Για την απαγωγή κοριτσιών στη Νιγηρία

της Σίσσυς Βωβού

Ακόμα αγνοούνται οι 276 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου, παρά τις προσπάθειες που δηλώνει ότι κάνει η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας στη Νιγηρία. Γυναικείες οργανώσεις από την Αφρική και διεθνώς, κινητοποιούνται συχνά για να πιέσουν για την ανεύρεση των απαχθεισών (βλ. κατωτέρω, Ανακοίνωση Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, της 10-5-2014).

Νέα μαζική απαγωγή 68 γυναικών και κοριτσιών στα μέσα Ιουνίου, σημειώθηκε στην Νταμπόα, η οποία επίσης αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Από αυτές οι 63 δραπέτευσαν μέσα σε λίγες ημέρες. Μεταξύ των απαχθεισών, είναι ακόμα και παιδιά 3-12 ετών, αναφέρθηκε από επίσημες πηγές της χώρας.

Συνέντευξη στο CNN Νιγηρίας έδωσε στις 12 Μαιου μια από αυτές που δραπέτευσαν από την πρώτη ομάδα, όπου φαίνεται μόνο η πλάτη και το κεφάλι της, τελείως καλυμμένα. Η κοπέλα απάντησε σε λίγες μόνο από τις ερωτήσεις, είπε ότι ήταν 7 φορτηγά εκεί πέρα, και η ίδια μαζί με άλλες άρχισαν να τρέχουν μέσα στους θάμνους και γλίτωσαν. Δεν θέλει ούτε όνομα να πει, ούτε από πού είναι, τίποτα. Επίσης δεν απάντησε στην ερώτηση αν φορούσαν στρατιωτικές στολές οι απαγωγείς. Έλεγε φοβάμαι. Είπε ότι έκανε μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να γυρίσει στο χωριό της. Επίσης, ότι το σχολείο της έχει κλείσει, αλλά αν ξαναάνοιγε η ίδια δεν θα ξαναπήγαινε.

[youtube]http://youtu.be/08-3a0TyMlM[/youtube]

Κάτοικοι από τα γύρω χωριά ανέφεραν ότι δόθηκαν πληροφορίες στην τοπική αστυνομία εκείνη τη νύχτα της 14ης Απριλίου, ότι περνούσε από την περιοχή τους κονβόι από φορτηγά και μοτοσικλέτες.

Σε είδηση της 13ης Ιουνίου, αναφέρεται ότι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το 15χρονο κορίτσι σύμβολο του Πακιστάν που είχε πυροβοληθεί από τους φονταμενταλιστές και επιβίωσε, ταξίδεψε στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για να δηλώσει τη συμπαράστασή της.

[youtube]http://youtu.be/RN2wKgdBu2E[/youtube]

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης Human Rights Wach του 2014, αναφέρεται ότι από το 2012, η οργάνωση Boko Haram έχει κάψει περισσότερα από 300 σχολεία στο Βορρά της χώρας, και έτσι έχει στερήσει περισσότερα από 10.000 παιδιά από την εκπαίδευση. Επίσης αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2013, ένοπλοι που θεωρείται ότι είναι ισλαμιστές, σκότωσαν 42 μαθητές (δεν προσδιορίζεται το φύλο τους) και δασκάλους, και έκαψε ένα κρατικό σχολείο – οικοτροφείο στο χωριό Mamudo, στο κρατίδιο Yobe.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών οργάνωσαν μια ημέρα δράσης στις 22 Μαίου 2014, με το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας», ενώ επίσης διαμαρτύρονταν για τους 173 εκπαιδευτικούς που έχουν δολοφονηθεί από φονταμενταλιστές. Λένε ότι κινδυνεύουν διαρκώς, και η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που πρέπει για να τους προστατεύσει. «Η πλειοψηφία φοβούνται, είπε το στέλεχος του συνδικάτου τους Segun Raheem στο CNN. Ούτε καν κοιμούνται στο σπίτι τους. Και όταν πάνε στο σχολείο, είναι σε κατάσταση σοκ».

Οι φονταμενταλιστές ψαρεύουν στα νερά της λαϊκής απελπισίας

Η Νιγηρία, όπως ξέρουμε, βρίσκεται κάτω από την μεγάλη εκμετάλλευση των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, που λαμβάνουν το 60% των εσόδων από το πετρέλαιο που εξορύσσεται εκεί, και είναι η σημαντικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας . Η φτώχια και η απόγνωση μεγάλης μάζας του πληθυσμού είναι ακραία, ενώ η γρήγορη ανάπτυξη των φονταμενταλιστών τζιχαντιστών μετά το 2009 απηχεί αυτή την απελπισία. Πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε και ο Οργανισμός της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, και αυξήθηκαν δεόντως οι τιμές του ρεύματος. Αντίθετα, μια μικρή κάστα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας ζει πλουσιοπάροχα, με επιδεικτική χλιδή. Τα συνδικάτα και το λεγόμενο Εργατικό Κόμμα ταυτίζονται με τα κυβερνώντα κόμματα. Χαρακτηριστικά, ο Ιμπραχίμ Κόλα, μέλος του Σοσιαλιστικούς Κόμματος Νι-γηρίας, αναρωτιέται: «Πώς να πείσεις έναν εικοσάχρονο ότι το βιβλίο δεν είναι ‘χαράμ’ όταν το μόνο που ξέρει είναι φτώχεια, πείνα, ανεργία, καταστολή, αδι-κία και αισχρή επίδειξη πλούτου από τους λίγους;».

Μέσα σ’ ένα κλίμα «αντίστασης» στις επεμβάσεις αλλά και στις αξίες των ξένων, μεταξύ αυτών και την αξία της εκπαίδευσης των κοριτσιών, αναπτύσσεται το κίνημα των τζιχαντιστών, το οποίο βρίσκεται σε σκληρές και αιματηρές συγκρούσεις με την κυβέρνηση, η οποία αντί να αντιμετωπίσει τα λαϊκά προβλήματα, απλώς προχωρά σε καταστολή και εκτελέσεις αντιπάλων. Το πνεύμα που έχει τα τελευταία χρόνια αποδεχθεί είναι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που εισήχθη ως πολιτική κατεύθυνση από τις ΗΠΑ μετά το 2001.

Όμως, τα δικαιώματα των γυναικών, και συσκεκριμένα το δικαίωμα στην εκπαίδευση, που έχουν κατακτηθεί με πολλούς αγώνες σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτή τη στιγμή βλέπουμε στη Νιγηρία, στο Πακιστάν και σε πολλές άλλες χώρες να αμφισβηρούνται με βίαιους τρόπους.

Οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες, χρησιμοποιούν αυτή την ακραία επίθεση των τζιχαντιστών κατά των γυναικείων δικαιωμάτων, για να κινητοποιήσουν στρατιωτικές δυνάμεις που μετέχουν στην «έρευνα» για την ανεύρεση των μαθητριών και σε άλλου είδους επιχειρήσεις.

Φυσικά και το αίτημα των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων είναι να «επιστρέψουν τα κορίτσια» και να ασκείται ανεμπόδιστα το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Το αίτημα αυτό όμως, έγινε δυστυχώς τώρα, ευκαιρία και πεδίο μάχης για την αύξηση της παρέμβασης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα μας κάνει να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στις βαθύτερες αιτίες τέτοιων εγκλημάτων, όπως είναι οι μαζικές απαγωγές και οι φόνοι, που είναι βεβαίως η πατριαρχία και ο αγώνας των φονταμενταλιστών για την ενδυνάμωσή της, αλλά και η ιμπεριαλιστική λεηλασία που στερεί το χώρο για την οικονομική, πολιτιστική, δημοκρατική ανάπτυξη σε πολλές χώρες.

Η ανακοίνωση της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

f prot

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΙΓΗΡΙΑΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Με οργή και θλίψη παρακολουθούμε εδώ και λίγες ημέρες τις ειδήσεις για την τύχη πάνω από 276 εφήβων μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία, οι πρώτες από τον κοιτώνα του σχολείου τους, στην περιοχή Chibok της βόρειας Νιγηρίας το βράδυ της 14ης Απριλίου, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμα απαγωγές.

Εκατοντάδες ακόμα κορίτσια αναφέρεται ότι δολοφονήθηκαν τις επόμενες ημέρες, ενώ υπάρχουν πολλές προηγούμενες απαγωγές και φόνοι από την οργάνωση Boko Haram, σύμφωνα με ανακοινώσεις οργανώσεων γυναικείων δικαιωμάτων από την Αφρική, οι οποίες έχουν ξεσηκωθεί.

Στις 9 του Μαίου, η οργάνωση “Global Woman P.E.A.C.E. Foundation» αναφέρει σε ανακοίνωσή της δήλωση της προέδρου της Angela Peabody, ότι «είναι τρομακτικό να σκέφτεται κανείς ότι τα κορίτσια τα πήραν από το σχολείο και πιθανώς να τα οδήγησαν στην σεξουαλική σκλαβιά. Ακριβώς αυτό προσπαθεί να σταματήσει η οργάνωσή μας». “….σκοπός της οργάνωσής μας”, λένε, “είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τα κορίτσια μέσα από την εκπαίδευση, για να δώσει τέρμα στις πράξεις βίας λόγω φύλου όπως το σεξ τράφικινγκ, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η ενδοοικογενειακή βία». Η οργάνωση κάνει έκκληση στους απαγωγείς να ελευθερώσουν τα κορίτσια και να τα επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους.

Επίσης, η διοίκηση της οργάνωσης FEMNET η γραμματεία της καθώς και μέλη της ακτιβίστριες για τα γυναικεία δικαιώματα και οργανώσεις από περισσότερες από 42 χώρες της Αφρικής και από τη Διασπορά, καταδικάζουν με τον εντονότερο δυνατό τρόπο την απαγωγή, την αναφερόμενη πώληση των νεαρών κοριτσιών καθώς και την άτονη ανταπόκριση της κυβέρνησης της Νιγηρίας για τη διάσωση των 276 κοριτσιών.

Από μεριάς των Ηνωμένων Εθνών επίσης υπάρχει κινητοποίηση, αφού μαθαίνουμε ότι ο Babatunde Osotimehin, Διευθυντής του UNFPA (United Nations Population Fund – Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών) και ο Phumzile Mlambo-Ngcuka σε δήλωσή τους αναφέρουν ότι “Η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε μια τέτοια κλίμακα, όποιες κι αν είναι αυτές και όπου κι αν βρίσκονται, απαιτεί ο κόσμος ολόκληρος να ξεσηκωθεί και να αναλάβει δράση. Κάνουμε κούρσα με τον χρόνο, και κάθε στιγμή μετρά.”

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες στη Νιγηρία που αγωνίζονται για την εκπαίδευση των κοριτσιών και για τον τερματισμό της έμφυλης βίας, την απαίτησή μας για την κινητοποίηση κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για την ανεύρεση και επιστροφή των νέων γυναικών στα σπίτια τους και την τιμωρία των ενόχων αυτών των εγκληματικών πράξεων

Αθήνα, 10-5-2014

Περισσότερα στο FEMNET STATEMENT ON THE ABDUCTION OF GIRLS IN CHIBOK, NIGERIA