“Περιμπανού”: Συνεργατικό Καφενείο στα Πατήσια

Μια εξαιρετική προσπάθεια

11 γυναίκες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα χώρο γεμάτο πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωντάνια.

Από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, με διαφορετικές αφετηρίες ζωής, έστησαν ένα «συνεργατικό καφενείο» στα Πατήσια και στην οδό Χατζηδάκη 11 (παράλληλη της Γαλατσίου από Δροσοπούλου).

Ανάμεσα τους και η δικιά μας η Αρετή η Αγραφιώτη, που είναι και υπεύθυνη για το πολιτιστικό μέρος της κίνησης. Είναι αυτή που έγραψε ένα εξαιρετικό κομμάτι ως πρόλογο ….του καταλόγου των φαγητών, ποτών και αφεψημάτων, που προσφέρει το καφενείο.. Ένα κείμενο γεμάτο ζωντάνια και κατάθεση ψυχής.

 

 

Με μεράκι λοιπόν και διάθεση ξεχειλίζει από κόσμο κάθε βράδυ. Που γνωρίζεται μεταξύ του και συζητεί για όλα. Κυρίως στο μεγάλο τραπέζι που είναι διασκευασμένη παλιά πόρτα σπιτιού. Με το γλαστράκι του βασιλικού όπως άλλωστε και όλα τα τραπέζια. Και παιδιά από την Σχολή Καλών Τεχνών ζωγράφισαν κατά πως ήθελαν τους τοίχους. Οι “εκδόσεις των Συνεργατών” έχουν μόνιμο εκθετήριο των βιβλίων τους. Και πάνω απ’ αυτό οι πανέμορφοι καλλιτεχνικοί σελιδοδέκτες της Αρετής που χρόνια τώρα ασχολείται ως ανάγκη έκφρασης ζωής. Μιας ζωντανή κοιτίδα προβληματισμού, συνεύρεσης ανθρώπων και συζήτησης για τις αγωνίες μας.. Που συνοδεύεται από καλά φτιαγμένο καφέ ή από ένα αναψυκτικό αλλά ειδικότερα το βραδάκι και ελαφρύ φαγητό μ εξαιρετική ρακή. Πολύ γλυκιά η σφακιανή πίττα τους αλλά νοστιμότατη και η μαραθόπιττα.

 

 

Σε μια γειτονιά που σφίζει από κόσμο και που η Κρίση έχει χτυπήσει σοβαρά είναι μια έκπληξη για να θυμηθούμε την «Περιμπανού» δηλ τους όμορφους εκείνους στοίχους του Ν. Γκάτσου που τόσο γλυκά μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκης. Εύχομαι και το πιστεύω καλή επιτυχία στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια.

Κώστας Διάκος

Υ.Γ.: Και η Περιμπανού με την Σαβίνα Γιαννάτου http://youtu.be/e24a3fc3fgE