Η ανισότητα των φύλων στα στούντιο του Hollywood

το άρθρο μάς προώθησε η Σίλι Κοϊτσάνου

Δεν πρέπει κανείς να ξεγελιέται από τις επιτυχίες στο box – office των ταινιών με πρωταγωνίστριες ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες, όπως η Katniss στο Hunger Games ή οι Elsa και Anna στο Frozen. Το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στο Χόλιγουντ εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό υποστηρίζει, σύμφωνα με το TIME, νέα έκθεση από το Ινστιτούτο «Τζίνα Ντέιβις» για την ισότητα των φύλων στα ΜΜΕ.

Η έρευνα καταγράφει ότι μόνο το 23% των ταινιών που διανεμήθηκαν διεθνώς από το 2010 έως το 2013 είχε γυναίκες πρωταγωνίστριες και μόνο το 31% των ομιλούντων χαρακτήρων ήταν γυναίκες. Μεγαλύτερη ήταν η ανισότητα πίσω από τις κάμερες. Μόνο το 8% των 120 ταινιών που μελετήθηκαν είχαν γυναίκα σκηνοθέτη.

Τα παραπάνω στοιχεία συσχετίζονται και μεταξύ τους. Η μελέτη δείχνει ότι στις ταινίες που σκηνοθετούσαν γυναίκες υπήρχαν 6,8% περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες ηθοποιοί. Στην περίπτωση δε που υπήρχε συγγραφέας γυναίκα υπήρχαν 7,5% περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες στο cast.

Σε γενικές γραμμές ακόμη κι αν μια ταινία είχε πολλούς γυναικείους χαρακτήρες, τα πορτρέτα τους δεν ήταν αντίστοιχα των αντρών. Τα σχόλια για την εμφάνισή τους στα σενάρια είναι πέντε φορές περισσότερα απ’ ότι για τους αντρικούς χαρακτήρες. Επιπλέον οι γυναίκες ηθοποιοί κάνουν δυο φορές περισσότερες γυμνές σκηνές από τους άντρες. Τέλος σπανίως οι γυναίκες εμφανίζονται να έχουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην οθόνη: Μόνο το 14,8% των γιατρών στις ταινίες ήταν γυναίκες, μόνο το 13,9% ήταν στελέχη επιχειρήσεων, μόνο το 9,1% ήταν δικηγόροι, μόνο το 8,9% ήταν μηχανικοί και μόλις το 4,1% ήταν αθλήτριες.

Τα νέα στατιστικά δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στα νούμερα από τις παλαιότερες μελέτες. Το 2013 μόλις το 15% των βασικών χαρακτήρων ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το San Diego State University. Την ίδια ώρα μόνο το 36% των ταινιών πέρασαν το τεστ Bechdel. Πρόκειται για ένα απλό εργαλείο που βασίζεται στην ερώτηση αν σε μια ταινία υπάρχουν δυο γυναικείοι χαρακτήρες που μιλούν ο ένας στον άλλο για κάτι άλλο εκτός από το αντρικό φύλο.

Κι όμως τα στούντιο θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οικονομικά αν άλλαζε αυτή η τάση. Μια δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος δείχνει ότι οι ταινίες που είχαν πρωταγωνίστριες ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες ήταν πολύ πιο κερδοφόρες. Το Hunger Games, το Frozen, το Maleficent και το Gravity ήταν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες. Επιπλέον το ποσοστό του γυναικείου κοινού του κινηματογράφου άνω των 25 ετών αγγίζει το 60%.

Πάντως οι γυναικείοι χαρακτήρες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στο καλοκαιρινό box office. Οι ταινίες «The Fault in Our Stars», «Edge of Tomorrow», «Maleficent» και «Lucy» απέδειξαν ότι το κοινό προσελκύεται από τα block buster που έχουν γυναίκες πρωταγωνίστριες. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει ίσως τώρα πια αλλάξει με οδηγό το δολάριο. Ήδη τα Marvel Studios και η Sony ετοιμάζουν ταινίες με υπερήρωες γένους θηλυκού.

πηγή: tvxs.gr