Γιατί είμαι φεμινίστρια. (βίντεο)

Σίγουρα έχετε κι εσείς βρεθεί πολλές φορές στην άβολη θέση να πρέπει να εξηγήσετε σε μια παρέα γιατί είστε φεμινίστρια, κάτι που θα περιμένατε να είναι αυτονόητο για άτομα καλλιεργημένα, ευαισθητοποιημένα και νοήμονα (όπως πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον οι δικές μου παρέες!)

Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη το πόσο μεγάλη άγνοια και σύγχυση επικρατεί γύρω από τη λέξη “φεμινισμός”, με αποτέλεσμα άνθρωποι που συμφωνούν με βασικές διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος (όπως πχ την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) να μη θέλουν ούτε κατά διάνοια να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους φεμινιστή ή φεμινίστρια.

Κάποιοι και κάποιες πιστεύουν ότι ο σκοπός του φεμινιστικού κινήματος ήταν να εξασφαλίσει στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα στην εργασία και επομένως έχει εκπληρώσει την αποστολή του εδώ και καιρό. Άλλοι και άλλες νομίζουν ότι ο φεμινισμός ασχολείται μόνο με δευτερεύοντα ζητήματα όπως το μη-ξύρισμα των ποδιών, ή με άλλα λόγια ασχολείται …με τρίχες. Πολλοί και πολλές βρίσκουν ότι το να δηλώνεις φεμινίστρια στην εποχή μας σε κάνει, αν μη τι άλλο, γραφική.

Κάθε φορά που τυχαίνει σε μια συζήτηση να πρέπει να υπερασπιστώ τον φεμινισμό, σκέφτομαι πόσο πειστικά, απλά και κατανοητά καταφέρνει να το κάνει η Laci Green στο παρακάτω βίντεο. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι που, αν την άκουγαν, θα καταλάβαιναν εύκολα ότι έχουν παρεξηγήσει την έννοια του φεμινισμού. Για τους κακοπροαίρετους θα πρέπει να βρεθούν άλλες τεχνικές…!

Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

Η Laci Green είναι φεμινίστρια και εκπαιδευτικός στον τομέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή στις ΗΠΑ για τις φεμινιστικές διαδικτυακές της εκπομπές. Το νεανικό και σύγχρονο στυλ της συμβάλλει στη μεταδοτικότητα που χαρακτηρίζει τις ομιλίες της.  

[youtube]http://youtu.be/dcqET4CC4tw[/youtube]

το αυθεντικό βίντεο βρίσκεται εδώ