Το Δίκτυο Γυναικών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης καταδικάζει τη βαρβαρότητα των Ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα

Το Δίκτυο Γυναικών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Women’s Network of Bosnia and Herzegovina), που προωθεί μια κουλτούρα μη-βίας, δικαιοσύνης, ειρήνης και πλουραλισμού, καταδικάζει έντονα τη βαρβαρότητα των Ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που βιώνει διάφορες μορφές βίας σε καθημερινή βάση και που η ζωή του απειλείται και να καταδικάσουμε τη βία και τις διακρίσεις. Στηρίζουμε τη συμβολή όλων όσων εργάζονται για την ειρήνη και προωθούν το σεβασμό και την ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων.
Εφιστούμε την προσοχή των ηγετών του κόσμου και όσων βρίσκονται σε θέση ισχύος ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις και υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι ο πόλεμος, οι επιθέσεις και η βία δεν είναι ποτέ λύση. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να καταλάβουν ότι ο πόλεμος και οι βιαιότητες δε θα σταματήσουν από μόνα τους.
Η επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε στις 7/7/14 και συνεχίζεται, είναι παράδειγμα υπεροχής ισχύος και ωμότητας. Καταδικάζουμε το γεγονός ότι διπλωμάτες σε κράτη με επιρροή δεν έχουν το στοιχειώδες θάρρος να αντιτεθούν στην πολιτική του Ισραήλ και δεν κάνουν κάποια βήματα ώστε να συμβάλλουν στην προστασία του υποδουλωμένου και ευάλωτου λαού της Παλαιστίνης και στην ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Καλούμε την Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τους υπόλοιπους θεσμούς του κράτους να σταματήσουν να εθελοτυφλούν στις δολοφονίες και τα υπόλοιπα εγκλήματα επειδή η σιωπή είναι συνενοχή στο έγκλημα.
Καλούμε τα ΜΜΕ να δείξουν επαγγελματισμό και να ενημερώνουν το λαό για το θέμα αυτό και να μην υποτάσσονται στη λογοκρισία και τη μεροληψία.
Το Δίκτυο Γυναικών Βοσνίας-Ερζαγοβίνης καλεί όλους τους πολίτες της χώρας να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να γίνουν συμμέτοχοι στις βιαιότητες μένοντας σιωπηλοί, επειδή ακόμα και έτσι είμαστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες.
Με την ευκαιρία αυτή το Δίκτυο Γυναικών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επικαλείται το ψήφισμα 1325 του ΟΗΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και στέλνει μήνυμα σε όλους τους ιθύνοντες να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια και πόση βία βρίσκεται στην καθημερινότητα, και να αρχίσουν οι ίδιοι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια και να παρέχουν στρατηγικές που να εξασφαλίζουν ότι οι ένοχοι θα τιμωρούνται.
Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να μη μείνει παθητικός παρατηρητής αυτής της ένοπλης σύγκρουσης και να μην επιτρέψει τον πόλεμο, όπως έγινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανάμεσα στο 1992 και το 1995, αλλά να αποτρέψει τις δολοφονίες των Παλαιστινίων.
Το Δίκτυο Γυναικών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι μια ανεπίσημη ομάδα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, άλλων δικτύων της κοινωνίας των πολιτών, άτυπων ομάδων και ατόμων που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και που προωθούν την ισότητα των φύλων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προωθούν τη μη-διάκριση, την ελευθερία λήψης αποφάσεων, την ισότητα, τη μη-βία και τον αντι-μιλιταρισμό. Μέλη του Δικτύου Γυναικών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι: CURE Foundation, Sarajevo Open Centre, Centre for Legal Assistance to Women, Infoteka, Association Women for Women, Jadar, Better Future, Women’s Forum Bratunac, Lotos, NGO Women’s Centre Trebinje, OWPSEE Foundation, Seka, Association Goraždanke, Association Grahovo, Association Snop, Voice of Woman Bihać, Victoria 99, Okvir Association, Association Power of Woman, Foundation Vezirke, Association Glogovka, Association Most, Foundation for the Empowerment of Women, Rights for All, HO Horizons Association, Association Alterantive, Association Our Family, Local Democracy Foundation, Woman BiH Association, Association Vive Women, Association Duvanjke, Kolektiv.ba, Lara Foundation, Association Derventa, Helsinki Committee Banja Luka, Association Priroda, LI-woman Association, Association Women from Una, United Women Foundation.