Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό από την Ένωση Γυναικείων Σπουδών της Μέσης Ανατολής

Ή Ένωση Γυναικείων Σπουδών της Μέσης Ανατολής (Association of Middle East Women’s Studies – AMEWS) θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της με το λαό του Ιράκ, που υποφέρει από τη δικτατορία, τις οικονομικές κυρώσεις, την εισβολή και κατοχή, τα πολλά χρόνια στρατιωτικοποίησης και από μια νέα αυταρχική κυβέρνηση. Οι πιο πρόσφατες βιαιότητες εκ μέρους των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, πλήττουν κυρίως τις θρησκευτικές μειονότητες, χωρίς να πρέπει να αγνοηθούν οι συνέπειές τους στον υπόλοιπο ιρακινό πληθυσμό.

Οι χριστιανοί του Ιράκ είναι συστηματικά στόχοι των ισλαμιστών εξτρεμιστών από το 2003, αλλά η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει προηγούμενο και σημαίνει ότι οι περισσότεροι Χριστιανοί και Χριστιανές εξαναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο στην περιοχή που ελέγχεται από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (Kurdistan regional government – KRG). Οι Γεζιντί προστατεύονταν κατά τα τελευταία χρόνια από την περιφερειακή αυτή κυβέρνηση και τις δυνάμεις των Πεσμεργκά, αλλά η υποχώρησή τους με την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους αφήνει τους Γεζιντί εκτεθειμένους στην αναγκαστική αλλαγή θρησκείας ή το θάνατο, και τους τόπους λατρείας τους σε βέβαιη καταστροφή.

Η θρησκεία Γεζιντί είναι προϊόν αρχαίων ιρανικών δοξασιών, με μετέπειτα ισλαμικές και χριστιανικές επιρροές. Κάποτε ήταν διαδεδομένη στην περιοχή αυτή, αλλά τώρα ευδοκιμεί μόνο στο Σιντζάρ και το Σεϊχάν, όπου βρίσκεται και ο πιο ιερός τους τόπος, το Λατές. Οι Γιεζιντί έχουν ζήσει αρμονικά με τους γείτονές τους, αλλά για το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι «Λαός του Βίβλου».

Λόγω των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαστε, ως Ένωση των Γυναικείων Σπουδών της Μέσης Ανατολής, ανησυχούμε όταν ακούμε αναφορές για βιασμούς, αναγκαστικούς γάμους και αναγκαστικό εγκλεισμό πολλών εκατοντάδων γυναικών Γεζιντί από το Ισλαμικό Κράτος. Γνωρίζουμε τα πεπραγμένα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ισλαμιστών εξτρεμιστών, Σουνιτών και σιιτών, ξέρουμε ότι οι γυναίκες υποφέρουν με τρόπους που προσιδιάζουν στο φύλο τους, από τον έλεγχο αυτών των δυνάμεων: η αυστηρή ρύθμιση για τους όρους μετακίνησής τους και για τον κώδικα ένδυσης, πάνε συχνά χέρι χέρι με τους εξαναγκαστικούς γάμους, την εξαναγκαστική πορνεία και τη βία λόγω φύλου.

Ενώ αυτή τη στιγμή οι μειονότητες του Ιράκ γίνονται θύματα της βίας του Ισλαμικού Κράτους, οι πιθανές επιπτώσεις ενός εξτρεμιστικού επαναπροσδιορισμού των έμφυλων ρόλων στην ιρακινή κοινωνία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Άνδρες και γυναίκες έχουν εγκλωβιστεί στη νέα τάξη πραγμάτων του Ισλαμικού Κράτους που περιορίζει τις δυνατότητες επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι ο εκτοπισμός, οι βιασμοί, οι απαγωγές και οι δολοφονίες γυναικών και ανδρών των μειονοτήτων είναι καταστροφικά για τη μελλοντική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή του Ιράκ.

Καλούμε τον ΟΗΕ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όλους τους διαμορφωτές της πολιτικής και όλες τις ενδιαφερόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των κοινοτήτων Γεζιντί και Χριστιανών στις αρχαίες πατρίδες τους, και να προωθήσουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια στην Περιφερειακή Κυβέρνηση και τις σχετικές ΜΚΟ. Καλούμε τους Ιρακινούς πολιτικούς να εγκαθιδρύσουν μια κυβέρνηση ενότητας, να προστατεύσουν τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες καθώς και τις γυναίκες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της εισβολής του Ισλαμικού Κράτους.

Την ανακοίνωση αυτή λάβαμε από την διεθνή λίστα ενημέρωσης των Γυναικών στα Μαύρα, στις 12 Αυγούστου