Διακήρυξη του Συνασπισμού Γυναικών -Τουρκία- για την στάση της τουρκικής κυβέρνησης

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την αστυνομική τρομοκρατία και την απειλητική και καταγγελτική στάση της ενάντια στον λαό!

Η ειρηνική κατάληψη που άρχισε για να αντιταχθεί στα σχέδια οικοδόμησης στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ, που θα είχε σαν αποτέλεσμα να αντικατασταθεί ένας από τους λίγους χώρους πρασίνου του κέντρου της Ιστανμπούλ με ένα Μολ, εξελίχθηκε σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και την αντίσταση του λαού, ως αποτέλεσμα της σκληρής αστυνομικής βίας και ρίψης δακρυγόνων και νερού ενάντια στους διαμαρτυρόμενους. Η ασέβεια του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους νόμους που σχετίζονται με τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, η σαρωτική του στάση και το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιεί διαρκώς για τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες, ενίσχυσε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και τις διαδηλώσεις σε πολύ σύντομο χρόνο.

Αυτή η στάση, που έχει στενέψει ακόμα περισσότερο το χώρο για βασικά δικαιώματα και ελευθερίες και που συνεχίζει να αγνοεί το δικαίωμα του λαού στο συνέρχεσθαι και στη συμμετοχή, έχει προκαλέσει τα κύματα ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους κατά χιλιάδες. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρεί την κάθε διαφορετική άποψη, τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις ως «μυστικές εχθρικές δυνάμεις», «περιθωριακούς» και «προδότες» και έτσι εκφράζει ακραία δυσανεξία για κάθε είδους διαφωνία. Επίσης ενθάρρυνε την διαίρεση της κοινωνίας, για τη δημιουργία δύο αντίθετων πόλων, με το να καλεί τους διαδηλωτές ως «τους άλλους» που έχουν κρυμμένα συμφέροντα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι η αντίσταση στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ προσφέρει καλή ευκαιρία για να ακούσει ο πρωθυπουργός, και για τη συγκρότηση ενός πολύ ισχυρότερου κινήματος για την ειρήνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και το περιβάλλον στην Τουρκία.  Η κυβέρνηση πρέπει ακόμα να πάψει να έχει τη στάση αυτή και να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που διαρκώς εγκληματοποιεί ειρηνικούς διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους και οι διεκδικήσεις του λαού θεωρούνται από την κυβέρνηση ως εγκληματικές και παράνομες, ώστε να δικαιολογείται η αστυνομική βαρβαρότητα. Αν συνεχίσει η αγνόηση των αιτημάτων του λαού και η αστυνομική βία ενάντια στους διαδηλωτές, πιστεύουμε ότι το κακό θα κλιμακωθεί περαιτέρω, και θα τραυματίζονται ακόμα περισσότεροι αθώοι, και η κατάσταση θα φθάσει σε σημείο μη επιστροφής. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι κυβερνήσεις κερδίζουν την νομιμότητά τους όχι μόνο από τον αριθμό των ψήφων που παίρνουν αλλά και από το βαθμό σεβασμού που δείχνουν στην προστασία βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μ’ αυτή την έννοια, καλούμε, πρωτίστως, τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να ενεργήσουν υπεύθυνα για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την απόσυρση της αστυνομίας από όλα τα σημεία των διαδηλώσεων, σταματώντας την αστυνομική τρομοκρατία που έχει ασκηθεί ενάντια στο λαό, και να σταματήσουν κάθε ακραία χρήση της επιθετικής, διασπαστικής γλώσσας και στάσης που φαίνεται να έχει υιοθετηθεί ευρέως στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι η πρώτιστη ευθύνη του κράτους είναι να εξασφαλίζει και να προστατεύει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ –ΤΟΥΡΚΙΑ

www.kadinkoalisyonu.org

μετάφραση: Σίσσυ Βωβού