Ανασφάλιστοι και ανασφάλιστες υγείας: απολογισμός από τη σύσκεψη 15-1-2013

Με προσέλευση πολλών ατόμων και εκπροσώπων συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρεία σύσκεψη για τη συγκρότηση καμπάνιας που θα απαιτήσει δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες.

Ήρθαν εκπρόσωποι ή μέλη από το ΤΣΜΕΔΕ, το ΚΕΦΙ (εθελοντές/εθελόντριες για τον καρκίνο), το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ισοτιμία των δύο φύλων, εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, της μεταναστευτικής οργάνωσης Ασάντε, της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, των Γιατρών του Κόσμου, της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», των Οικολόγων Πράσινων, της κίνησης αλληλεγγύης «Μυρμήγκι», του Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων, της ΔΙΟΤΙΜΑ, του Φαρμακείου Αλληλεγγυης Πατησίων, της ACT UP Δράσε Ελλάς (ασχολείται με φορείς του AIDS, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και την αντιμετώπιση του τράφικινγκ), της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, μέλη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ αυτών οι γιατροί βουλευτές Κώστας Ζαχαριάς και Αφροδίτη Σταμπουλή, καθώς και μέλος του αλληλέγγυου ιατρείου Δήμου Ελληνικού.

Στις πλούσιες παρεμβάσεις που ακολούθησαν, τέθηκαν τα ζητήματα της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα οποία συνδέονται με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την αδυναμία πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων στο σύστημα υγείας:

 

► Στο ΤΣΜΕΔΕ περισσότεροι από 40% των μηχανικών είναι αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι, ενώ αγωνιστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει ήδη δράσεις για το θέμα.

► Γιατρίνες από δημόσια μαιευτήρια παρουσίασαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τον αγώνα που δίνουν για την νοσηλεία των ανασφάλιστων Ελληνίδων και μεταναστριών, τονίζοντας ιδίως τον άδικο τελευταίο νόμο που επιβάλλει διπλά νοσήλεια για τις μετανάστριες και γενικότερα όσους θεωρούνται «μη μόνιμα διαμένοντες» στην Ελλάδα, καθώς και τις μεγάλες ελλείψεις των νοσοκομείων σε υλικά.

► Μέλη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν το ενδιαφέρον τους για έναν κινηματικό συντονισμό πάνω στο θέμα, ενώ ο βουλευτής Κ. Ζαχαριάς ανέφερε ότι ετοιμάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετική ερώτηση στη Βουλή. (Ήδη, ερώτηση για το θέμα των διπλών νοσηλίων των μεταναστών έχει κατατεθεί και από τη βουλευτίνα Μαρία Μπόλαρη).

► Από το ΚΕΦΙ επισημάνθηκαν οι πολύ μεγάλες δυσκολίες και ο αγώνας των εθελοντριών και εθελοντών προκειμένου να προμηθεύσουν φάρμακα στους καρκινοπαθείς για τις θεραπείες τους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.  Από την ACT UP τονίστηκε η μείωση των κονδυλίων για τους φορείς και νοσούντες του HIV-AIDS.

► Εθελοντής από τους Γιατρούς του Κόσμου Περάματος ανέφερε ότι εξυπηρετούν στην περιοχή 3.500 άτομα, από τα οποία το 92% είναι ντόπιοι.

► Από την καμπάνια «Απελάστε το Ρατσισμό»,  ο Θανάσης Κούρκουλας ανέφερε τη μεγάλη σημασία του κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών για το βασικό δικαίωμα της υγείας, ενώ στηλίτευσε τον καινούριο νόμο για τα διπλά νοσήλια.

► Από τους Οικολόγους Πράσινους δήλωσαν ότι αξιολογούν το πρόβλημα της υγείας ως ένα από τα σοβαρότερα και δήλωσαν τη διάθεσή τους να μετέχουν σε κοινές και συντονισμένες δραστηριότητες για την ανάδειξη και επίλυσή του.

► Μέλος του Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης και συντονισμού ενός μαζικού κινήματος για την υγεία.

► Από το άρτι δημιουργηθέν Φαρμακείο Αλληλεγγύης των Πατησίων τονίστηκε ο μεγάλος αγώνας για το στήσιμο και τον εφοδιασμό του, αλλά η μικρή –προς το παρόν- προσέλευση ανθρώπων που το χρειάζονται.

► Από εκπρόσωπο της ομάδας Γυναίκες ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας αναφέρθηκε το κίνημα «αντιρρησιών συνείδησης» της Ισπανίας, όπου υγειονομικό προσωπικό αγωνίζεται για δωρεάν υγεία.

► Από τους αλληλέγγυους δικηγόρους αναφέρθηκε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει διπλά νοσήλια στους «μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα» θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισάγουσα διακρίσεις. Την προσφυγή αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με την συνυπογραφή και άλλων οργανώσεων με νομικό πρόσωπο.

 

Από πολλούς και πολλές επισημάνθηκε η μικρή μέχρι τώρα προσέλευση των ανασφάλιστων σε ιατρικές ή φαρμακευτικές δομές αλληλεγγύης, είτε λόγω άγνοιας για την ύπαρξή τους, είτε γιατί ντρέπονται να εκθέσουν τις δυσκολίες της ζωής τους, έχοντας περιέλθει σε κατάσταση εσωστρέφειας και κατάθλιψης. Λόγω ακριβώς αυτού του γεγονότος, από κάποιους συμμετέχοντες επισημάνθηκε η ανάγκη αναζήτησης των ανθρώπων που στερούνται ασφάλισης υγείας και η κινητοποίησή τους, παράλληλα με την κινητοποίηση των «προνομιούχων» που διατηρούν ακόμη την (έστω και προβληματική) ασφάλισή τους.

Ακόμα, στηλιτεύθηκε, ότι επιβλήθηκε εισιτήριο για τη εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία, δυσχεραίνοντας τη νοσηλεία ακόμη και των μέχρι στιγμής «ασφαλισμένων». Ωστόσο, το πρόβλημα των στερούμενων ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη οξύτητα στο μέλλον η κοινωνία.

Κοινή πεποίθηση των παρευρισκόμενων ήταν ότι η ανθρωπιστική κρίση που διαμορφώνεται στον τομέα της Υγείας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συγκρότηση ενός πλουραλιστικού οργανωμένου διεκδικητικού κινήματος, το οποίο θα αναλάβει δράσεις σε πολλά επίπεδα.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι συγκροτούμε προσωρινή συντονιστική επιτροπή, η οποία θα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές και θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, 5 μ.μ. Τσαμαδού 15, Εξάρχεια.

Για ενημέρωση και αποφάσεις θα υπάρξει λίστα με τους αρχικά συμμετέχοντες, και θα διευρυνθεί σύντομα.

 

Για την προσωρινή συντονιστική επιτροπή

Σίσσυ Βωβού svovou@otenet.gr

Μάνια Μπαρσέφσκι maniabars@yahoo.gr