25η Νοέμβρη – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Απολογισμός του χρόνου που πέρασε

της Χριστίνας Κούρκουλα 

Ένας ακόμη χρόνος πέρασε και παρά τις κινητοποιήσεις των γυναικείων οργανώσεων σε όλο τον κόσμο η βία εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών καλά κρατεί και αυξάνεται. Φαίνεται πως αυτές τις ώρες που το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα πλήττεται ανεπανόρθωτα, η πατριαρχία που αποτελεί βασικό πυλώνα του ανασυντάσσεται και επανέρχεται στις βασικές του αξίες (back to the roots): χρησιμοποιεί τη γυναίκα ως εξιλαστήριο θύμα, ως αντικείμενο αγοραπωλησίας, ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Την υποδουλώνει, την κακοποιεί, την βιάζει, την θυσιάζει στον βωμό της εκτόνωσης των ανδρικών παθών και της οργής τους κατά της καταπίεσης τους από το σύστημα.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σε χώρες του Τρίτου κόσμου όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αλλού, η εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει την προστασία των γυναικών από τον εξαναγκασμό σε γάμο, την επιβολή μορφών αυτοτιμωρίας, τον ξυλοδαρμό και τον βιασμό, δεν έχει καμία σημαντική εφαρμογή στην πράξη. «Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών δεν καταγράφονται στην πλειονότητα τους, εξαιτίας πολιτιστικών εμποδίων, κοινωνικών προτύπων, εθιμικών πρακτικών και διακρίσεων κατά των γυναικών. Επίσης, η επικρατούσα ανασφάλεια και η χαλαρή εφαρμογή των νόμων, παρεμποδίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην δικαιοσύνη» λέει η επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΟΗΕ.

Σε πρόσφατη έρευνα του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνεται ότι η φυσική ή σεξουαλική βία είναι πρόβλημα της δημόσιας υγείας και επηρεάζει το ένα τρίτο των γυναικών σε διεθνή κλίμακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 35% των γυναικών θα βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής της είτε ενδο-οικογενειακή ή άλλη μορφής βία. Η βία από τον σύντροφο είναι η πιο συχνή μορφή βίας για τις γυναίκες – το 30% των γυναικών σε όλο τον κόσμο θα γίνει θύμα επίθεσης από τον σύντροφό τους.

Η συστηματική σεξουαλική βία κατά των γυναικών χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο αυτή τη στιγμή στη Συρία και σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν εμφύλιες συρράξεις. Οι ομαδικοί βιασμοί του γυναικείου πληθυσμού εξακολουθεί να αποτελεί συμβολική πράξη καθυπόταξης στην εξουσία των εισβολέων σε εμπόλεμες καταστάσεις.

Οι καταλυτικές αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα των χωρών του προηγμένου Δυτικού κόσμου πλήττουν όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των γυναικών σε αυτές τις χώρες, αλλά πλήττουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις γυναίκες στις οικονομίες του Τρίτου κόσμου που εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες για να πουλήσουν την παραγωγή τους υφιστάμενες κάθε μορφή εκμετάλλευσης (εργασιακή, σεξουαλική κ.α.).

Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις χώρες του μεσογειακού Νότου, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης προσβάλλουν με σφοδρότητα τα δικαιώματα των γυναικών. Εδώ οι γυναίκες βιώνουν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την επιδείνωση της θέσης τους στον εργασιακό και κοινωνικό χώρο, καθώς οι κυβερνήσεις με το πρόσχημα της κρίσης και εκμεταλλευόμενες το υποβαθμισμένο θεσμικά περιβάλλον υιοθετούν πατριαρχικού ή θρησκευτικού τύπου συντηρητικές αντιλήψεις, προχωρούν σε μέτρα οικονομικής λιτότητας που παραβιάζουν απροκάλυπτα τα δικαιώματα των γυναικών, συρρικνώνοντας έτσι νομοθετικά κατοχυρωμένα γυναικεία δικαιώματα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται άνοδος εξτρεμιστικών -ρατσιστικών οργανώσεων, που υιοθετούν πρακτικές βίας και συστηματικού εκφοβισμού, εναντίον των μεταναστών αλλά και των γυναικών.

Στον πλανήτη της κρίσης οι γυναίκες είναι οι διπλά χαμένοι πολίτες: είναι οι εργαζόμενες που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταρρακώνονται και την ίδια στιγμή τη χειραφέτηση που απόκτησαν με επίπονους αγώνες πολλών χρόνων να ακυρώνεται στο όνομα της έκτακτης οικονομικής ανάγκης.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, οι καταγγελίες που αφορούν στα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί κατά 47%, γεγονός που δείχνει ότι οι γυναίκες πλέον τολμούν να μιλούν για την κακοποίηση που υφίστανται, σπάζοντας το ταμπού της σιωπής που επιβάλλει συχνά ένας συντηρητικός κοινωνικός περίγυρος ή οι κανόνες της ανατροφής τους.

Ωστόσο, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών από τον χρόνο που πέρασε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, σοκάρουν. Μερικά από αυτά όπως έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διεθνώς από πέρυσι τον Νοέμβριο μέχρι φέτος:

ΕΛΛΑΔΑ

  • 12/2012, Ξάνθη – Δολοφονείται η Ζωή Δαδακλίδου από νεαρό άνδρα ο οποίος αφού τη βιάζει, στη συνέχεια την περιλούει με βενζίνη και την καίει ζωντανή για να εξαφανίσει τα ίχνη του.
  • 1/2013, Κορωπί – συλλαμβάνεται 31χρονος άνδρας που κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς γυναικών στα βόρεια προάστια.
  • 2/2013, Νίκαια – Μεσήλικας δολοφονεί την σύζυγό του μπροστά στον 8χρονο γιό τους. Ο δράστης κακοποιούσε το θύμα συστηματικά.
  • 2/2013, Εύβοια – Διαπομπεύουν γυμνούς εραστές στην πλατεία του χωριού.
  • 4/2013, Κηφισιά – Άνδρας μαλώνει με τη φίλη του και την δολοφονεί οδηγώντας το αυτοκίνητο κατά πάνω της.
  • 4/2013, Νέα Μάκρη – Καταλήγει 23χρονη γυναίκα, θύμα ξυλοδαρμού από τον χρυσαυγίτη φίλο της με παρελθόν σε επιθέσεις.
  • 4/2013, Χαλκιδική – εργοδότης συλλαμβάνεται γιατί κακοποιούσε σεξουαλικά με τον πατέρα του και κρατούσε φυλακισμένη την μετανάστρια εργάτρια στην κτηνοτροφική του μονάδα.
  • 4/2013, Καβάλα – Άνδρας δολοφονεί τη σύζυγό του και αυτοκτονεί μπροστά στην κόρη τους.
  •  4/2013, Φιλιάτες – 25χρονος βοσκός δολοφονεί 20χρονη φοιτήτρια γιατί τον απέρριψε.
  • 5/2013, Πετράλωνα – Συλλαμβάνεται 40χρονος άνδρας για αποπλάνηση ανήλικων κοριτσιών.
  • 5/2013, Θεσσαλονίκη – Συλλαμβάνεται πατέρας που βίαζε επί 10 χρόνια την ανήλικη κόρη του
  • 5/2013, Σκουριές Χαλκιδικής – Άνδρες των ΜΑΤ χτυπούν και συλλαμβάνουν γυναίκες διαμαρτυρόμενες κατά των μεταλλείων χρυσού, γιατί …απείλησαν τη σωματική τους ακεραιότητα!
  • 6/2013, Θεσσαλονίκη – Οδηγός φορτηγού παρασύρει και τραυματίζει σοβαρά την εν διαστάσει σύζυγό του, μετά από καυγά.
  • 9/2013, Σάμος – Γυναίκα πρόσφυγας από την Συρία πεθαίνει με τα δυο παιδιά της λόγω εγκληματικής αδιαφορίας των ελληνικών αρχών στην έκκλησή τους για βοήθεια.

ΚΟΣΜΟΣ

  • 10/2012, ΒΔ Πακιστάν – Ένα έφηβο κορίτσι, η Μαλάλα δέχεται τα πυρά ανταρτών Ταλιμπάν, ενώ βρίσκεται σε σχολικό λεωφορείο επειδή προωθούσε την εκπαίδευση των κοριτσιών καθώς και τον δυτικό τρόπο σκέψης και είχε ασκήσει κριτική στους Ταλιμπάν.
  • 2012, Αφγανιστάν – Μία γυναίκα πετροβολείται μέχρι θανάτου από συμπολίτες της, στους δρόμους του Αφγανιστάν.
  • 11/2012, Μεξικό – Δολοφονείται η δήμαρχος πόλης του Μεξικού γνωστή πολέμιος των καρτέλ ναρκωτικών.
  • 12/2012, Δελχί, Ινδία – Ομαδικός βιασμός 23χρονης φοιτήτριας σε λεωφορείο. Η κοπέλα κατέληξε σε λίγες μέρες σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.
  • 1/2013, Παρίσι – Δολοφονούνται οι τρεις Κούρδισες αγωνίστριες, οι Σακινέ Τζανσίζ, Φιντάν Ντογάν και Λεϊλά Σαϋλεμέζ, στρατευμένες στον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία.
  • 2/2013, Αίγυπτος – πληθαίνουν οι βιασμοί και η κακοποίηση γυναικών. Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι δράστες εκτελούν οδηγίες της κυβέρνησης, και έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις γυναίκες από τη συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
  •  2/2013, Ν.Αφρική – Ο Πιστόριους, διάσημος αθλητής των παρα-Ολυμπιακών Αγώνων κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του.
  • 3/2013, Τυνησία – Απειλείται με λιθοβολισμό η 19χρονη ακτιβίστρια Αμίνα Τάυλερ που πόσταρε γυμνόστηθη φωτογραφία της στα κοινωνικά δίκτυα.
  • 4/2013, Αφγανιστάν – Δηλητηριάζουν με αέριο 74 μαθήτριες στο σχολείο τους για να τις εμποδίσουν να μορφώνονται.
  • 4/2013, Ινδία – Δολοφονείται η αρχιτέκτονας Περουίν Ραχμάν συμπαραστεκόμενη στους φτωχούς της περιοχής της για δημόσια υγιεινή και πρόσβαση στο νερό.
  • 4/2013, Τουρκία – 13χρονο κορίτσι βιάζεται από 29 άνδρες.
  • 5/2013, ΗΠΑ – ανακαλύπτονται τρεις νέες γυναίκες που κρατούνταν φυλακισμένες από άνδρα που τις κακοποιούσε σεξουαλικά επί μια δεκαετία.
  • 7/2013, Υεμένη – Συγκλονιστική μαρτυρία 11χρονης  για αναγκαστικό γάμο – οι γονείς απειλούν να τη σκοτώσουν αν δεν παντρευτεί τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει.
  • 9/2013, Κύπρος – 4 μαθητές από 14 έως 17 ετών κατηγορούνται για βιασμό 13χρονης μαθήτριας .
  • 10/2013, Υεμένη- Πατέρας πυρπολεί θανάσιμα την 15χρονη κόρη του γιατί τηλεφώνησε στον αρραβωνιαστικό της.
  • 11/2013, Λαμπεντούζα – Γίνονται καταγγελίες για βασανιστήρια και βιασμούς γυναικών προσφύγων πριν από το ναυάγιο από τα μέλη της ομάδας που εμπλέκονται στην διακίνησή τους Οι βιασμοί και τα βασανιστήρια φέρεται να πραγματοποιήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη συνοριακή περιοχή ανάμεσα στο Σουδάν και τη Λιβύη, πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

Και ο κατάλογος των περιστατικών συνεχίζεται μακρύς και φρικιαστικός. Η βία κατά των γυναικών σίγουρα παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την ίδια στιγμή όμως αυξάνεται και η ευαισθητοποίηση των γυναικών διεθνώς στα κρούσματα έμφυλης βίας. Από τη μικρή Μαλάλα που ύψωσε το ανάστημά της στους Ταλιμπάν και διεκδίκησε το δικαίωμα στη μόρφωση για τα κορίτσια της χώρας της, ως τις Pussy Riot στη Ρωσία που βγάζουν τη γλώσσα στο καθεστώς Πούτιν γνωρίζοντας τις πειθαρχικές επιπτώσεις που τις περιμένουν,

Από τις γυναίκες της Αιγύπτου και άλλων μουσουλμανικών χωρών που κινδυνεύουν με ομαδικούς βιασμούς ως μέθοδο τιμωρίας γιατί συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, διεκδικώντας περισσότερη δημοκρατία, ως τις γυναίκες των Σκουριών στην Χαλκιδική που υψώνουν το ανάστημά τους στη βίαιη κακοποίηση της φύσης στην περιοχή τους και αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη φυσική και λεκτική βία από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς,

Οι γυναίκες συνεχίζουν τον παγκόσμιο αγώνα τους για ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στα φύλα. Παλεύουν με πείσμα, επιμονή και εγκαρτέρηση, ακόμα κι όταν ματώνουν, για τη βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους, για το δικαίωμά τους στην μόρφωση, την εργασία, την ιατρική μέριμνα.