Η Κοιμωμένη μόλις μας ξύπνησε

Με την ανατρεπτική ανάγνωση της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου του κλασικού παραμυθιού η Ωραία Κοιμωμένη, το Θέατρο του Νέου Κόσμου προσκαλεί τα παιδιά σε μια αισιόδοξη, μουσική παράσταση.

Της Ελένης Κορόβηλα

Το παραμύθι του Σαρλ Περώ για την πριγκίπισσα Αυγή, που το αφηγήθηκαν και οι αδελφοί Γκριμ, μιλά για την Κοιμωμένη, την όμορφη πριγκίπισσα που στην βάφτισή της δέχεται το μοιραίο ξόρκι από μια κακόβουλη νεράιδα: όταν μεγαλώσει θα τρυπηθεί στο δάχτυλο με ένα αδράχτι και θα πεθάνει. Μια καλή νεράιδα θα απαλύνει την κατάρα κι έτσι ο θάνατος θα μετατραπεί σε βαθύ ύπνο από τον οποίο όμως μόνο η αγάπη και το φιλί ενός αληθινού πρίγκιπα θα κατορθώσουν να τη βγάλουν.

Στο παραμύθι «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» που έγραψαν για το θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου με τον Θωμά Μοσχόπουλο και ανέβηκε με επιτυχία το 2006 η κλασική ιστορία αποκτά νέα πνοή, έρχεται στο σήμερα με την Κοιμωμένη να παίρνει την τύχη της στα ευαίσθητα χέρια της και να τα καταφέρνει πολύ καλά.

Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε την ιστορία που όλοι γνωρίζουμε να εκτυλίσσεται με χάρη, ζωντάνια, πολλά αστεία και υπέροχη κίνηση (επιμέλεια Ξένια Θεμελή) κάτι που προετοιμάζει τους μικρούς θεατές να κυλήσουν στο χρόνο, να στροβιλιστούν στο χορό των επιθυμιών τους και να διώξουν τους φόβους τους.

Στο δεύτερο μέρος αφήνουμε την όμορφη πριγκίπισσα στον βαθύ ύπνο της και μεταφερόμαστε στην εποχή μας για να συναντήσουμε τον «κοιμώμενο» πρίγκιπα. Είναι ένα παιδί μονογονεϊκής οικογένειας που δεν θα δυσκολευτούμε να αναγνωρίσουμε, οριακά ακυρωμένο, με ενδιαφέροντα που το κρατούν στο σπίτι και που μεγαλώνει με την υπερπροστατευτική μαμά του η οποία προτιμά να αποτρέψει τα όνειρά του ακόμη και να εκφραστούν, στο όνομά της πολύτιμης ασφάλειας του μονάκριβού της. Ο νεαρός θα καταφέρει να κάνει τη μικρή του επανάσταση, θα νιώσει στιγμές απόλυτης ελευθερίας αλλά σύντομα θα επανέλθει στην προδιαγεγραμμένη, ασφαλή ζωή του.

Στο τελευταίο μέρος, οι εικόνες διαδέχονται γρήγορα η μία την άλλη, οι παράλληλες ζωές της δυναμικής πλέον πριγκίπισσας και του εν υπνώσει πρίγκιπα είναι δύσκολο να συναντηθούν. Αλλά το καλό θα θριαμβεύσει, η αγάπη θα νικήσει, το όνειρο θα παραμερίσει το φόβο.

Όλοι οι ηθοποιοί λειτουργούν σαν ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής που εκτελεί ένα άψογο πρόγραμμα. Αυτή τη δεμένη ομάδα αποτελούν: ο ανατρεπτικός και τρελούτσικος βασιλιάς/γιατρός του Ορέστη Τζιόβα, η τρυφερή και ενθουσιώδης πριγκίπισσα (Αμαλία Αρσένη) που μεταμορφώνεται σε δυναμικό κορίτσι για να κυνηγήσει το όνειρό της, η παιχνιδιάρα βασίλισσα/κορίτσι/εργαζόμενη (Ευαγγελία Συριοπούλου), η πειστική νεράιδα/μαμά (Ανθή Ευστρατιάδου) και η απολαυστική καλή νεράιδα (Φωτεινή Τιμοθέου), ο μοναχικός πρίγκιπας (Σταύρος Σβήγκος) και ο διασκεδαστικός αλλά και σοβαρός ξάδελφος/αγόρι (Χρήστος Πίτσας).

Το σκηνικό (Κλαιρ Μπρέισγουελ), σε συνδυασμό με το φωτισμό (Σάκης Μπιρμπίλης), είναι ιδιαίτερα λειτουργικό (όγκοι διαφόρων σχημάτων από μαλακό υλικό συνθέτουν τους χώρους και τις εικόνες που απαιτεί η παράσταση) καθώς μεταμορφώνει το χώρο από παλάτι σε πόλη, από παιδικό δωμάτιο σε συρμό του μετρό, από βουνό σε αυτοκινητόδρομο, αλλά και πολύ θελκτικό για τους μικρούς θεατές που με το δίκιο τους δεν συγκρατούνται και εισβάλουν σε αυτό για να χορέψουν και να παίξουν.

Η μουσική του Σπύρου Γραμμένου συνοδεύει τα παιδιά για πολύ ώρα μετά την παράσταση και τα βοηθά να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες η καλή νεράιδα του παιδικού θεάτρου. Η δική της συνεισφορά, ιδέα, άποψη, ματιά βρίσκεται πίσω από σχεδόν όλες τις σπουδαίες παραστάσεις για παιδιά. Με τον στενό συνεργάτη της και εγγυητή της συνέχειας του Θεάτρου Πόρτα, σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο κατορθώνουν να τους προσφέρουν πολύτιμα δώρα που τα συντροφεύουν πολύ καιρό μετά το τέλος της κάθε επίσκεψής τους στο θέατρο.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε με ευρηματικότητα ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιτελεί με επιτυχία μερικούς από τους σημαντικότερους σκοπούς του θεάτρου για παιδιά: να λυτρώσει, να αφυπνίσει, να απελευθερώσει και να οπλίσει με θάρρος. Δίνει επίσης την ευκαιρία σε νέους ηθοποιούς να πάρουν μέρος σε μια ανάλαφρη καλοκαιρινή γιορτή που τα έχει όλα στις σωστές αναλογίες: μουσική, χορό, αστεία αλλά και χρήσιμα μηνύματα.

Η σημείωση πως απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής: από τα 4χρονα που ταυτίζονται με την όμορφη πριγκίπισσα ή γελούν με την ψυχή τους με τον αστείο βασιλιά μέχρι τα παιδιά που βρίσκονται με το ένα πόδι στην εφηβεία και τα παρακολουθούν όλα με κριτική ματιά και προσδοκία, κάθε θεατής θα ακούσει κάτι που τον αφορά και δύσκολα θα συγκρατηθεί από το να αφεθεί στον ρυθμό αυτής της τέλεια κουρδισμένης παράστασης.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

Η Κοιμωμένη ξύπνησε
Θέατρο του Νέου Κόσμου

Συντελεστές
Ξένια Καλογεροπούλου – Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αμαλία Αρσένη
Ανθή Ευστρατιάδου
Χρήστος Πίτσας
Σταύρος Σβήγκος
Ευαγγελία Συριοπούλου
Ορέστης Τζιόβας
Φωτεινή Τιμοθέου

πηγή: Bookpress.gr