Έγκλημα ερωτικού πάθους ή συζυγοκτονία;

της Σίσσυς Βωβού

Δολοφόνησε και έθαψε τη σύντροφό του, μας ενημερώνουν ΤΑ ΝΕΑ στις 17/1/13, ενώ χωρίς ανάσα περνάει στο ιδεολογικό περιτύλιγμα που σερβίρει το φόνο ως «έγκλημα ερωτικού πάθους», όπως εξάλλου συμβαίνει συχνά στα Μίντια. Ως «οικογενειακή τραγωδία» αναφέρεται συνήθως ο φόνος μιας συζύγου όταν ο σύζυγος στη συνέχεια αυτοκτονεί, χωρίς καν να στηλιτεύουν το φόνο και το γεγονός ότι η γυναίκα δεν αυτοκτόνησε, απλά δολοφονήθηκε. Μ’ αυτό τον τρόπο, όπως και με το ιδεολογικό περιτύλιγμα των Νέων, στρώνεται ένα χαλί στον επόμενο συζυγοκτόνο, που έχει το άλλοθι του πάθους και ευκολότερα καταλήγει στην αφαίρεση της ζωής της συντρόφου του. Το αν η αστυνομία δίνει τέτοιο χαρακτηρισμό όταν ανακοινώνει το έγκλημα, δηλώνει τη δική της έλλειψη συνείδησης για το τι σημαίνει βία κατά των γυναικών με ακρότερη εκδήλωση το φόνο. Και αυτό δεν απαλλάσσει κανένα σοβαρό έντυπο ή Μέσο από την υποχρέωσή τους να παρουσιάσουν τις πραγματικές αιτίες, που είναι οι εξουσιαστικές σχέσεις που βασίζονται στην άρνηση της αυτοδιάθεσης των γυναικών. Ή έστω να δώσουν την είδηση ξερά, χωρίς να αναφέρουν τα «κίνητρα».

Η είδηση: « Ένας 45χρονος δολοφόνησε τη 40χρονη σύντροφό του στη Μυτιλήνη, στις 16/1/13, και στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να εξαφανίσει τα ίχνη, έθαψε το πτώμα της στην άμμο σε παραλία. Η αντίστροφη μέτρηση για τον 45χρονο άρχισε προχθές το βράδυ, όταν η κόρη του θύματος κατήγγειλε την εξαφάνιση της γυναίκας στην Αστυνομία. Τα στοιχεία των ερευνών οδήγησαν τους αστυνομικούς στον 45χρονο, ο οποίος χθες το βράδυ ομολόγησε και υπέδειξε το σημείο όπου είχε θάψει το πτώμα.»

Μια ακόμα είδηση τραγική για τις γυναίκες, πολλές από τις οποίες ζουν καθημερινά με τον εχθρό τους, και με διάφορων βαθμών και ειδών βία, ενώ στις σημερινές συνθήκες της κρίσης τους είναι ακόμα δυσκολότερο να απεμπλακούν από τέτοιες σχέσεις.