Η δημιουργός της πιο ιδιαίτερης ιστορίας χωρισμού μιλάει στο Μωβ

Η Nina Paley είναιι η δημιουργός της ταινίας κινουμένων σχεδίων Sita sings the blues . Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στο φεστιβάλ Anima Syros  το Μωβ μίλησε μαζί της.

Συνέντευξη της Nina Paley στο ΜΩΒ

Καλώς ήρθες στην Ελλάδα Nina και σε ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες να δώσεις συνέντευξη στο ΜΩΒ. Θα θέλαμε να μας μιλήσεις για σένα και την δουλειά σου, τον ακτιβισμό σου και πώς αυτός αντανακλάται στη δουλειά σου.

Τώρα υπάρχουν πιο πολλές γυναίκες επαγγελματίες στα κινούμενα σχέδια. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην ανεξαρτησία που υπάρχει πλέον. Μπορείς να κάνεις μια ταινία με χαμηλό προϋπολογισμό και χωρίς υποστήριξη από στούντιο. Νομίζω ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη παρουσία στον ανεξάρτητο κόσμο παρά στον εταιρικό κόσμο. Στον χώρο των κινουμένων σχεδίων είμαι εγώ, και είναι κι η Signe Baumane, η οποία πρόσφατα έκανε την ταινία Rocks in my pockets με πολύ λίγα χρήματα και ανθρώπους. Δεν ξέρω πολλά για την βιομηχανία κινουμένων σχεδίων διότι δεν είμαι μέσα σε αυτήν. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ικανή να κάνω ανεξάρτητες ταινίες, κι αφού είμαι εγώ ικανή να κάνω ανεξάρτητες ταινίες, περισσότεροι άνθρωποι προφανώς είναι ικανοί να κάνουν ανεξάρτητες ταινίες, κι αυτό συμβαίνει.

Οπότε ενθαρρύνεις κι άλλες γυναίκες να τολμήσουν, να είναι δημιουργικές και να δοκιμάσουν να κάνουν κινούμενα σχέδια;

Φυσικά, κι όχι μόνο γυναίκες, κι άντρες επίσης. Πολλοί και πολλές διστάζουν να κάνουν κάτι μεγάλο στα κινούμενα σχέδια μόνοι/ες τους. Στην Αμερική έχουν μεγάλες ιδέες αλλά φοβούνται να αφήσουν τη δουλειά τους, διότι απαιτεί πολύ χρόνο. Αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παίρνεις καλλιτεχνικά ρίσκα. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που δεν θέλουν να πάρουν καλλιτεχνικά ρίσκα, αλλά φυσικά τους ενθαρρύνω να το κάνουν διότι έτσι δημιουργούνται καλύτερες ταινίες.

Αντιμετώπισες προβλήματα, ειδικά στην αρχή, λόγω του ότι δεν είσαι στην βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων, ή βρήκες τον δρόμο σου εναλλακτικά;

Βρήκα τον δρόμο μου. Απλά δεν είμαι φτιαγμένη να δουλεύω σε εταιρεία. Δεν δουλεύω έτσι. Δουλεύω καλά με κάποιους ανθρώπους, αλλά όταν δοκίμασα λίγο να δουλέψω σε εταιρεία το μίσησα τόσο πολύ.

Θέλεις να περάσεις κάποια μηνύματα μέσα από τα έργα σου, ιδεολογικά, πολιτικά ή άλλα;

Τα κίνητρα για τις ταινίες μου είναι διαφορετικά. Ο ακτιβισμός μου έχει να κάνει περισσότερο με την διανομή της δουλειάς μου. Προσπαθώ η δουλειά μου να αφορά θέματα που με ενδιαφέρουν, που είναι σημαντικά για μένα, π.χ. αγάπη, θάνατος, και ο ακτιβισμός μου σχετίζεται με το πώς βγάζω την δουλειά μου στον κόσμο. Την δημοσιεύω και την μοιράζομαι ελεύθερα και δωρεάν και βρίσκω άλλους τρόπους να βγάλω λεφτά. Για παράδειγμα όταν δημοσίευσα δωρεάν την ταινία «Sita Sings the Blues» υπήρξε μεγάλη ζήτηση μετά από ανθρώπους που ήθελαν να αγοράσουν DVDs και T-shirts. Πούλησα περισσότερα DVDs επειδή η ταινία ήταν δωρεάν. Έχω μια φυσική παρόρμηση να μοιράζομαι τα πάντα ελεύθερα. Το ίδιο και με τη νέα μου ταινία «Seder-Masochism». Δημοσιεύω κάθε σκηνή που τελειώνω και βλέπω πώς πάει. Το κάνω πάντα έτσι και δεν το έχω μετανιώσει.

Σε ευχαριστούμε πολύ Nina και σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!

Αλεξία Τσούνη 29/09/2014