«Με λένε Thea, είμαι 12 χρονών και παντρεύομαι»

Παγκόσμια προσοχή έχει συγκεντρώσει μια νορβηγική καμπάνια που εστιάζει στο θέμα του γάμου των παιδιών, μέσα από ένα blog, φαινομενικά γραμμένο από ένα κορίτσι που ετοιμάζεται να ντυθεί νύφη σε λίγες ημέρες.
Το blog, που έχει γραφτεί από ένα 12χρονο κορίτσι, την Thea, καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για τον επικείμενο γάμο της με τον 37χρονο Geir.

Ωστόσο, το blog δημιουργήθηκε προσεκτικά από την εταιρεία Plan, μια διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κοριτσιών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το θέμα του παιδικού γάμου.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Olaf Thommessen, μιλώντας στην Independent για την εκστρατεία και εξέφρασε το πόσο σημαντικό ήταν να επιστήσει κανείς την προσοχή σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κορίτσια κάθε μέρα.

«Θέλαμε να θίξουμε το θέμα στην Νορβηγία και δημιουργώντας ένα πραγματικά σοκαριστικό blog, πιστεύουμε ότι κερδίσαμε την προσοχή των ανθρώπων» δήλωσε. «Αντέδρασαν διάφοροι τύποι ανθρώπων, άτομα που συνήθως δεν έχουν κίνητρα ή δεν εμπλέκονται σε τέτοια πράγματα – η ανταπόκριση ήταν τεράστια».

Η Thea συστήνει το blog της γράφοντας: «Το όνομά μου είναι Thea, είμαι 12 χρονών και σε έναν μήνα περίπου θα παντρευτώ» προτού αρχίσει να περιγράφει τις προετοιμασίες της για το γάμο της στις 11 Οκτωβρίου, συμπτωματικά την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού από τον ΟΗΕ.

Φέτος, ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να εστιάσει την ημέρα στις νύφες – παιδιά, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν να προτρέπει τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες και τις οικογένειες να «αφήσουν τα κορίτσια να είναι κορίτσια» και να μεγαλώσουν με ασφάλεια.

Με εικόνες της Thea από την καθημερινότητά της, το blog που έχει λάβει ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο απόψεις, αγγίζει πτυχές του μελλοντικού γάμου της που την προβληματίζουν, όπως το σεξ και τα παιδιά.

Σε ένα μήνυμα η 12χρονη περιγράφει πώς ενοχλείται η μητέρα της από την απρεπή συμπεριφορά της, γράφοντας «Σκέψου πως θέλει να κάνω δικά μου παιδιά σύντομα» εκφράζοντας το φόβο της για το σεξ.

Εκτιμάται ότι περίπου 39.000 νύφες – παιδιά παντρεύονται κάθε μέρα. Σε χώρες όπως η Νιγηρία ή το Μπαγκλαντές πάνω από το 60% των κοριτσιών θα παντρευτούν πριν από τα 18α γενέθλιά τους, επηρεάζοντας δραματικά την υγεία και τις ευκαιρίες στη ζωή τους.

Τα στατιστικά που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ για τον γάμο παιδιών, δείχνουν ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται πριν από τα 18α γενέθλιά τους θα μπορούσε να φτάσει τα 150 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία.

Οι αναγνώστες του blog μπορούν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αλληλεπιδρώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράφοντας μια αίτηση και να γίνουν χορηγοί ενός κοριτσιού, στηρίζοντας οικονομικά ένα κορίτσι που πρόκειται να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της.

Ο Thommessen εξηγεί επίσης πως η οργάνωση Plan χρησιμοποίησε ένα κοριτσάκι από τη Σουηδία για να παίξει την Thea, καθώς δεν ήταν σίγουροι για το πόσο καιρό το blog θα παρέμενε μυστικό. Η οικογένειά της συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία και τώρα το μυστικό αποκαλύφθηκε, όπως λέει ενώ παρακολουθούν από κοντά την ανάπτυξή του.
Πηγή: Ethnos.gr