Η δίκη του βιαστή με την τυρόπιττα

των Σίσσυ Βωβού και Ζωή Γεωργίου

Άρχισε επιτέλους σήμερα η δίκη του κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή, τριών τουριστριών το 2005, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου η Φεμινιστική Πρωτοβουλία είχε καλέσει για διαμαρτυρία με το αίτημα «Όχι Άλλη Αναβολή». Η διαμαρτυρία έγινε το πρωί έξω από τον Άρειο Πάγο, ενώ μετά τις 10.30 μπήκαμε στο δικαστήριο για να παρακολουθήσουμε τη δίκη.

Ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικαστεί σε 5 χρόνια κάθειρξης για το ίδιο κακούργημα, τον βιασμό μιας τέταρτης τουρίστριας, τον Μάρτιο του 2012 τελεσίδικα.

Οι παθούσες και ενάγουσες δεν ήταν παρούσες, γιατί προφανώς δεν μπορούσαν να έρθουν για πολλοστή φορά από τις μακρινές τους χώρες (Αυστραλία, Καναδά) υφιστάμενες όλη την ταλαιπωρία και ξοδεύοντας χρήματα που ποτέ δεν τους επέστρεψε το ελληνικό κράτος όπως όφειλε.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής η Ηλέκτρα Κούτρα και ο κ. Κούτρας, από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Δικηγόρος του κατηγορουμένου ήταν ο κ. Φώτιος Χαρίτος, απ’ ότι μάθαμε υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ στις τελευταίες εκλογές. Αν και έλειπαν οι εγκαλούσες, δεν ζήτησε αναβολή και δήλωσε πως αν και η απουσία συνιστά λόγο για αναβολή, εκείνος δεν την ζητά επειδή έχουν γίνει πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό και είναι εις βάρος της χώρας.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο με χειροπέδες, προφανώς εκτίοντας κάποιο τμήμα της ποινής του για την πρώτη βιασθείσα, ή επειδή έχει παραβιασει κάποιους όρους.  Όταν διαβάστηκε το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε αν αποδέχεται την κατηγορία. Είπε ότι ναι μεν έβαλε το χάπι STILNOX σε κάποια τυρόπιττα που τους πρόσφερε, πράγμα για το οποίο έχει μετανιώσει και ζητά συγνώμη από τις γυναίκες, όμως δεν υπήρξε καμιά σεξουαλική επαφή με τις εγκαλούσες, άρα δεν υπήρξε βιασμός. Το γιατί τις πήγαινε στο ξενοδοχείο αφού δεν είχε σκοπό ούτε συναινετική σεξουαλική επαφή ούτε βιασμό, είναι ένα ερώτημα που καλούνται να αναλύσουν οι ψυχίατροι και σίγουρα θα του υποβληθεί στη συνέχεια της δίκης.

Οι δηλώσεις των δύο από τις τρεις εγκαλουσών διαβάστηκαν στο ακροατήριο, και συνεπώς είναι πλέον δημόσια έγγραφα. Επικαλούνται τις ανακριτικές καταθέσεις του κατηγορούμενου.

Στην δήλωσή της η Dana Saint, αυστραλιανής εθνικότητας, αναφέρει:

Επαναλαμβάνω την υποβληθείσα στις 22 Μαρτίου 2010 παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του κατηγορουμένου Εμμανουήλ Αριστόβουλου του Κωνσταντίνου για χρηματική ικανοποίηση με το ποσό των 50 ευρώ με επιφύλαξη της ηθικής βλάβης που υπέστην από την ενέργειά του βιασμού μου στις 9 Ιουλίου 2005 στην Αθήνα, όπως περιγράφεται στο βούλευμα 802/2006 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Τα γεγονότα του βιασμού μου έχουν άλλωστε συνομολογηθεί από τον κατηγορούμενο στις απολογίες του. Σύμφωνα με το Άρθρο 336.1 ΠΚ «Όποιος με σωματική βία … εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία … τιμωρείται με κάθειρξη». Σύμφωνα με το Άρθρο 13.Δ ΠΚ «σωματική βία συνιστά και η περιαγωγή άλλου σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα». Ο κατηγορούμενος στις 26 Σεπτεμβρίου 2005, στην έκθεση εξέτασής του ανέφερε ότι «πλησίασα τις τέσσερις αυτές κοπέλες [μια από τις οποίες ήμουνα εγώ] … τους προσέφερα τυρόπιτα ή σπανακόπιτα στις οποίες έριχνα ένα (1) χαπάκι “STILNOX” το οποίο διέλυα με τα χέρια μου, προκειμένου να τις χαλαρώσω και όχι να τις κοιμίσω, τις πήγαινα στο … κατάστημα πωλήσεως ποτών στο οποίο πίναμε και οι δύο μερικά ποτά κυρίως κρασί και κανένα ούζο και στη συνέχεια τις οδηγούσα σε διάφορα ξενοδοχεία της περιοχής της Πλάκας όπου και ερχόμουν σε εξώγαμε συνουσία μαζί τους … όλες οι κοπέλες που προανέφερα ζαλιζόντουσαν λόγω του συνδυασμού του “STILNOX” και του ποτού … όταν κάναμε έρωτα ήταν ζαλισμένες είχαν όμως τις αισθήσεις τους.» Επιπρόσθετα, στο απολογητικό υπόμνημά του της 29 Σεπτεμβρίου 2005, προσέθεσε πως «χορήγησα σε αυτές με τέχνασμα το φάρμακο “Stilnox”… χωρίς να τις ενημερώσω και χωρίς τη συγκατάθεσή τους». Συνομολόγησε δηλαδή ότι χρησιμοποίησε σωματική βία με περιαγωγή των θυμάτων του –άρα και εμένα- σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικό που τους χορήγησε με δόλο και χωρίς να αυτά να το γνωρίζουν, του οποίου η κεντρική κατασταλτική επίδραση είναι αυξημένη όταν συνδυάζεται με λήψη οινοπνευματώδους ποτού όπως φαίνεται και στο φύλλο οδηγιών χρήσης του “STILNOX” που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ώστε να εξαναγκάσει τα θύματά του –άρα και εμένα- σε συνουσία.

Η Νatalie Karneef από τον Καναδά, επικαλείται επίσης τις ίδιες δηλώσεις του κατηγορούμενου κατά την ανάκριση.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί ως τότε αξιωματικός υπηρεσίας την καταγγελία στο Α.Τ. της Ακρόπολης της μιας από τις εγκαλούσες και εξέθεσε τα γεγονότα τα οποία καταγράφονται και στις ανακριτικές καταθέσεις, τα οποία συμφωνούν με τις παραπάνω δηλώσεις του ίδιου του κατηγορούμενου.

Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ενώ φαίνεται ότι τα στοιχεία είναι τόσο συντριπτικά, ώστε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία του βιασμού για 8 χρόνια από την τέλεση του κακουργήματος.

Νιώθουμε ότι έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι για να δικαστεί επιτέλους ο «βιαστής με την τυρόπιττα», αφού καταγγείλαμε τόσο τεκμηριωμένα την αρνησιδικία της προηγούμενης δικηγόρου του και την κωλυσιεργία, ώστε κανένα δικαστήριο να μην μπορεί πια να καιροπετάξει άλλο την υπόθεση.

Η ανησυχία είναι μήπως η απόφαση του δικαστηρίου, που έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι καταδικαστική, δώσει στον Ε.Α. την ελευθερία μέχρι την έφεση, οπότε θα υπάρξει ένα ακόμα γαϊτανάκι αναβολών.