από τη μεριά μας, θεωρούμε ότι μόνο η αλληλεγγύη των μονίμων εργαζομένων αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, μπορεί να αποτρέψει μια ακόμα εγκληματική πράξη της κυβέρνησης.