Οι Κούρδισες αντάρτισσες εξελίσσονται σε μεγάλο πρόβλημα για τους εξτρεμιστές της οργάνωσης ISIS

Μια συμμαχική δύναμη Ιρακινών και Κούρδων που υποστηρίζεται από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, ανακατέλαβε την περασμένη Δευτέρα το φράγμα της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης ISIS, δίνοντάς της το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί μέχρι σήμερα.

Το φράγμα της Μοσούλης είναι σημαντικό στρατηγικό σημείο, καθώς όποιος το ελέγχει, μπορεί να απειλήσει ένα σημαντικό τμήμα του Ιράκ με πλημμύρες, ενεργειακά μπλακ-άουτ και έλλειψη υδροδότησης.

Γι αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ, που μέχρι πρότινος θεωρούσαν το PKK τρομοκρατική οργάνωση λόγω του μακροχρόνιου αγώνα τους για ανεξαρτησία από την Τουρκία, αποφάσισαν πριν λίγες ημέρες να συνεργαστούν μαζί του στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Στην επίθεση για την επανακατάληψη του φράγματος της Μοσούλης βοήθησαν ουσιαστικά γυναίκες αντάρτισσες που στρατολογήθηκαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων αγωνιστών της οργάνωσης Peshmerga.

Οι στρατιωτικοί διοικητές λένε ότι η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται σταδιακά στην περιοχή, καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών τους αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και ενισχύεται με χιλιάδες νέους εθελοντές, άνδρες και γυναίκες. Είναι δε σημαντική η συμμετοχή των γυναικών στην πρώτη γραμμή, συχνά σε αμιγώς γυναικείες ομάδες κρούσης.

Χριστίνα Κούρκουλα

Πηγή: ADAM CHANDLER, 18-8-2014,   http://www.thewire.com