Το Φεμινιστικό Κόμμα της Σουηδίας αλλάζει την ευρωπαϊκή πολιτική

Πώς το Φεμινιστικό Κόμμα της Σουηδίας αλλάζει την ευρωπαϊκή πολιτική, και πιθανώς τον κόσμο 

Της Crystal Shepeard

Οι δημοκρατικές χώρες τείνουν να πιστεύουν, τουλάχιστον στη θεωρία, στην έννοια της ισότητας και της κοινής ευθύνης των πολιτών για την κοινωνία. Είτε αυτό αφορά τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα ψήφου ή την υγειονομική περίθαλψη, οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικό βαθμό επιτυχίας στους στόχους αυτούς. Ενώ οι ΗΠΑ ιστορικά διεκδικούν ότι είναι ο φάρος των δημοκρατικών ιδεωδών, και συχνά δικαίως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει περισσότερα για την εφαρμογή αυτών των ιδεών στην πράξη. Έχουν καταφέρει να παρέχουν κοινωνικό σύστημα που υποστηρίζει τους πολίτες τους από τη γέννηση μέχει την σύνταξη, σε κάποια ζητήματα οικουμενικής αξίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ποιότητα της εκπαίδευσης.

Φυσικά, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο και υπάρχουν αυτοί και αυτές που επιθυμούν να διατηρούν κάποια δομή εξουσίας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των ακροδεξιών πολιτικών ομάδων που προχωρούν ενάντια στις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές, και υποκινούν ένα αντιμετανασετυτικό συναίσθημα, συχνά εμποτισμένο με ρατσισμό. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, ασχολούνται επίσης με την ανισότητα των φύλων.

Όλα αυτά τα θέματα φωτίστηκαν κατά τις γενικές εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, στη Σουηδία κυριαρχούσαν οι αριστερόστροφοι σοσιαλδημοκράτες. Η κοινοβουλευτική κυβέρνηση επαινέθηκε για την κοινωνική της πολιτική, στην οποία περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την οικογένεια, που έδιναν τη δυνατότητα και στους άντρες και στις γυναίκες να παίρνουν γονική άδεια. Το 2006, το Μετριοπαθές Κόμμα, μια ομάδα που περιγράφεται ως «κεντροδεξιοί δημοκράτες», εγκαινίασε μεταρρυθμίσεις είναι υπέρ της αγοράς και περιόρισε τη φορολογία. Αυτό συνέπεσε με άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που αποτέλεσε την απόκριση στην αύξηση των προσφύγων από εμπόλεμα έθνη στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Στις εκλογές του 2014, το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες έγινε το τρίτο σε μέγεθος πολιτικό κόμμα στη βουλή και σε εθνικό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, η αριστερά του πολιτικού φάσματος, πρωτίστως οι Σοσιαλδημοκράτες, κατάφεραν να αποσπάσουν την πλειοψηφία των ψήφων αυτή τη χρονιά, βοηθούμενοι και από την άνοδο ενός καινούριου κόμματος, που ονομάζεται Φεμινιστική Πρωτοβουλία.

Ιδρύθηκε το 2005, και έθεσε εξαρχής την προϋπόθεση ότι η ισότητα είναι η απάντηση στην πλειοψηφία των κοινωνικών προβλημάτων. Η εκλογική πλατφόρμα του κόμματος, τονίζει ότι όταν μιλά για ισότητα δεν εννοεί την οικονομία (παρ’ ότι είναι σημαντική). Εννοεί ότι ο καθένας και η καθεμιά θα μπορούν να «συμμετέχουν και να νιώθουν ότι εμπεριέχονται στην πολιτιστική, την πολιτική και την οικονομική σφαίρα». Φυσικά, σε μια πατριαρχική κουλτούρα, με την ανδρική κυριαρχία, οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται δυσανάλογα από την ανισότητα. Όταν στην εξίσωση προστεθούν παράγοντες όπως η φυλή, η αναπηρία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ισότητα στην κοινωνία γίνεται ακόμα πιο απόμακρη.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία μιλά σε όσους και όσες πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η άνοδος ενός φεμινιστικού κόμματος στη Σουηδία δεν είναι και καμιά απίστευτη έκπληξη. Εκτός από τις 12 εβδομάδες της πληρωμένης γονικής άδειας για τις γυναίκες και για τους άνδρες, η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε την αντωνυμία που είναι ουδέτερη ως προς το φύλο (hen), και έχει κατοχυρώσει επίσημα την ισότητα των φύλων στο σύνταγμά της. Επίσης έχει ένα γενναίο και επιδοτούμενο πρόγραμμα παιδικής φροντίδας. Και όμως, οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα διοικητικά τους συμβούλια κυριαρχούνται από άνδρες, που εξακολουθούν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες επίσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε κατώτερες θέσεις αμοιβόμενης εργασίας, και να παίρνουν σύνταξη φτώχιας.

Αυτός είναι ο λόγος που η Φεμινιστική Πρωτοβουλία διακήρυξε περήφανα ότι είναι το πρώτο φεμινιστικό πολιτικό κόμμα.

Μετά από έντονες προσπάθειες για τη γέννησή της, που περιλάμβανε οικονομική υποστήριξη γυναικών όπως η Jane Fonda και η Benny Andersson που είναι ιδρυτικό μέλος του ποπ συγκροτήματος Abba, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία σιγά σιγά κατάφερε να βρει τον πολιτικό βηματισμό της. Η ιδρύτριά της, η Gudrun Schyman, ήταν η φωτεινή ράβδος και το επίκεντρο εμπιστοσύνης και αμφισβήτησης. Έκανε την εντυπωσιακή κίνηση να κάψει 100.000 σουηδικές κορόνες (15.000 δολάρια) ως διαμαρτυρία για την άνιση αμοιβή. Ήταν μια από τις διαγωνιζόμενες στην σουηδική εκδοχή της εκπομπής Dancing With the Stars, και η πρώτη της πρόταση ήταν να φορολογηθούν οι άνδρες για να υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας – κάτι που οδήγησε πολλούς να μην την παίρνουν στα σοβαρά. Και όμως, με κάθε επόμενη εκλογή, όλο και περισσότερος κόσμος έδινε προσοχή στα μηνύματά της. Το Μάη, η σκληρή δουλειά του κόμματος έφερε αποτέλεσμα, όταν η Σουηδία εξέλεξε ένα μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι η Soraya Post, που είναι μάλιστα από τη μειονότητα των ρομά, που θεωρείται από τις πιο δυσφημισμένες στην Ευρώπη.

Στις πρόσφατες γενικές εκλογές της Σουηδίας, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία υπολείπονταν λίγο από το 4%, που είναι το όριο για να μπει ένα κόμμα στη βουλή. Παρ’ όλα αυτά, η καμπάνια του για έναν ευρύ και περιεκτικό αντι-ρατσιστικό φεμινισμό στον πολιτικό λόγο που ανέπτυξε, ανάγκασε άλλα αριστερά κόμματα να εισάγουν παρόμοια ιδανικά στην πλατφόρμα τους. Ενώ η Φεμινιστική Πρωτοβουλία δεν θα εμπλακεί άμεσα στο ηράκλειο καθήκον του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού, αναμφισβήτητα θα έχουν μεγάλη επιρροή. Από τους 3,1% ψηφοφόρους του κόμματος αυτού, το 70% ήταν κάτω από την ηλικία των 25. Η ΦΠ είναι το μεγαλύτερο από τα εκτός βουλής κόμματα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Φεμινιστική Πρωτοβουλία είναι το πολιτικό κόμμα του μέλλοντος όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά πιθανώς και στον κόσμο.

26 Σεπτεμβρίου 2014

Μετάφραση: Σίσσυ Βωβού

Το ενδιαφέρον αυτό άρθρο πρότεινε ο φίλος του «Μωβ» Νίκος Σερβετάς

Read more: http://www.care2.com/causes/how-swedens-feminist-party-is-changing-european-politics-and-possibly-the-world.html#ixzz3FI3LgLBK