Να είμαστε στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις…

Επειδή είμαστε πολίτες και επειδή είμαστε γυναίκες έχουμε πολλούς λόγους να συμμετέχουμε στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις των ημερών, να καταγγείλουμε το φασιστικό φαινόμενο και να διαδηλώσουμε την αντίδρασή μας στην άνοδο ενός κινήματος που βασίζεται στον εθνικισμό, τη βία, την εξουσία και την ιεραρχία, με όρους κοινωνικούς, πολιτικούς και έμφυλους.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν ένα χρόνο ήταν το αποκορύφωμα της δολοφονικής ασυδοσίας και ατιμωρησίας των Χρυσαυγιτών, που είχε προηγουμένως πολλά θύματα ανάμεσα στους μετανάστες, αφού οι ορδές της εγκληματικής συμμορίας έβγαιναν κάθε βράδυ σε ομάδες κρούσης για να χτυπήσουν και συχνά να δολοφονήσουν μετανάστες. «Χρειάστηκε» να δολοφονηθεί ένας Έλληνας πολίτης για να ξεσηκωθούν και οι πέτρες εναντίον της εγκληματικής συμμορίας, αφού η ζωή των Ελλήνων μετρά στην ευρύτερη κοινωνική συνείδηση περισσότερο από την αναλώσιμη ζωή των μεταναστών. Και κατά σύμπτωση(;) χρειάστηκε μια αστυνομικίνα από την ομάδα Διας που προσήλθε καθυστερημένα στο σημείο της δολοφονίας, κοιτώντας από απόσταση και με φόβο (μήπως και με θαυμασμό;) τους Χρυσαυγίτες να δολοφονούν, για να περάσει τις χειροπέδες στον Ρουπακιά και να μάθει έτσι όλη η Ελλάδα ποιος ήταν ο κύριος υπεύθυνος του φόνου και στη συνέχεια από πού έπαιρνε τις εντολές.

Εκτός από τον ρατσισμό τους, οι φασίστες ποτέ δεν έκρυψαν τον μισογυνισμό τους, ή μάλλον το μίσος τους για τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των δύο φύλων, και ακόμα περισσότερο για το φεμινισμό. Υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία όπως και γραπτά, που δείχνουν την ακραία επιθετικότητα των φασιστών απέναντι στα γυναικεία δικαιώματα. Παράδειγμα που έχουμε ξαναπαρουσιάσει σε άρθρα και ομιλίες, κείμενα από την Βιβλιοθήκη των Γυναικών της Χρυσής Αυτής, που λένε, μεταξύ άλλων:

«Η έννοια του Καθήκοντος είναι αυτό που κάνει τον φεμινισμό απορριπτέο άνευ συζητήσεως, γιατί το πρώτιστο Καθήκον που πράττει κάποιος για το Έθνος του είναι αυτό που έχει ορίσει η Φύση και για τα δύο φύλα, δηλαδή η τεκνοποιία και την σωστή διαπαιδαγώγηση των τέκνων αυτών. Δύο οι βασικοί πυλώνες του Εθνικοσοσιαλισμού η Αξιοκρατία και η Φύση ή μάλλον μόνο ένας η Φύση, αφού οι δύο προηγούμενοι ουσιαστικά είναι ένας. Ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον πρόκειται να προδοθεί η Φύση και το Έθνος προκειμένου να εξυπηρετηθούν φεμινιστομαρξιστικά εκτρώματα».

Σε άλλο σημείο: «Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων. Για εμάς δεν τίθεται πρόβλημα ισότητας ή υπεροχής ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα, αφού πιστεύουμε ότι αποτελούν δύο διαφορετικές υποστάσεις, που έχουν ταχθεί από την Φύση να αλληλοσυμπληρώνονται, έχοντας να επιτελέσουν ο καθένας το δικό του ξεχωριστό Χρέος απέναντι στην Ζωή».

Αυτά είναι «βαθιές» ιδεολογικές διακηρύξεις, αλλά στην πράξη οι φασίστες και οι φασίστριες προχωρούν «ρεαλιστικά». Για παράδειγμα υπάρχουν γυναίκες (συνήθως με οικογενειακό όνομα) που βάζουν υποψηφιότητα και μάλιστα υπερψηφίζονται, ενώ θα έπρεπε να κάθονται στο σπίτι τους και να κάνουν πράξη τις «αρχές» τους για το ρόλο της γυναίκας. Υπάρχουν άλλες, όπως η Σκορδέλη, που αντί να κάθονται να κοιτάζουν τα παιδιά τους, βγαίνουν (ή έβγαιναν) κάθε μέρα για να μαχαιρώνουν μετανάστες καλύτερα κι από άντρες. Ακόμα γίνεται και εκπαίδευση γυναικών της Χ.Α. στα όπλα, όπως έχουμε δει σε δικά τους βίντεο, για να συμμετέχουν στις επιθέσεις.

Όσο για την, δυστυχώς, ανερχόμενη ακροδεξιά στην Ευρώπη, η οποία αποκηρύσσει το φασισμό, εντάσσει με τον τρόπο της την ισότητα των δύο φύλων στην πολιτική της, και μάλιστα έφτασε να έχει μια γυναίκα ως αρχηγό του μεγαλύτερου ακροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος, την Λεπέν, κι αυτή βέβαια με κάποιο οικογενειακό (ό,τι χειρότερο) όνομα.

Ο μισογυνισμός κρύβεται λίγο στο σκοτάδι στα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα σήμερα, που η ισότητα των δύο φύλων είναι νομικά (όχι βέβαια και πραγματικά) κατοχυρωμένη, αλλά το πνεύμα της υποτίμησης των γυναικών και της καλλιέργειας της βίας αναδύεται διαρκώς μέσα από τις φασιστικές γραμμές με έντονο τρόπο. Αηδιαστικός και πάλι, ο τρόπος που λοιδωρεί τους αντιπάλους του με τις γνωστές λέξεις, ο χρυσαυγίτης που ακούγεται να μιλά στην υποκλαπείσα συνομιλία που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το φασιστικό και ακροδεξιό κίνημα, όπως είπαμε παραπάνω, βασίζεται στον εθνικισμό, τη βία, την εξουσία και την ιεραρχία, με όρους κοινωνικούς, πολιτικούς και έμφυλους. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, εκτός ίσως από τη βία που ασκείται με άλλους όρους, τα έχουν και άλλα πολιτικά κόμματα και κινήματα σε κάθε καπιταλιστική κοινωνία, απλώς σε πιο ήπιους και διαφορετικούς βαθμούς, και συχνά τα συγκαλύπτουν μέσα από τη ρητορική της ισότητας, όποτε αναγκάζονται να την αναφέρουν. Και ενώ συχνά καταγγέλλουν αυταρχικές, ιεραρχικές ή σεξιστικές πράξεις και επιθέσεις, διατηρούν αυτά τα στοιχεία ως εγγενή χαρατκηριστικά τους.

Να πούμε ότι, δυστυχώς, οι ομάδες ραπ που ήταν στο πνεύμα του Φύσσα, έχουν συχνότατα ακραίες σεξιστικές φράσεις και έννοιες στο λόγο τους. Ο αντιφασισμός τους δεν περιλαμβάνει και την κατηγορία των διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες.

Ο φασισμός έχει σε ακραίο βαθμό κάποια χαρακτηριστικά τα οποία αντίκεινται σ’ ένα φύλο καταπιεσμένο όπως είναι οι γυναίκες, χαρακτηριστικά όμως που βρίσκονται παντού, και ενάντια στα οποία αντιστέκονται και τα καταπολεμούν οι γυναίκες με τους δικούς τους τρόπους. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και η ποθούμενη νίκη ενάντια στα φασιστικά κινήματα είναι αναγκαίος, για να φθάσουμε πιο κοντά στην εξάλειψη των βασικών χαρακτηριστικών που αναφέρουμε παραπάνω, τα οποία το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα στηλιτεύει διαρκώς και διαχρονικά, και οι νίκες που έχει πετύχει είναι μικρό κομμάτι απ’ ότι επιδιώκει.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, σε κάποιες δηλώσεις της σε εφημερίδες, είπε:

“Η μόνη δικαιοσύνη θα ήταν να γυρίσει ο Παύλος πίσω. Και ισόβια να ρίξουν στον δολοφόνο και σε όσους εμπλέκονται, ε και; Δεν αλλάζει κάτι…”. Επίσης,: “Αν δεν ήταν εκείνο το βράδυ μαζί του η Χρύσα, δεν θα ξέραμε τι είχε γίνει. Η Χρύσα ήταν εκείνη που πίεσε τους αστυνομικούς να πάνε στο σημείο. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα” … “Θέλω να πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά”.

Καλεί το λαό να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του Παύλου αυτές τις ημέρες.

Σίσσυ Βωβού