Δικάζεται και πάλι η Πινάρ Σελέκ

της Σίσσυς Βωβού

Δικάζεται ξανά στην Ιστανμπούλ η φεμινίστρια και αντιμιλιταρίστρια Πινάρ Σελέκ, σήμερα 24 Ιανουαρίου, μετά από 3 αθωώσεις από τα δικαστήρια, το 2006, 2008 και 2011. Η τελευταία δίκη της έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2012, και διακόπηκε μετά την ένσταση εγκυρότητας  εκ μέρους των συνηγόρων της στις αρχές Δεκέμβρη. Συνεχίζεται σήμερα.

Η πρώτη της σύλληψη και κατηγορία, ήταν ότι μαζί με άλλους έβαλε βόμβα στην αγορά μπαχαρικών της Ιστανμπούλ, στις 9 Ιουλίου 1998, με επτά νεκρούς, όταν η ίδια ήταν 27 ετών, μετά από «μαρτυρία» ενός Κούρδου, ο οποίος μήνες αργότερα την αναίρεσε. Συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή για δύο χρόνια. Μετά την αρχική σύλληψή της, βασανίστηκε για να πει ονόματα «συνεργατών» της, με την υπόσχεση ότι θα αφεθεί ελεύθερη, όμως αυτή προτίμησε να σωπάσει, με το βαρύ τίμημα των δύο χρόνων φυλάκισης. Στα τέλη του 2000 αποφυλακίστηκε με εγγύηση, αφού βγήκε μια επίσημη έκθεση σύμφωνα με την οποία η έκρηξη στην αγορά οφειλόταν σε γκάζι. Αθωώθηκε για πρώτη φορά το 2006.

Μετά την αποφυλάκισή της, η Πινάρ ξαναρχίζει τη δουλειά της στο πεδίο, με αγώνες ενάντια στην πατριαρχία, τον ετεροσεξισμό, τον εθνικισμό, το μιλιταρισμό. Συνεχίζει να δημοσιεύει κείμενά της πάνω σε θέματα ταμπού. Το 2001 ιδρύει μαζί με άλλες γυναίκες την φεμινιστικό ένωση Amargi, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, για την ειρήνη και ενάντια σε όλες τις εξουσίες και ανοίγει το πρώτο φεμινιστικό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Ιστανμπούλ.

Πραγματοποίησε μια έρευνα για την ένοπλη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην πολεμική ζώνη. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΠΚΚ, που επέλεξαν τον ένοπλο αγώνα..

Το 2008 δικάστηκε με κατηγορίες για αποδοχή κλοπιμαίων, συνέργεια και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απαλλάχθηκε. Το 2009 εξέδωσε ένα βιβλίο για την ομοφοβία και το πώς διαμορφώνει την αρρενωπότητα των Τούρκων η στρατιωτική θητεία. Το βιβλίο είχε εμπορική επιτυχία, όμως η συγγραφέας δέχθηκε πολλές απειλές για τη ζωή της και έφυγε στο εξωτερικό, πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία, όπου ζει στο Στρασβούργο. Μετά την αθώωσή της το 2011, ακολούθησε μια τρίτη προσφυγή της εισαγγελίας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η δίκη ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 και συνεχίζεται σήμερα, στο 12ο Κακουργιοδικείο της Ιστανμπούλ, το ίδιο που την είχε αθωώσει το 2011. Οι συνήγοροί της ζήτησαν τη διακοπή της δίκης πριν εκδοθεί η απόφαση καθώς ήταν προφανές ότι υπήρχε προειλημμένη καταδικαστική απόφαση που θα αντιστοιχούσε σε ισόβια κάθειρξη

Μεγάλη διεθνής αντιπροσωπεία αλληλεγγύης θα παρίσταται στο δικαστήριο σήμερα από τη Γαλλία, και ιδιαίτερα από τις πόλεις Μασσαλία, Παρίσι και Στρασβούργο όπου έχουν συγκροτηθεί επιτροπές αλληλεγγύης. Θα βρίσκονται εκεί βουλευτές και βουλεύτριες, εκπρόσωποι από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, από το Μέτωπο της Αριστεράς, την συνδικαλιστική Συνομοσπονδία CGT, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, την  ATTAC, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, την Παγκόσια Πορεία Γυναικών, το Σπίτι των Γυναικών του Παρισιού, Το Φεγγάρι, κι άλλες γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες καθώς και από το Ίδρυμα Ντανιέλ Μιτεράν.

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.pinarselek.fr

 

Βιογραφικά στοιχεία.

Γεννήθηκε το 1971 στην Τουρκία. Ο πατέρας της, Alp Selek, είναι δικηγόρος, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνελήφθη μετά την κήρυξη της δικτατορίας το 1980, και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Ο παππούς της Haki Selek, ήταν πρωτοπόρος της επαναστατικής αριστεράς  και συνιδρυτής του Κόμματος των Εργαζομένων στην Τουρκία (TIP). Η Pinar ακολούθησε σπουδές στο γυμνάσιο Notre dame de Sion όπου έμαθε γαλλικά και συνάντησε αντιρρησίες συνείδησης.

Είναι κοινωνιολόγος, αγωνίστρια για τα δικαιώματα και συγγραφέας. Έχει αναγνωριστεί για τη συγγραφική δουλειά της εις όφελος των αποκλεισμένων, των καταπιεσμένων της κοινωνίας και πιο ιδιαίτερα, όπως φαίνεται στο σύνολο του έργου της, υπέρ των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των παιδιών του δρόμου, των διεμφυλικών και των Κούρδων. Η δίωξή της και οι διάφορες παραπομπές της στη δικαιοσύνη, προφανώς για να την τρομοκρατήσουν και να σταματήσει τη δράση της, διαρκεί πλέον 14 χρόνια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε την αθώωσή της στη σημερινή δίκη.