Όταν η συζυγοκτονία γίνεται αόρατη…

Nέα συζυγοκτονία στις 15 Αυγούστου, όπου ζευγάρι βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητό τους, στην Εγνατία Οδό, νεκροί και οι δύο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα του, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, ενω έβγαλε το πόρισμα ότι πρόκειται για «έγκλημα πάθους» και αυτοκτονία.

Πρόκειται για έναν 46χρονο άνδρα, που έπασχε, όπως αναφέρεται, από ψυχολογικά προβλήματα, και τη 42χρονη σύζυγο του. Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά.

Στις ειδήσεις κάποιου καναλιού ακούσαμε για «οικογενειακή τραγωδία», όπως συχνά περιγράφεται μια συζυγοκτονία που ακολουθείται από την αυτοκτονία του δράστη. Σε πολλά ειδησεογραφικά σάιτ, επίσης αναφέρεται η υπόθεση ως «έγκλημα πάθους». Πήραν προφανώς και αναπαρήγαγαν το «απόφθεγμα» της αστυνομίας, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της έμφυλης βίας, την οποία οφείλει σύμφωνα με τη λογική και τους νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον να αναγνωρίζει, όταν τη βλέπει μπροστά της.

Και όμως, την «περιτύλιξε» στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες στο παρελθόν, με ένα μανδύα ρομαντικό, ενώ η δουλειά της είναι να καταγράφει με ακρίβεια τέτοιου είδους περιστατικά.

Τη σκυτάλη πήραν βεβαίως τα διάφορα σάιτ, μικρά και μεγάλα, που μπορεί να έκαναν την ίδια περιγραφή ακόμα κι αν η αστυνομία δεν τους έδινε τέτοια αφορμή.

Θλιβόμαστε και οργιζόμαστε όταν πίσω από την ταμπέλα της «τραγωδίας» ή του «εγκλήματος πάθους», χάνεται το πραγματικό περιστατικό, δηλαδή ο φόνος μιας γυναίκας από τον άντρα της, η βίαιη στέρηση της ζωής μιας γυναίκας. Χάνεται η αξία της ζωής της συγκεκριμένης γυναίκας και πολλών γυναικών σε παρόμοια συνθήκη, αποκρύπτεται μέσα από τα ιδεολογικά περιτυλίγματα ο φόνος, η έμφυλη βία στην πιο ακραία εκδοχή της. Και αυτό δεν βοηθά ούτε στην κατανόηση ούτε στην αποτροπή τέτοιων βίαιων πράξεων. Είναι απλά η αναπαραγωγή της προαιώνιας αντίληψης ότι η ζωή της γυναίκας, και κυρίως της συζύγου, εξαρτάται από τις βουλήσεις του ανδρός της.

Σίσσυ Βωβού