Αναλγησία του Κράτους απέναντι στις κακοποιημένες γυναίκες

ΠΟΣΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου και παραπέμφθηκε στο δικαστήριο του Βόλου γυναίκα από τη Σκιάθο, την οποία είχαμε γνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια λόγω των καταγγελιών της εναντίον του συζύγου της, για ενδοοικογενειακή βία, και είχαμε συμβάλει να προχωρήσει τις καταγγελίες και στη νομική στήριξη. Ο σύζυγος ειχε παραβιασει επανειλλημενα τα περιοριστικα μετρα που του ειχαν επιβληθει απο το δικαστηριο και ερχοταν σπιτι τρομοκρατωντας τοσο την γυναικα οσο και τα παιδια, και η Φεμινιστικη Πρωτοβουλια εκανε παρεμβασεις στο Αστυνομικο Τμημα για να καταγραφουν αυτα τα περιστατικα στο βιβλιο συμβαντων και να κρατηθει ο δραστης. Καποιες επιθεσεις καταγραφησαν, καποιες οχι, κι ο δραστης όποτε κρατείτο, αυτό γινόταν συνηθως για λιγες ωρες και μετα αφηνόταν ελευθερος.

Η γυναίκα είχε δύο καταδίκες από δύο μήνες η καθεμιά για λιπομαρτυρία, όταν αδυνατούσε να παρευρεθεί στις δίκες για τις οποίες είχε κάνει η ίδια μήνυση.

Στην δίκη που έγινε σήμερα συγχωνεύθηκαν οι ποινές σε δύο μήνες συνολικά. Τη νομική στήριξη ανέλαβε ο Δήμος Σκιάθου, και ο Δήμαρχος ζήτησε από το δικαστήριο σε περίπτωση που καταδικαστεί, να κάνει κοινωνική εργασία στο Δήμο αντί έκτισης της όποιας ποινής. Με βάση αυτό, το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή σε 200 ώρες κοινωνική εργασία στο Δήμο σε διάστημα 6 μηνών.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία ενημερώθηκε από συγγενείς για την επικείμενη σύλληψη, και από την περασμένη εβδομάδα ενήργησε για να υπάρξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη, η οποία της επέφερε μεγάλο ψυχικό βάρος αφού η ίδια γνώριζε ότι δεν είχε κάνει κάποια αξιόποινη πράξη και η δίωξή της ήταν άδικη. Επιπλέον είχε επιβαρυμένη υγεία. Η γυναίκα έχει τρία παιδιά, τα δύο ανήλικα, είναι άνεργη εδώ και 4 χρόνια και σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Στο δικαστήριο του Βόλου παρέστησαν κάποιες γυναίκες για αλληλεγγύη.

Σε περιπτώσεις καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, είναι συχνό το φαινόμενο να μην συνεχίζει η γυναίκα την δικαστική πορεία, είτε γιατί μετάνοιωσε, είτε γιατί απειλήθηκε από τον θύτη, είτε γιατί πιέστηκε από το οικογενειακό περιβάλλον, είτε γιατί αδυνατούσε να παρευρεθεί λόγω φτώχιας και ψυχικής αδυναμίας. Επομένως, η δογματική τήρηση της νομικής πρόνοιας για παρουσία στο δικαστήριο και η τιμωρία για την απουσία σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστά μια αναλγησία του νόμου και αυτών που τον εφαρμόζουν.

Προσφύγαμε και στην Γενική Γραμματεία Ισότητας, όπου ένας υπάλληλος δικηγόρος προσπάθησε να ενημερωθεί από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα Σκιάθου, αλλά η απάντηση του αξιωματικού ήταν ότι δεν μπορούμε να ενημερώσουμε γιατί το απαγορεύει ο νόμος.

Προφανώς, οι νόμοι δεν λαμβάνουν υπόψιν την ιδιαίτερη συνθήκη της ενδοοικογενειακής βίας και της ψυχικής αλλά και κοινωνικής κατάστασης των θυμάτων της, και εφαρμόζονται με «ισότητα» μπροστά σε άνισες καταστάσεις. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ειδικός νόμος για την ενδοοικογενειακή βία το 2006.

Ζητούμε να υπάρξουν νομικές πρόνοιες για διαφορετική και ανθρωπιστική αντιμετώπιση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας όταν βρίσκονται μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, για ενημέρωση και διευκόλυνση αρμοδίων υπηρεσιών για την κατάσταση των γυναικών θυμάτων ανδρικής βίας. Ζητάμε να μην τιμωρούνται για δεύτερη και πολλοστή φορά τα ίδια τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας από την πολιτεία.

Αθήνα, 11-9-2014

Φεμινιστική Πρωτοβουλία της 25ης Νοέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Email: againstviolencewomen@gmail.com

Site: http://feministikiprotovoulia.wordpress.com

Facebook: https://www.facebook.com/groups/againstviolencewomen

Twitter: @FeminInitiative