Ισπανία: Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για τις αμβλώσεις πρόκειται να αποσυρθεί.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελούσε τροποποίηση στον προηγούμενο νόμο που είχε θεσπίσει το 2010 η σοσιαλιστική κυβέρνηση, περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών της Ισπανίας στην άμβλωση, περιλαμβανομένων ακόμη και περιπτώσεων που διαπιστώνονταν δυσμορφίες στο έμβρυο.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή ομοφωνία», δήλωσε ο κ. Ραχόι στους δημοσιογράφους.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε διατυπώσεις ώστε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση. Όμως αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι έλαβα την πιο συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις του φεμινιστικού κινήματος, τόσο στην Ισπανία με μεγάλες κινητοποιήσεις, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα, έγινε διαμαρτυρία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι ένας περίπλοκος νόμος, που συνεγείρει κοινωνικές ευαισθησίες», είχε παραδεχθεί την Παρασκευή η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, δεύτερη τη τάξει στην ισπανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση θέλει να εργαστεί για να καταλήξει στην ευρύτερη δυνατή συμφωνία», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρα θετική, όμως επαγρυπνούμε. Είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε μια νίκη. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική παύση κάθε προσπάθειας περιορισμού του δικαιώματος των γυναικών να επιλέγουν. Όπως έλεγαν οι Ισπανίδες στα πανώ τους στις δημόσιες διαμαρτυρίες, «Το σώμα είναι δικό μου, εγώ αποφασίζω».

Σίσσυ Βωβού