Animasyros 7.0: girl power και animated dreams!

Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων aniμαsyroς είναι φέτος αφιερωμένο στη γυναικεία ισότητα, ενώ ταυτόχρονα μάς χαρίζει «Animated Dreams», συστήνοντάς μας την παράδοση κινουμένων σχεδίων της Εσθονίας.

Το animasyros 7.0, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει στο ιστορικό θέατρο Απόλλων (που γιορτάζει τα 150 χρόνια του) ένα πρόγραμμα που θα συζητηθεί. Εκτός από τις πρεμιέρες στο διεθνές διαγωνιστικό και φοιτητικό του τμήμα, φέτος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα του φεστιβάλ, που θα μας προσφέρουν ένα μοναδικό πολιτικό focus στις γυναίκες και την ισότητα των δύο φύλων, αλλά θα μας ξεναγήσουν επίσης στην κουλτούρα του animation σε γειτονικές κινηματογραφίες.

WOMAN IN ANIMA

Πώς εξετάζει η τέχνη του animation τα γυναικεία ζητήματα μέσα στους αιώνες; Πώς θίγει, πώς πλησιάζει και με τι φαντασία κι ελευθερία λόγου απεικονίζει το ρόλο της γυναίκας, την (αν)ισότητα των δύο φύλων; Γνωρίστε δύο εμβληματικές φιγούρες της σύγχρονης animation κουλτούρας: την Αμερικανίδα Νίνα Πάλεϊ και τη Λεττονή Σίγκνε Μπαουμάνε, η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Σίγκνε Μπαουμάνε έχει ασχοληθεί με καίρια θέματα της γυναικείας φύσης – τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, την εγκυμοσύνη, τον φόβο της αλλαγής στο σώμα και στη ζωή της γυναίκας, τη σεξουαλική επιθυμία και, προσφάτως, την κατάθλιψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια προσεγγίζει τις ταινίες της με μια συναισθηματική αθωότητα που πηγάζει κυρίως από το δικό της τρόπο που βλέπει τη θέση της γυναίκας απέναντι στον άνδρα. Στο αφιέρωμα «Woman in Anima» θα προβληθούν οι ταινίες της «Woman», «Birth», «Teat Beat of Sex», και η βραβευμένη στο φετινό φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι, «Rocks in my Pockets».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Rocks in my Pockets».

rocks in my pocketsRocks in my pockets

Η Νίνα Πάλεϊ είναι δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων πασίγνωστη, αλλά και διάσημη ακτιβίστρια του free culture movement. Η ταινία της «Sita Sings the Blues» (βραβευμένη στα φεστιβάλ του Annecy και της Berlinale) ήταν μια προσπάθεια να δείξει ένα παραμύθι «για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την κραυγή μιας γυναίκας για ισότιμη μεταχείριση».

Σε αυτή την ταινία η δημιουργός βασίζεται ελεύθερα στο ινδικό μύθο Ramayana, για να μεταφέρει τις δικές της εμπειρίες από την εξέλιξη της προσωπικής της ζωής εκείνη την περίοδο.

Η Νίνα Πάλεϊ θα είναι στη Σύρο για να παρουσιάσει το έργο της στο ελληνικό κοινό.

Sita sings the bluesSita Sings the Blues

Ομως το «Woman in Anima» αφιέρωμα θα μας συστήσει αρκετές ακόμα σύγχρονες δημιουργίες animation. Οπως την εξαιρετική φοιτητική ταινία «Memento Mori» της Βελγο-Κολομβιανής Ντανιέλα Γουεϊλέις, η οποία συνδυάζει το animation και το χορό για να διαπραγματευτεί με ένα ξεχωριστό και δυναμικό τρόπο το θέμα του βιασμού. Επίσης, το «Un Conte» του Γκιγιόμ Αράντες, που εστιάζει στην ενδοοικογενειακή βία και το «El Canto» της Γαλλοαργεντινής Ινές Σεντάν που πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που εξαναγκάζεται από τον άνδρα της σε σιωπή.

Το αφιέρωμα «Woman in Anima» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

krokodillKrokodill

7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς: από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Είσοδος δωρεάν.

πηγή: flix.gr