Σεράγεβο 2014 – 100 χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

της Σίσσυς Βωβού

Πλησιάζει πλέον η ημερομηνία διεξαγωγής του φόρουμ ειρηνιστικών και αντιπολεμικών οργανώσεων, που θα γίνει στο Σεράγεβο από 6-9 Ιουνίου, με στόχο την αναδειξη του πνεύματος και της πολιτικής της ειρήνης. Σύμφωνα με την αρχική διακήρυξη της οργανωτικής επιτροπής…

«Το 2014 έχουμε την πρώτη επέτειο από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που θεωρείται η δολοφονία του αυστριακού διάδοχου του θρόνου στο Σεράγεβο, στις 28 Ιουνίου του 1914. 

Η ημερομηνία αυτή είναι συμβολική, για έναν αιώνα «Κουλτούρας του Πολέμου και της Βίας», με δύο παγκοσμίους πολέμους και αμέτρηγους περιφερειακούς πολέμους, μεταξύ αυτών στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας»…

Οι προετοιμασίες έχουν προχωρήσει, όπως δείχνει και το ηλεκτρονικό τετρασέλιδο που κυκλοφορεί από την οργανωτική επιτροπή, με όλες τις εξελίξεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η ιστοσελίδα της διοργάνωσης εδώ. Δηλώσεις συμμετοχής και επικοινωνία εδώ.

Στην οργανωτική επιτροπή μετέχουν περίπου 100 οργανώσεις από Βοσνία – Ερζεγοβίνη, πολλοί αγωνιστές και γωνίστριες του αντιπολεμικού κινήματος  από την πρώην Γιουγκοσλαβία καθώς και πάνω από 100 οργανώσεις ή μέλη τους από Ευρώπη και άλλες ηπείρους. Ήδη έχουν ετοιμαστεί πάνω από 120 εργαστήρια, ολομέλειες, συνέδρια και 5 στρογγυλά τραπέζια, οι τελετές έναρξης (6 Ιουνίου) και λήξης (9 Ιουνίου). Για τη νεολαία υπάρχει κατασκήνωση, (youth camp), με άφθονο χώρο για διάφορων ειδών δρώμενα, για εκπαίδευση στη μη βια, δράσεις διαφόρων ειδών, καλλιτεχνική έκφραση και προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Οι πέντε θεματικές: Πολιτισμός της ειρήνης και της μη βιας – Φύλο, γυναίκες και ειρήνη – Ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη – Συμφιλίωση και αντιμετώπιση του παρελθόντος – Μιλιταρισμός και εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Οι μεγάλες πλατείες του Σεράγεβο θα έχουν ποικίλες εκδηλώσεις και η ειρήνη θα είναι το κύριο θέμα σε πολλούς από τους χώρους εκθέσεων και σε πολιτιστικά ιδρύματα.

Από πλευράς Ελλάδας υπάρχουν ήδη κάποιες συμμετοχές, πιθανώς θα αυξηθούν, ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει (ακόμα) φθηνό εισιτήριο Βελιγράδι-Σεράγεβο. Θα μιλήσει ο αντιρρησίας συνείδησης και ιστορικός Γιάννης Γκαρνέτατζης [ggklrn@yahoo.gr] στο εργαστήριο του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, με τίτλο «100 χρόνια από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο – Το σοσιαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα και η ιδέα της βαλκανικής Ομοσπονδίας». Επίσης, η υπογράφουσα, μέλος της Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής πρωτοβουλίας και της γερμανικής οργάνωσης ειρήνης «Kultur des Friedens», σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Φύλο, γυναίκες και Ειρήνη», καθώς και σε εργαστήριο για τη συμμετοχή των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Η συμμετοχή των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης

Το παραπάνω κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα σε διάφορα media, εδώ δίνουμε περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες φεμινιστικών οργανώσεων. Στο πρόγραμμα μέχρι τέλους Μαρτίου, βλέπουμε 9 εργαστήρια και ένα συνέδριο, εκτός από τα στρογγυλά τραπέζια που αναφέρονται πιο πάνω.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, οργανώνει τρία εργαστήρια, με τίτλους:

  • Γυναίκες στη διάρκεια του πολέμου, σήμερα και στο παρελθόν – Θύματα αλλά και ενεργοί παράγοντες (Γαλλία)
  • Γυναίκες ως θύματα πολέμου και αγωνίστριες για την ειρήνη στους αλαιότερους και τους σύγχρονους πολέμους στην Ευρώπη (Γαλλία)
  • Η αντίσταση των γυναικών ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, την εγκληματοποίηση και τη βία.

Τα άλλα εργαστήρια έχουν αναλάβει οι οργανώσεις IFE/EFI (Γαλλίας), Μεταπτυχιακό τμήμα σπουδών φύλου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Η Διεθνής Ένωση Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία, Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας της Ρουμανίας και Δράση για την Ειρήνη, Διεθνές Ινστιτούτο Ιατρών Ενάντια στα Πυρηνικά (Γαλλία), Διεθνές Δίκτυο Όχι στον Πόλεμο-Όχι στο ΝΑΤΟ. Το συνέδριο έχει τον τίτλο Γυναίκες στον Πόλεμο, Σεράγεβο 7-8 Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες: Σίσσυ Βωβού [svovou@otenet.gr]