Αθωώθηκε η πολιτική πρόσφυγας Εμινέ

της Σίσσυς Βωβού

Στις 14  Οκτωβρίου ήταν η δίκη της πολιτικής πρόσφυγα Suicmez Havva (Εμινέ), η οποία αθωώθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αφού δεν υπήρχαν σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον της.

Μάρτυρες στη δίκη ήταν η βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη, επίσης ο Τ. Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Θεσ.νίκης “Ανοιχτή Πόλη”, ο Γ. Καλομοίρης, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και ο Π. Αντωνόπουλος, π. μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Κάτω από το βάρος της συμπαράστασης όλου του κινήματος και της Αριστεράς, το δικαστήριο αποφάσισε την πανηγυρική αθώωση της Εμινέ.

Η Εμινέ διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και από το 2001 είχε πάρει πολιτικό άσυλο, με άλλο όνομα για λόγους προστασίας, λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία. Είναι μέλος του σωματείου «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν» και του περιοδικού «Ο Αγώνας» ενώ συμμετέχει ενεργά και στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων.

Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να την ενοχοποιήσει για την αλλαγή του ονόματος και να ζητήσει την έκδοσή της στην Τουρκία, έχουν καταπέσει και ήδη η Εμινέ έχει καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία.

Η συνήγορός της, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Έφη Τελλή, έκανε την εξής δήλωση στο Φύλο Συκής: «Η ομόφωνα αθωωτική απόφαση από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την Εμινέ και για όσους και όσες  της συμπαραστάθηκαν. Η δίωξη της Εμινέ ήταν πολιτική, καθώς δεν υπήρχαν καθόλου στοιχεία στη δικογραφία που να στοιχειοθετούν τις αποδιδόμενες σε αυτήν κατηγορίες και η μόνη αιτία ήταν η προσπάθεια της Αντιτρομοκρατικής να παρουσιάσει έργο. Αφ’ ης στιγμής έχει απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή της και έχει αθωωθεί από τις βαρύτατες κατηγορίες που την βάρυναν, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να της παρέχει πολιτικό άσυλο καθώς οι λόγοι για τους οποίους αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας στο παρελθόν ήταν αληθινοί και η ζωή της κινδυνεύει στην Τουρκία».