Πιο φονική από τους πολέμους η ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία, κυρίως σε βάρος γυναικών και παιδιών, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους οι πόλεμοι και συχνά αποτελεί μια μάστιγα που παραβλέπεται αλλά κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Στάνφροντ.

«Για κάθε νεκρό στο πεδίο των εμφυλίων πολέμων, αντιστοιχούν σχεδόν εννέα άνθρωποι που σκοτώνονται σε διαπροσωπικές διαμάχες» σημειώνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, που τονίζουν ότι ο ΟΗΕ δεν δίνει την ίδια προσοχή με όση δίνουν στα γεγονότα της Συράς κα της Ουκρανίας.

Από τις οικογενειακές διενέξεις μέχρι τους πολέμους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι όλη η βία σε παγκόσμιο επίπεδο στοιχίζει 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, κυρίως σε απώλεια οικονομικής παραγωγής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 20-25 χώρες ξέσπασαν εμφύλιοι πόλεμοι που κατέστρεψαν τις τοπικές οικονομίες και στοίχισαν σχεδόν 170 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ανθρωποκτονίες, κυρίως με δράστες άνδρες, που δεν σχετίζονται με τη βία στο σπίτι, στοίχισαν 650 δισ. δολάρια. Τα ποσά αυτά ωστόσο είναι ασήμαντα μπροστά στα 8 τρισεκατομμύρια που στοιχίζει η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος γυναικών και παιδιών.

Οι μελετητές κατέληξαν σε αυτό το νούμερο εξετάζοντας τα στοιχεία της Unicef και συνεκτιμώντας το κόστος του τραυματισμού και των υπηρεσιών πρόνοιας. Συγκεκριμένα, σχεδόν 290 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα βίας στην προσπάθεια των γονιών να τα «πειθαρχήσουν». Βασιζόμενοι στο εκτιμώμενο κόστος των τραυματισμών και των υπηρεσιών πρόνοιας οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μη θανατηφόρα κακοποίηση παιδιών στερεί το 1,9% του ΑΕΠ σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και έως και το 19% του ΑΕΠ στην υποσαχάρια Αφρική όπου η σκληρή πειθαρχία αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο.

Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε προηγούμενες αμερικανικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το κόστος μιας ανθρωποκτονίας φτάνει τα 9,1 εκατομμύρια δολάρια, αν συμπεριληφθούν οι απώλειες εσόδων και οι δαπάνες του δικαστικού συστήματος. Οι έρευνες αυτές αντιστοιχούσαν το κόστος των ανθρωποκτονιών σε άλλες χώρες βασιζόμενες στο ΑΕΠ τους: σε μια χώρα όπου το κατά κεφαλή εισόδημα είναι το ένα δέκατο του αμερικανικού, μια ζωή στοιχίζει 910.000 δολάρια.

Για τη μη θανατηφόρα βία σε βάρος γυναικών και παιδιών, οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι κοστίζει περίπου 95.000 δολάρια για κάθε περίπτωση, από τα ιατρικά έξοδα μέχρι την απώλεια εισοδήματος

πηγή: tvxs.gr